Τουρισμός

Με το… δεξί ξεκινά η νέα χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό +13.800 αφίξεις στην Καλαμάτα το 2017

14,5 δις ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 30 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Με το «δεξί» θα ξεκινήσει και φέτος η νέα χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, αλλά με ισχυρή  παρακαταθήκη, το νέο ρεκόρ που επετεύχθη σε έσοδα και αφίξεις το 2017.

Από το βήμα άλλωστε της βουλής η αρμόδια υπουργός Έλενα Κουντουρά κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού επεσήμανε ότι το 2017 ήταν θεαματική χρονιά με αύξηση πάνω από 9% στις διεθνείς αφίξεις και εκτίμησε ότι θα έχουμε ρεκόρ όλων των εποχών στα τουριστικά έσοδα.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι εμπλεκόμενοι με τα τουριστικά δρώμενα σημειώνουν ότι τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 14,5 δισ. ευρώ και οι αφίξεις θα προσεγγίσουν τα 30 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες (μαζί με τις αφίξεις της κρουαζιέρας), με την άνοδο να ανέρχεται στο 9%.

Ενδεικτικό της δυναμικής της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας είναι και το γεγονός ότι η συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση να ανέρχεται πλέον στο 26% και οι αρμόδιοι του κλάδου να κάνουν λόγο για 1 εκατομμύριο άμεσα η έμμεσα εργαζόμενους.


Το αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” της Καλαμάτας έκλεισε και φέτος με αύξηση στις αφίξεις περίπου 13% φτάνοντας συνολικά όλο το 2017 τις 120.602 αφίξεις ενώ το 2016 ήταν 107.000, επιβεβαιώνοντας την δυναμική που έχει η Μεσσηνία αλλά και οι γειτονικοί νομοί που εξυπηρετούνται αλλά και την ανάγκη που υπάρχει για καλύτερες υποδομές σε αυτό.
Τον Ιούλιο προσγειώθηκαν σε αυτό 25.430 τουρίστες που ήταν και ο μέγιστος αριθμός εξυπηρέτησης.

Στόχος η καθιέρωση της Ελλάδας και η επιμήκυνση της σεζόν

Το στοίχημα πλέον και για τη νέα τουριστική χρονιά, δια στόματος της υπουργού Τουρισμού είναι η καθιέρωση της Ελλάδας στην κορυφή των προορισμών παγκοσμίως. Παραμένοντας στη στρατηγική του υπουργείου, αυτή μεταξύ άλλων εστιάζει σε δράσεις επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν πέραν του καλοκαιρινού τετραμήνου.

Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η Σαντορίνη αλλά και πολλές περιοχές της χώρας που δειλά δειλά αυξάνουν τις διαθέσιμες κλίνες τους πέραν των καθιερωμένων μηνών. Η Κρήτη αποτελεί ένα ισχυρό παράδειγμα τέτοιου προορισμού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με φορείς του κλάδου μέχρι τον Απρίλιο θα έρθουν περίπου 50.000 τουρίστες, καθώς νέες πτήσεις από Γερμανία προσγειώνονται στο Ηράκλειο. Την ίδια στιγμή, 8 ξενοδοχεία από το Ρέθυμνο, την Αμμουδάρα και τον Ανισσαρά παραμένουν ανοικτά για να ικανοποιήσουν την άνω ζήτηση.

Προς επίρρωση των παραπάνω χθες ο ΣΕΤΕ δημοσίευσε στοιχεία τουριστικών αφίξεων που μαρτυρούν άμβλυνση της εποχικότητας. Σύμφωνα με το ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, το InSETE στο μηνιαίο του στατιστικό δελτίο σημειώνει ότι στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας καταγράφηκε τον Νοέμβριο αύξηση των διεθνών αφίξεων +6,2% (+8,6% από την αρχή του έτους). Σημειώνεται ότι η αύξηση στα περιφερειακά αεροδρόμια ανήλθε στο +7,3% και στην Αθήνα στο +5,8%, ενώ από την αρχή του έτους στο +9,6% και στο +5,8% αντίστοιχα.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά μιλάει κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Εξαγωγέων, Αθήνα Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Την ίδια στιγμή μεγάλες παραμένουν οι προκλήσεις για την τουριστική βιομηχανία, με το ζήτημα της επιβολής του τέλους διαμονής από την πρώτη του έτους να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επαγγελματίες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, όπου με μια φωνή σημειώνουν ότι θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος. Μάλιστα η πανελλήνια ομοσπονδία ξενοδόχων ζητά την άμεση δημοσιοποίηση των εφαρμοστικών διατάξεων που αφορούν το τέλος στα ξενοδοχειακά καταλύματα. Στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει «ότι μέχρι και σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι – οι Ξενοδόχοι, οι συνεργάτες μας εντός και εκτός Ελλάδας αλλά ακόμα και οι ίδιοι οι πελάτες μας, Έλληνες και ξένοι – βρισκόμαστε σε βαθύ σκοτάδι και σε σύγχυση, αναμένοντας, πότε επιτέλους θα δεήσουν οι αρμόδιοι να εκδώσουν την απαραίτητη εφαρμοστική Απόφαση, στην οποία θα καταγράφονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και οι λοιπές διευκρινιστικές κατευθύνσεις και πληροφορίες».

Παραμένοντας στους φορείς του τουρισμού, που με την παρουσία τους εκφράζουν το σύνολο σχεδόν των επαγγελματιών του κλάδου, ο ΣΕΤΕ δια στόματος του νέου προέδρου Γιάννη Ρέτσου, υπογραμμίζεται ότι μέσα από συνεργίες και έντονη εξωστρέφεια ο Σύνδεσμος θα καταβάλει και το 2018 μια σκληρή προσπάθεια να φέρει κοντά στον τουρισμό κι άλλους κλάδους της εθνικής οικονομίας, ώστε να υπάρξει πολλαπλασιαστικό όφελος για όλους. Ήδη έχει έρθει σε επαφή με φορείς και επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας με στόχο τη σύνδεση του τουρισμού με την αγροδιατροφή.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ
ΣΕΤΕ

Με το… δεξί ξεκινά η νέα χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό +13.800 αφίξεις στην Καλαμάτα το 2017
To Top