Εικαστικά

Δείτε τα αριστουργήματα Μικροναυπηγικής του Παναγιώτη Σοφικίτη

Ένα εξαιρετικό βίντεο από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την αριστουργηματική δουλειά που έχει κάνει ο συμπατριώτης μας Παναγιώτης Σοφικίτης με τα ομοιώματα Μικροναυπηγικής που παρουσιάζονται αυτό το διάστημα και ως τον Σεπτέμβριο στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Τις ατελείωτες ώρες δουλειάς που απαιτούν αυτά τα μικρά έργα τέχνης για να κατασκευαστούν, τη σημασία στη λεπτομέρεια που τα καθορίζει και τα κάνει ξεχωριστά καθώς πρόκειται για ομοιώματα της ελληνικής παραδοσιακής μικροναυπηγικής, μικρογραφίες δηλαδή πλοίων που ναυπηγήθηκαν και ταξίδεψαν στη Μεσόγειο απο τους αρχαίους χρόνους έως τα τέλη του 19ου αιώνα.

Ο φιλόλογος – κατασκευαστής μικροναυπηγικής, Παναγιώτης Σοφικίτης δημιούργησε 23 μικρά αριστουργήματα με πολύ κόπο και μεράκι.
Πρόκειται ουσιαστικά για την κατασκευή υπό κλίμακα ομοιωμάτων σκαφών με βάση υπαρκτό πρότυπο, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες της ναυπηγικής, ώστε όλα τα εξαρτήματά τους να είναι λειτουργικά και το παραγόμενο μοντέλο να αποτελεί πιστό αντίγραφο του πρωτοτύπου σκάφους.Η διαδικασία κατασκευής είναι δαπανηρή και χρονοβόρα αφού απαιτεί μήνες καθημερινής εργασίας, υπομονή, επιμονή και αγάπη για το αντικείμενο.
Έργα τού καλλιτέχνη βρίσκονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, στο Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου και σε ιδιωτικές συλλογές.

Τα μικρά αυτά αριστουργήματα, δείγματα μιας πραγματικά επιδέξιας και απαιτητικής δουλειάς, ποτισμένης με πολλή αγάπη, είδαν το φως της δημοσιότητας και εκτέθηκαν στο κοινό πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2014 στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και πολλοί Μεσσήνιοι είχαν τότε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να τα θαυμάσουν από κοντά.
Φέτος η έκθεση μεταφέρθηκε στην Αθήνα, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο όπου θα παραμείνουν έως και τον Σεπτέμβρη.

Μάλιστα μεγάλο όνειρο του καλλιτέχνη είναι η ίδρυση ενός Ναυτικού Μουσείου στην πόλη της Καλαμάτας, όπου θα μπορούν να συμπεριληφθούν και τα δικά του έργα.

Να επισημανθεί ότι ο Παναγιώτης Σοφικίτης κατάγεται από οικογένεια ναυτικών. Τα παιδικά του βιώματα, από τις ιστορίες του πατέρα του και τους ταρσανάδες της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Σκοπέλου, επέδρασαν καθοριστικά στην μετέπειτα ενασχόλησή του με τη μικροναυπηγική τέχνη.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός Τέχνης, Νατάσα Καστρίτη. Τα έργα εκτίθενται στο Περιστύλιο της Βουλής, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Σταδίου 13 και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους. Οι ώρες της έκθεσης είναι καθημερινά εκτός Δευτέρας απο τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Πρόσφατα και η ΕΡΤ αφιέρωσε ρεπορτάζ με την Έκθεση Μικροναυπηγικής “Σαν Καλοτάξιδο Σκαρί” και συνέντευξη του καλλιτέχνη:

To Top