ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΔΑΟΚ Τριφυλίας: Προσοχή στον ιό της μελιτζάνας στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες-Τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΟΚ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Παρουσία του ιού της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας (Eggplant mottled crinkle virus – EMCV) σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες

 

Σχετ.: Το με αρ. πρωτ. 1933/57248/2-3-2021 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ

 

Σας ενημερώνουμε ότι με το παραπάνω σχετικό η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, μας γνωστοποίησε τη διαπίστωση της παρουσίας του ιού της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας (Eggplant mottled crinkle virus, EMCV, γένος Tombusvirus) σε θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις στην περιοχή Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης..

 

Σας ενημερώνουμε τα εξής:

  1. Ο ιός έχει αναφερθεί ότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια της μελιτζάνας
  2. Ο ιός εμφανίστηκε το 1978 στην Βηρυτό, το 1989 στην Ινδία, το 2008 στο Ιράκ και το 2009 στο Ισραήλ
  3. Ο ιός μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για καλλιέργειες όπως η μελιτζάνα, η πιπεριά, η τομάτα, το πελαργόνιο κ.α. δεδομένου ότι μεταδίδεται εύκολα με μηχανικό τρόπο και πιθανόν και με τον σπόρο
  4. Τα συμπτώματα της ίωσης περιλαμβάνουν νανισμό, χλωρώσεις των φύλλων, κηλιδώσεις στα φύλλα και τους καρπούς καθώς και παραμορφώσεις των καρπών.

 

Προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες στις προσβεβλημένες καλλιέργειες και να εκριζωθεί ο ιός και δεδομένου ότι για την αντιμετώπιση του εν λόγω ιού δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα, προτείνονται στους καλλιεργητές οι ακόλουθες ενέργειες.

  1. Έλεγχος κατά διαστήματα των φυτών, μετά την μεταφύτευσή τους στον αγρό ή το θερμοκήπιο, και απομάκρυνση / καταστροφή όσων εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης.
  2. Συχνή απολύμανση εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης περιεκτικότητας 0,5% NaOCl ή Virkon S.
  3. Καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ξέπλυμα με άφθονο νερό πριν από κάθε χειρισμό των φυτών.
  4. Κάλυψη παπουτσιών και χρησιμοποίηση φόρμας και γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους που εκτελούν τις διάφορες καλλιεργητικές εργασίες και αλλαγή αυτών μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με τα χέρια που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή φυτά (εκρίζωση, δέσιμο, κλάδεμα, κλπ), εκτός αν τα χέρια έχουν προηγουμένως πλυθεί καλά.
  5. Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων, κλπ εντός των θερμοκηπίων μεταξύ των μεταφυτεύσεων / φυτεύσεων.
  6. Μείωση κατά το δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιχείρησης.
  7. Αφαίρεση ζιζανίων στους χώρους πέριξ των θερμοκηπίων.
  8. Μέριμνα για απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας καθώς και απολύμανσης των χώρων του θερμοκηπίου.
  9. Ύπαρξη ταπέτων με απολυμαντικό στην είσοδο των θερμοκηπίων.

 

Σας επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 14 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 οι παραγωγοί υποχρεούνται να γνωστοποιούν αμέσως στην Υπηρεσία μας, οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων.

Εικόνες συμπτωμάτων που προκαλούνται από προσβολή του ιού της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας

 

ΔΑΟΚ Τριφυλίας: Προσοχή στον ιό της μελιτζάνας στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες-Τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί

Δημοφιλέστερα

To Top