Green life

Δ.Λυμπεροπούλου: Μεγάλη ποσότητα νιτρικών στο νερό σε γεώτρηση κοντά στη Μαραθόλακκα

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης "Πελοπόννησος Οικολογική" Δήμητρα Λυμπεροπούλου αναφορικά με τη ρύπανση στη Μαραθόλακκα.

Η επικεφαλής της παράταξης στο περιθώριο της ημερίδας που διοργανώθηκε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο REX με θέμα την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, κατήγγειλε ότι η ρύπανση στη Μαραθόλακκα από τη συσσώρευση σκουπιδιών και τη "διαχείριση" που γίνεται είναι τέτοιας έκτασης, που σε γεώτρηση που έγινε σε μικρή απόσταση από την περιοχή, το νερό βρέθηκε με τόση μεγάλη ποσότητα νιτρικών "σαν να βρισκόμαστε στον κάμπο της Λάρισας", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Δήμητρα Λυμπεροπούλου δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τη θέση της γεώτρησης και άλλα στοιχεία, αν και ρωτήθηκε από το MessiniaLIVE , δήλωσε ωστόσο ότι τα στοιχεία που έχει είναι στη διάθεση κάθε αρμόδιου φορέα να τα αξιολογήσει και να δει τη σοβαρότητα και την έκταση του προβλήματος, καθώς απ'ότι διαπιστώθηκε-βάσει της συγκεκριμένης γεώτρησης- έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας στην περιοχή της Μαραθόλακκας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η επικεφαλής της παράταξης "Πελοπόννησος Οικολογική" έκανε λόγο για "υποτιθέμενη διαχείριση της Μαραθόλακκας, μιας και τα σκουπίδια βγήκαν στους 5 δρόμους", ενώ όπως χαρακτηριστικά τόνισε βρισκόμαστε στην ώρα μηδέν.
"Έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ. Και απ' ότι φαίνεται ο βασιλιάς είναι γυμνός! Η διαλογή στην πηγή είναι το Α και το Ω στη διαχείριση των απορριμμάτων, γίνεται ήδη από τους πολίτες", ενώ άφησε αιχμές κατά των τοπικών αρχών και της Περιφέρειας, ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση για να γίνεται σωστά η διαχείριση των απορριμμάτων.

"Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει υποφέρει και θα υποφέρει για πολύ ακόμα, μέχρι να αποφασίσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων", συμπλήρωσε με νόημα και δήλωσε πως το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση είναι στον σωστό δρόμο, ωστόσο "έπρεπε να έχει γίνει χρόνια πριν".

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΚΑΡΗΣ: 1.000.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Την εκδήλωση διοργάνωσε η δημοτική παράταξη Καλαμάτας "Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες" και ο επικεφαλής της Μανώλης Μάκαρης μάς δήλωσε πως στόχος είναι να πετύχουμε τη μείωση των απορριμμάτων με την αύξηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.
Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Καλαμάτας παράγει ετησίως 30.000 τόνους σύμμεικτα απορρίμματα και 5.000 τόνους σκουπίδια ανακύκλωσης. Αν αυξήσουμε την ανακύκλωση σε ποσοστό 50% που είναι και ο στόχος, τότε η εξοικονόμηση για τον Δήμο θα είναι της τάξεως του 1.000.000 ευρώ τον χρόνο!
"Πρέπει να φτάσουμε τα ευρωπαϊκά ποσοστά ανακύκλωσης", δήλωσε ο Μανώλης Μάκαρης και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γερμανία, όπου το ποσοστό ανακύκλωσης αγγίζει το 60% με οφέλη για τους δήμους, τους δημότες και το περιβάλλον.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: "ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΛΕΟΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Την ανάλυση του νέου θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση της ανακύκλωσης απο την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκανε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δημήτρης Πολιτόπουλος. "Οι αλλαγές με τον νέο νόμο 4496/2017 είναι τεράστιες για τους Δήμους στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών", επεσήμανε ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, συμπληρώνοντας ότι πλέον οι Δήμοι από συλλέκτες απορριμμάτων γίνονται διαχειριστές, αφού θα μπορούν οι ίδιοι να διαχειρίζονται και να μεταπωλούν τα σκουπίδια τους".

Με τον τρόπο αυτό μειώνονται τα λειτουργικά τους κόστη και κατά συνέπεια και τα δημοτικά τέλη. Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα για τους Δήμους της τήρησης Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων, δήλωσε ότι πρέπει να ενημερωθούν οι δημότες για τα πράσινα σημεία που θα υπάρχουν σε κάθε δήμο και εκεί οι δημότες θα πηγαίνουν τα σκουπίδια τους, και τέλος αναφέρθηκε στην κατάργηση της πλαστικής σακκούλας από την 1/1/2018, μέσα από το τέλος με το οποίο θα επιβαρύνεται (0,03 για το 2018 και 0,07 για το 2019), ως ένα αντικίνητρο για τους πολίτες, ώστε να οδηγηθούμε στη σταδιακή κατάργησή τους και στη χρήση των τσαντών πολλαπλών χρήσεων που θα παρέχονται δωρεάν στους πολίτες. Παράλληλα καθιερώνεται το Μητρώο Παραγωγής πλαστικών τσαντών που σημαίνει ότι όποια πλαστική σακκούλα κυκλοφορεί θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφει ειδικό κωδικό παραγωγής.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δημήτρης Πολιτόπουλος σήμερα ετησίως καταναλώνουμε κατά κεφαλήν 263 τσάντες, και στόχος είναι το 2019 να πέσουμε στις 90 πλαστικές τσάντες το άτομο, και το 2025 στις 40.

Στην ημερίδα μίλησαν επίσης ο Γιάννης Θεοφιλόπουλος, χημικός μηχανικός και δημοτικός σύμβουλος, με θέμα τη διαλογή στην πηγή και τη σημασία της, και ο Γιώργος Παναγόπουλος, υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, με θέμα την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Επιμέλεια: Μαίρη Περδικέα

Δημοφιλέστερα

To Top