Απόψεις

Η Δ.Λυμπεροπούλου για τον σχεδιασμό της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων

Ο σχεδιασμός της περιφέρειας Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση ενόψει του χειμώνα ακραίων καιρικών φαινομένων κυρίως χιονοπτώσεων και πλημμυρών τα οποία εμφανίζονται συχνά και με μεγάλη ένταση το τελευταίο διάστημα.

Η Πελοπόννησος αντιμετωπίζει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή με την όλο και συχνότερη εμφάνιση έκτακτων ακραίων καιρικών φαινομένων.
Συνήθως η ακρότητα των καιρικών φαινομένων είναι επιλεκτική, όχι μόνο ως προς την ένταση των καιρικών φαινομένων αλλά και ως προς τη διάρκεια καθώς και την περιοχή την οποία πλήττουν.

Αναγκαίος είναι ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των πιθανών χιονοπτώσεων & πλημμυρών ενόψει του χειμώνα.

Βαρύτητα κυρίως πρέπει να δοθεί στην ετοιμότητα των υπηρεσιών για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου της Περιφέρειας, αλλά και για την αντιμετώπιση των οιωνδήποτε έκτακτων φαινομένων τα οποία εμφανίζονται συχνά και με μεγάλη ένταση το τελευταίο διάστημα.
Ο αποχιονισμός των οδικών δικτύων με προτεραιότητα πρώτα  στο Εθνικό δίκτυο στην συνέχεια στο επαρχιακό και ακολουθεί το Δημοτικό και αγροτικό δίκτυο καθώς και τα ποιμνιοστάσια εάν κριθεί αναγκαίο.
Επίσης με δεδομένη την εμφάνιση του καταστροφικού φαινομένου των πλημμυρών καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, με ιδιαίτερη έμφαση στους χειμερινούς μήνες, προκύπτει η ανάγκη για δρομολόγηση συντονισμένων έργων και δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας που θα συμβάλουν στην αντιμετώπισή τους.
Οφείλουμε να έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων του χειμώνα με στόχο να είμαστε έτοιμοι σε πιθανές ακραίες καταστάσεις και με συνεργασία και συνέργεια με τους δήμους να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα.
Επίσης επειδή το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα και για να μην ξαναγινούμε στο ίδιο έργο θεατές θα θέλαμε να υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με το φράγμα του Παμίσου στον Αρι.
Η διοίκηση του ΓΟΕΒ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την αντιπλημμυρική προστασία του φράγματος του Παμίσου στον Αρι, όπως ειπώθηκε στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Μετά απ’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει άμεσα συνεννόηση με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, για να βρεθεί η υπεύθυνη υπηρεσία και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη λειτουργία του φράγματος, σε κρίσιμες για την πολιτική προστασία περιόδους, προκειμένου να μην προκληθούν καταστροφές και πάλι, εξαιτίας του φράγματος, σαν τις περσινές της 7ης Σεπτεμβρίου.

Για την
Περιφερειακή Παράταξη “Πελοπόννησος Οικολογική”
Δήμητρα Λυμπεροπούλου

Η Δ.Λυμπεροπούλου για τον σχεδιασμό της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων

Δημοφιλέστερα

To Top