ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσομάλλης: “Κύριε Πετράκο, καλύτερα να έχεις μάθει αργά, παρά να μην έχεις μάθει καθόλου”

ΜΕ ΜΙΑ ΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΜΙΛΤΟΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟ
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ:

Κύριε Πετράκο,
Αν για εσάς η ειδική γνώση για ένα θέμα αποτελεί «πολυξερισμό», προφανώς έχουμε διαφορετική αντίληψη του τι σημαίνει ειδικός. Όσον αφορά τα περί σεμνότητας, ας αφήσουμε τους Μεσσήνιους να κρίνουν το ύφος, το ήθος και τη σεμνότητα του καθενός.
Επί του θέματος:
Προφανώς από αυτά που γράφετε ή δεν έχετε γνώση του αντικειμένου ή άθελά σας μεταφέρετε λανθασμένες πληροφορίες. Συγκεκριμένα, επί κ. Χρυσοχοΐδη, με πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, το έργο Καλαμάτα-Ριζόμυλος (παραλιακή χάραξη) πήρε ενάριθμο κωδικό στο ΠΔΕ και είχε, όπως σας διαβεβαίωσε το 2015 ο κ. Δέδες, ΠΛΗΡΕΙΣ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ κάθε είδους και ήταν πλήρως κοστολογημένο.
Διαβάστε το σχετικό δελτίο που είχατε αποστείλει στα μέσα ως βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για να το θυμηθείτε. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε και τα σχετικά έγγραφα που έδωσα στη δημοσιότητα και φέρουν και αυτά την υπογραφή του κ. Δέδε.
Εκεί θα διαπιστώσετε ότι, στην ανασύνταξη της μελέτης από το Υπουργείο Υποδομών, είναι πλήρως μελετημένη και αδειοδοτημένη Περιβαλλοντικά ΚΑΙ η συνδετήρια οδός με τις πύλες εισόδου στη Μεσσηνία, δηλαδή τον κλάδο του αυτοκινητόδρομου και το αεροδρόμιο. Θυμίζω ξανά ότι οι παραπάνω μελέτες πληρώθηκαν με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.
Προφανώς, ένας δρόμος που είναι έτοιμος προς δημοπράτηση, μέσα σε 2 χρόνια μπορεί να έχει κατασκευασθεί, ενώ η αναβάθμιση του υφιστάμενου θέλει, στο καλύτερο σενάριο, 3 χρόνια για να γίνουν οριστικές μελέτες (αν ποτέ γίνουν), συν το χρόνο κατασκευής, όπως γράφετε κι εσείς.
Το κόστος των απαλλοτριώσεων στην αναβάθμιση του υφιστάμενου εκτιμάται πολλαπλάσιο σε σχέση με την παραλιακή χάραξη. Θυμίζω ότι οι απαλλοτριώσεις δεν καλύπτονται από το ΣΔΙΤ αλλά πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο.
Άρα αν πραγματικά σέβεστε το χρήμα και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και σας ενδιαφέρει να γίνει ο δρόμος όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με το μικρότερο δυνατό κόστος, γιατί κι εμένα το ίδιο με ενδιαφέρει, τότε μελετήστε ενδελεχώς το ζήτημα, αντί να αναπαράγετε έωλα στοιχεία, που κάποιοι κατασκευάζουν.
Κλείνοντας και για να μη κουράσουμε με τεχνικές λεπτομέρειες, που θα τις δούμε στον ανάλογο χρόνο (αν ποτέ υπάρξουν οριστικές μελέτες), και αφού, όπως γράφετε, υποστηρίζετε τη λύση της αναβάθμισης, καλό θα είναι να συζητήσετε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το πως θα υιοθετήσετε ένα δρόμο, του οποίου η προτεινόμενη χάραξη περιμετρικά της Μεσσήνης ανυψώνεται έως 5,5 μέτρα προκειμένου να κατασκευαστούν γέφυρες και Κάτω Διαβάσεις των υφιστάμενων δρόμων, δημιουργώντας ένα «σινικό τείχος» στην πόλη, αποκόβοντας την από τη θάλασσα και τον αέρα και ενισχύοντας παράλληλα και την πιθανότητα πλημμύρας.
Ένα δρόμο που συνδέεται με τη Μεσσήνη μέσω παράπλευρων οδών, μέσα από αγροτικές ιδιοκτησίες και όχι απευθείας, αποκόπτει ιδιοκτησίες που έως σήμερα έχουν άμεση πρόσβαση στο δρόμο, αναγκάζοντας σε διαδρομές χιλιομέτρων μέσα από παράπλευρες οδούς, αλλάζοντας ακόμα και τη διαμορφωμένη τους είσοδο. Να συζητήσετε επίσης πως θα απαλλοτριωθούν τόσα σπίτια και επιχειρήσεις μετά τη Μεσσήνη προς τη Βελίκα, πως θα απαλλοτριωθούν επιχειρήσεις ή μέρος αυτών στη ΒΙΠΕ εκατέρωθεν του δρόμου Καλαμάτα-Μεσσήνη και θα πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια κατασκευής των επιπλέον κλάδων, πως η σιδηροδρομική γραμμή θα διέρχεται ανάμεσα από τους 4 κυκλικούς κόμβους, στο ίδιο ύψος με το δρόμο (εκτός και αν σκοπεύετε να καταργήσετε οριστικά κάθε σκέψη για επαναλειτουργία του τρένου προς Μεσσήνη).
Να συζητήσετε, επίσης, πόσα σπίτια θα πρέπει να απαλλοτριώσετε από τον κόμβο Ζαφείρη μέχρι και τη γέφυρα του ποταμού Άρη, διαπλατύνοντας τον υφιστάμενο δρόμο. Τέλος, αν νιώθετε ασφαλής, περνώντας την υφιστάμενη γέφυρα του ποταμού Άρη, γιατί αυτή έτσι θα παραμείνει, να το πείτε ευθαρσώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τα υπόλοιπα τεχνικά στοιχεία στην ώρα τους.
Πραγματικά κ. Πετράκο, αν θέλετε να γίνει ένας σωστός δρόμος και όχι ένας δρόμος προβλημάτων για τη τοπική κοινωνία, πρέπει να αφήσουμε στο παρελθόν τις εμμονές και την πολιτική εμπάθεια του κ. Σπίρτζη. Εύχομαι να μελετήσετε το έργο με τα μάτια της Μεσσηνίας.
Αν πάλι θέλετε να ανταλλάξουμε απόψεις σε τεχνικό επίπεδο με την ιδιότητά μου ως Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος, χωρίς διάθεση ρεβανσισμού και εμπάθειας, στη διάθεσή σας…

Χρυσομάλλης: “Κύριε Πετράκο, καλύτερα να έχεις μάθει αργά, παρά να μην έχεις μάθει καθόλου”
To Top