ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Χρυσομάλλης: Η δικαίωση των Μεσσήνιων παραγωγών ελιάς Καλαμών τελικά ήρθε από τη Δικαιοσύνη

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ

Με αφορμή την απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ σχετικά με την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης Αποστόλου για την ελιά Καλαμών, ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας επιλύει οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ένα από τα εμβληματικά προϊόντα του τόπου μας την ελιά Καλαμών. Ένα πρόβλημα το οποίο δεν είχε επιλυθεί διοικητικά παρά τις συνεχείς συσκέψεις και συναντήσεις που είχαμε με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Με την απόφασή του το ΣτΕ προστατεύει τον Μεσσήνιο ελαιοπαραγωγό, προστατεύει παράλληλα και τον καταναλωτή, ο οποίος θα μπορεί στο εξής να επιλέγει με ασφάλεια το προϊόν, γνωρίζοντας την προέλευσή του.

Το ΣτΕ με την απόφασή του ακυρώνει την Υπουργική Απόφαση Αποστόλου, αναγνωρίζοντας ότι αυτή συντάχθηκε χωρίς να έχει νόμιμη αιτιολογία και χωρίς να ληφθεί υπόψη η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αναγνωρίζει τον κίνδυνο παραπλάνησης των καταναλωτών και επαναφέρει τις προϋποθέσεις χρήσης του ονόματος «Καλαμάτα» όπως ίσχυαν κατά την καταχώριση του της ονομασίας Π.Ο.Π..

Η απόφαση δικαιώνει τους Μεσσήνιους παραγωγούς, ο αγώνας όμως δεν τελείωσε. Πλέον μεταφέρεται σε διεθνές επίπεδο (Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και όχι μόνο), στην προσπάθεια που πρέπει να ασκήσουμε όλοι μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την καπηλεία της χρήσης της Π.Ο.Π. ονομασίας «Ελιά Καλαμών» από τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε., οι οποίες δεν δεσμεύονται από την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πλήττουν την φήμη και την αξία του προϊόντος μας.».

Χρυσομάλλης: Η δικαίωση των Μεσσήνιων παραγωγών ελιάς Καλαμών τελικά ήρθε από τη Δικαιοσύνη
To Top