ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χριστόπουλος: Ζητά εκκαθάριση των οφειλών των σχολείων στη ΔΕΥΑΚ και ενιαία χρέωση νερού για δημόσια και ιδιωτικά σχολεία

Oι Ερωτήσεις του Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης Κοσμόπουλου "Καλαμάτα Μπροστά", Γιάννη Χριστόπουλου, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας της 8ης/2021, 23/4/  2021 συνεδρίασης                                                                                                                  

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Κύριε Δήμαρχε,

Η αυξημένη τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ όσον αφορά τις παροχές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει συσσωρεύσει χρέη και διαχειριστικά  προβλήματα  στη  ΔΕΥΑΚ. Οι οφειλές υπερβαίνουν την 15ετία  και δημιουργούν εικονική  πραγματικότητα στους ισολογισμούς της επιχείρησης.

Επίσης  αυτή η κλιμακωτή  τιμολογιακή πολιτική ,  έχει  φέρει σε  αδιέξοδο και τις ιδιωτικές σχολικές μονάδες του δήμου μας, γιατί αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο με τις  οικιακές χρεώσεις 2 ατόμων και τα σχολεία με 300 ή και  800 ακόμη μαθητών με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί αυτών των σχολείων να εκτοξεύονται σε 2500 έως 3000 ευρώ περίπου το τρίμηνο.( Σχετικές επιστολές σας  έχουν αποστείλει και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολικών μονάδων)

Ταυτόχρονα η τιμολογιακή πολιτική είναι διαφορετική για τα  Ν.Π. του δήμου. Όμως αυτό δημιουργεί 2 μέτρα και 2 σταθμά.

Επειδή το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό και σε κάθε σχολική μονάδα δημοσίου ή ιδιωτικού φορέα  φιλοξενούνται για πολλές ώρες  μαθητές και εργαζόμενοι οφείλουμε να  είναι πρώτιστο μέλημα μας η υγιεινή και ασφάλεια των μαθητών.

Επειδή αποτελεί κατάφωρη αδικία η ισοπεδωτική τιμολογιακή πολιτική ίδια στις οικίες 2- 6 ατόμων   με  τα  σχολεία  600 και πλέον μαθητών.

Καταθέτω την παρακάτω πρόταση:

  1. Με απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου, ύστερα από αίτημα της ΔΕΥΑΚ, να προχωρήσουμε άμεσα  στην εκκαθάριση των οφειλόμενων λογαριασμών  των δημοσίων σχολείων ώστε και η επιχείρηση να αποκτήσει καθαρή θέση  και οι λογαριασμοί να εξοφλούνται εφεξής.
  2. Η τιμολογιακή πολιτική για το σύνολο των σχολικών μονάδων δημοσίων και ιδιωτικών να διαμορφωθεί ενιαία στο μέσο όρο, ήτοι για κάθε m3 η χρέωση να είναι 0, 5038 και να απαλλαγούν από άλλες χρεώσεις.
  3. Να ληφθούν ασφαλιστικές δικλείδες για τυχόν υπερκατανάλωση όπως ο αριθμός μαθητών κλπ

Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος θα αναλάβει πρωτοβουλίες επίλυσης αυτού του ζητήματος που διαχρονικά , χωρίς την ευθύνη της τωρινής δημ. αρχής,  ταλανίζει Δήμο, ΔΕΥΑΚ, Σχολική  Επιτροπή,  Σχολεία  και γενικότερα  την εκπαίδευση?

 

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ

Κύριε Δήμαρχε,

Με την υπ’ αριθμ. 41/2005 του τότε Δημοτικού Συμβουλίου επωλήθη σε δύο παρόχθιους γείτονες της Λαγκάδας μέρος της επιφάνειας της εγκιβωτισμένης Λαγκάδας, ταυτόχρονα το ρέμα  μετετράπη σε οδό ! (Νικηφόρου Βρεττάκου) και οι αγοραστές έκλεισαν με σταθερή σιδερένια κατασκευή την επιφάνεια αυτή.

 Αποτέλεσμα της απαράδεκτης αυτής παρέμβασης ήταν πως με την πλημμύρα της 7-9-2016 να κλείσει  η επιφάνεια της Λαγκάδας, λόγω της φραγής, να πλημμυρίσουν τα ισόγεια και τα υπόγεια  κτίρια της συνοικίας και να υποστούν μεγάλες ζημιές οι ιδιοκτήτες.

Την 10η-9-2016, ενυπόγραφα 17 κάτοικοι της περιοχής που είχαν υποστεί ζημιές,  κατέθεσαν αίτημα στο Δήμο όπου ζητούσαν την άρση της επικινδυνότητας που δημιούργησε η φραγή της Λαγκάδας.

Πράγματι το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ. αριθμό 454/2016 απόφασή του ακύρωσε την προηγούμενη (41/2005) και αποφάσισε να επιστραφούν τα χρήματα στους αγοραστές επιφάνειας της εγκλωβισμένης Λαγκάδας και να αρθεί η φραγή για να αποφευχθεί καινούρια πλημμύρα.

Ερωτάται η δημοτική αρχή, επειδή έχουν παρέλθει πέντε σχεδόν χρόνια και η φραγή παραμένει στην θέση της,  προτίθεται να προχωρήσει στην υλοποίηση εκτέλεσης της υπ. αριθμού 454/2016 απόφασης του δημοτικού μας συμβουλίου? Θα υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του ρέματος ώστε να μην ζήσουμε νέες πλημμύρες?

Χριστόπουλος: Ζητά εκκαθάριση των οφειλών των σχολείων στη ΔΕΥΑΚ και ενιαία χρέωση νερού για δημόσια και ιδιωτικά σχολεία
To Top