Μεσσηνία off road

Χριστόπουλος: Ζήσαμε μοναδική εμπειρία στον παράδεισο της Νέδας!

Την εμπειρία του περιγράφει ο Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας και Διευθυντής του 10 Δημοτικού Καλαμάτας (πλέον Πειραματικού), Γιάννης Χριστόπουλος

“Φιλόξενη, γεμάτη προκλήσεις για μια ακόμη χρονιά η Νέδα, για τους 100 περίπου πεζοπόρους που συγκεντρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου, 24/7/2021, από όλη σχεδόν τη Μεσσηνία, επισκέπτες από Ηλεία , Αρκαδία, Σαλαμίνα , Πάτρα, Αθήνα και αλλού στην 29η Πεζοπορική διαδρομή που οργάνωσαν η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Τριφυλίας , η Τοπική Κοινότητα Αυλώνας, ο Σύλλογος Γυναικών Αυλώνας , Η ΡΕΑ, και ο Σύλλογος Αυλωνιτών Τριφυλίας, στο γήπεδο της Αυλώνας.


Πρωτόγνωρη και μεγάλη σε αριθμό ήταν η συμμετοχή νέων ανθρώπων, περπάτησαν για πρώτη φορά και στη λήξη της διαδρομής εξέφρασαν το θαυμασμό τους για τη μοναδική ομορφιά και τη φιλοξενία των κατοίκων.
Η φήμη της ΝΕΔΑΣ έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πατρίδας μας.
Η αναχώρηση για το γεφύρι της Αρχαίας Φιγαλείας έγινε με αγροτικά αυτοκίνητα, οφείλουμε να σημειώσουμε την εθελοντική προσφορά των ανθρώπων του χωριού, χωρίς αυτούς τα προβλήματα θα ήταν μεγάλα, οδηγοί ο Γιάννης, ο Παναγιώτης, νέα παιδιά από το χωριό και ο πάντα πρόθυμος Χασάν.


Μετά τις απαραίτητες οδηγίες για πιστή τήρηση όλων των μέτρων προφύλαξης ξεκίνησε η πεζοπορική διαδρομή ΄΄Σ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ στη μνήμη του τελευταίου προέδρου της κοινότητας.
Η πορεία της πολύβουης “παρέας” που απαρτιζόταν από παιδιά, γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών διέσχισε 8 km από τα 32 που είναι το συνολικό μήκος του ποταμού, το πιο υπέροχο κομμάτι του φαραγγιού για 3 ώρες και κατέληξε στο γεφύρι που συνέδεε την ορεινή Τριφυλία με την Ολυμπία , υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε το τέλος του 15ου αιώνα, και παρότι διατηρείται σε καλή κατάσταση χρήζει παρέμβασης, δίπλα υπάρχουν τα ερείπια του μύλου Τσουλουχά.
Διασχίζοντας το φαράγγι, το γεμάτο πλατάνια, αγριοβελανιδιές, συκιές ασφάκες, φασκόμηλο και πουρνάρια συναντάμε σημεία που άλλοτε μετατρέπονται σε ήρεμα περάσματα και άλλοτε ορμητικά που στενεύουν και χρειάζεται κολύμπι.
Η περιπέτεια της διάβασης έχει κάτι το αφάνταστα εξωτικό.

Ύστερα στάση για κολατσιό κάτω από το γεφύρι με τοπικά προϊόντα (σαντουιτς με ψωμί, τυρί, ντομάτα και καρπούζι) όπου μας υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βασίλης Βουδούρης και τα μέλη του δ.σ. του Συλλόγου Αυλωνιτών που είχαν επιμεληθεί το κολατσιό.
Στη συνέχεια φτάσαμε από μονοπάτι στους τρεις καταρράκτες, όπου κολύμπησαν οι τολμηροί άλλοι πήγαν στο εκκλησάκι που είναι χτισμένο στο βράχια να ανάψουν κερί , στην Παναγίτσα.
Με τη βοήθεια σκοινιών, που πρόσφατα είχε τοποθετήσει ο πρόεδρος κατεβήκαμε στο Στόμιο, μεγάλο και μοναδικής ομορφιάς 80 m περίπου σπήλαιο.
Η φύση εδώ οργιάζει, καθότι ήταν σκοτεινά και οι νυχτερίδες και τα αγριοπερίστερα πέταγαν πάνω από τα κεφαλιά των πεζοπόρων.
Για το συγκεκριμένο σημείο η Μυθολογία αναφέρει ότι ήταν η είσοδος σπηλιάς που κλείστηκε η Θεά Δήμητρα απογοητευμένη από τον Ποσειδώνα που αποπλάνησε την κόρη της Περσεφόνη, με αποτέλεσμα την καταστροφή της αγροτικής σοδειάς. Προκειμένου να την εξευμενίσουν οι ντόπιοι έφτιαξαν ναό με αφιερωμένο ξόανο.
Στη συνέχεια μετά από περπάτημα 4 km περίπου οι πεζοπόροι έφθασαν στο τελευταίο καταρράκτη, τη φυσική ΄΄πισίνα΄΄ της διαδρομής όπου έγιναν οι τελευταίες καθιερωμένες βουτιές.
Η πεζοπορία διάρκειας 6 ωρών περίπου τελείωσε στο ύψος του Αγίου Παντελεήμονα, σε μια πανέμορφη τοποθεσία ,όπου κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του δραστήριου Συλλόγου της Καλλίτσαινας στήνεται όμορφη εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή προσκυνητών.

Η διάβαση της Νέδας είναι μια μοναδική και ίσως απερίγραπτη με λέξεις…. εμπειρία, που παρά την κούραση και τους κινδύνους που εγκυμονεί αποδεικνύει ότι όποιος πλησιάζει αγαπά και σέβεται τη Φύση αυτή απλόχερα τον ανταμείβει.

Η αποζημίωση της κουραστικής διαδρομής ήρθε το βράδυ στη πέτρινη πλατεία της Αυλώνας.
Οι πεζοπόροι, οι επισκέπτες και κάτοικοι του χωριού έτυχαν μοναδικής υποδοχής απο τις γυναίκες του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών του χωριού τα εξαιρετικά προϊόντα, ιδιαίτερης αισθητικής εδέσματα ,ποτά, γλυκά έκλεψαν την παράσταση, η δημοφιλής γουρνοπουλα, το αφθονο τοπικό κρασί, προσφορά του Δήμου μας, η καλή μουσική συμπλήρωσαν την όμορφη ατμόσφαιρα της πέτρινης πλατείας με την απίστευτου κάλους Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου να δεσπόζει, έχει χαρακτηριστεί νεώτερο ιστορικό μνημείο και τυγχάνει της προστασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων από αυθαίρετες παρεμβάσεις.

Η εκδήλωση στη πλατεία ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Γιάννη Χριστόπουλου και σύντομη αναφορά του στη για 29 χρόνια συνεχή διάσχιση της ΝΕΔΑΣ, στη μνήμη του αείμνηστου προέδρου Σ. Λαμπρόπουλου αναφέρθηκε πως επιβάλλεται άμεσα να ληφθούν πρωτοβουλίες ανάδειξης και ήπιας αξιοποίησης του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τοπίου, με τη δημιουργία μονοπατιών, δρόμων πρόσβασης, παρεμβάσεις στα γεφύρια, δημιουργία μουσείου, διαρκή επιτήρηση και καθαριότητα των χώρων.

Επίσης η δημιουργία φορέα Διαχείρισης είναι επιβεβλημένη .Τόνισε την ανάγκη παρεμβάσεων στην 29η Επαρχιακή οδό, αλλά και ουσιαστικής βελτίωσης του παραποτάμιου δρόμου από την Αυλώνα προς Καρυές ενός δρόμου κρίσιμου για την τοπική παραγωγή.
Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Αντιδήμαρχος Τριφυλίας Αλέξης Κουτρουμπής αναφέρθηκε στα έργα που προγραμματίζονται και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής ,την ήπια αξιοποίηση της Νέδας.
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βασίλης Βουδούρης αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στην διαδρομή ευχήθηκε να γίνουν έργα στην περιοχή .
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στις δράσεις του νεοσύστατου και πολλά υποσχόμενου Συλλόγου.
Η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αυλωνιτών Τζένη Βουδούρη αναφέρθηκε στη χαρά των μελών του συλλόγου να συμμετέχουν για μια ακόμη χρονιά στην οργάνωση της διαδρομής, εξέφρασε τις ευχαριστίες στους πεζοπόρους και το θαυμασμό της στη Νέδα.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τσακανικας μίλησε για την προσωπικότητα του Σωτήρη Λαμπροπούλου, το έργο του στο χωριό και την τεράστια συμβολή του στην ανάδειξη της Νέδας.
Στην εκδήλωση εδωσαν το παρών και ο δραστήριος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Παρασκευόπουλος,, πηγαδούλιας ,, η πρόεδρος του Συλλόγου Αυλωνιτων Μαρίνα Λαμπροπούλου όπως και συγγενείς του αειμνήστου Σωτήρη Λαμπρόπουλου.

Αξίζει να αναφερθεί πως η αναφορά για την ανάγκη εμβολιασμού ώστε να προστατέψουμε την τοπική μας κοινωνία από την πανδημία έτυχε θερμής υποδοχής και ευμενών σχολίων.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στην ομάδα Περιηγητές , στον Αργύρη Βλάχο καθώς και τους 2 εθελοντές γιατρούς που συνέβαλαν στην ασφαλή διάβαση.

Επίσης για μια ακόμη χρονιά η Volterra με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας Τάσου Τσακανίκα ήταν χορηγός στα καλαίσθητα μπλουζάκια, τα καπέλα διέθεσε ο επιχειρηματίας και καλός πατριώτης Νίκος Νικολαος Μπουκαλης ,τα κηπευτικά οι αδελφοί Σκλάβου από την Ελαία και όπως πάντα περιμένουμε τις καλλιτεχνικές φωτογραφίες του μοναδικού στο είδος Σπύρου Τρουπάκη .
Η εκδήλωση έκλεισε με την ευχή του χρόνου κάτω από καλύτερες συνθήκες να είμαστε όλοι εδώ”.

Χριστόπουλος: Ζήσαμε μοναδική εμπειρία στον παράδεισο της Νέδας!
To Top