Ψυχολογία

Χρήσιμη εκδήλωση για την αντιμετώπιση του άγχους των εξετάσεων

Μια σημαντική και κυρίως χρήσιμη ενημερωτική – συμβουλευτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 16/5, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας με θέμα: “Το άγχος των εξετάσεων”.
Μια εκδήλωση που αφορούσε άμεσα, αφού βρισκόμαστε μια ανάσα από κάθε είδους εξετάσεις, μαθητές, σπουδαστές, γονείς και εκπαιδευτικούς, και όλοι όσοι παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις επιστημονικές τοποθετήσεις της ψυχολόγου Γιώτας Παπαγεωργίου, της διαιτολόγου – διατροφολόγου Αφροδίτης Λουκάκου και της γενικής ιατρού Ρένας Σακκά, που προσέγγισαν από τη δική τους οπτική το θέμα, και έδωσαν χρήσιμες συμβουλές αλλά και απάντησαν σε ερωτήσεις που απασχόλησαν το κοινό.
Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Βεργόπουλος.

Καθώς πλησιάζει η ημέρα των εξετάσεων – είτε πρόκειται για προαγωγικές, είτε πολύ περισσότερο για πανελλαδικές- οι προσπάθειες για επιτυχία και η αγωνία των παιδιών αλλά και των γονιών κορυφώνονται.

Το άγχος είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός του οργανισμού που ενεργοποιείται ως αντίδραση σε ψυχοπιεστικές καταστάσεις. Μέχρι ενός σημείου το άγχος είναι θετικό και χρήσιμο, καθώς κινητοποιεί, και ωθεί τον έφηβο να είναι παραγωγικός, αποδοτικός και αποτελεσματικός με τους στόχους και τις υποχρεώσεις του. Όταν όμως το άγχος ξεφεύγει από τον έλεγχο του νέου, όταν δηλαδή η ένταση του είναι μεγάλη και διαρκεί πολύ, τότε μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επίδοση του.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Επιτροπή Εθελοντισμού του Δήμου Καλαμάτας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, την ΕΛΜΕ και την ΕΛΤΕΕ, την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας, του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Μεσσηνίας και του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, εκπρόσωποι των οποίων βρέθηκαν στο Πνευματικό κέντρο.

To Top