ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χειλάς: “Πολιτικά αφελής η δημοτική αρχή στις σχέσεις της με τις παρατάξεις”

Αιχμηρή κριτική ασκεί ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Τζαμουράνη, Παναγιώτης Χειλάς, στη δημοτική αρχή Καλαμάτας σε συνέντευξή του, που παραχώρησε στο MessiniaLive.
Κάνει λόγο για “πολιτικά αφελή” δημοτική αρχή ως προς τις σχέσεις της με τις δημοτικές παρατάξεις, καθώς όπως υποστηρίζει θα μπορούσε να αξιοποιήσει την αντιπολίτευση προς όφελος του Δήμου.
Ο ίδιος αναπτύσσει το δικό του πλάνο για τη διοίκηση του Δήμου Καλαμάτας, σκεπτόμενος, όπως λέει, ως επιχειρηματίας και όχι ως δημοτικός σύμβουλος.
Προτείνει ο δήμαρχος να αξιοποιήσει τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης που είναι μηχανικοί και αρχιτέκτονες, ώστε να διεκπεραιώνονται με ταχύτητα οι μελέτες, ενώ δηλώνει πως μέχρι στιγμής ως παράταξη δεν έχουν δεχτεί καμία πρόταση συνεργασίας από τη δημοτική αρχή. Δηλώνει απογοητευμένος από τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής της νέας δημοτικής αρχής λέγοντας  πως “οι προεκλογικές υποσχέσεις έχουν αρχίσει να μπαίνουν στα συρτάρια”.
Εκτιμά ότι τα βασικά προβλήματα της καθημερινότητας δεν έχουν επιλυθεί όχι γιατί δεν θέλει ο δήμαρχος αλλά γιατί “δεν υπάρχει η κατάλληλη ομάδα”.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

 

Ποιες είναι οι εντυπώσεις από τους πρώτους μήνες της νέας δημοτικής αρχής; Ποια τα πρώτα δείγματα γραφής;

Θα σας πω. Πιστεύω ότι η νέα δημοτική αρχή στον τομέα των σχέσεών της με τις δημοτικές παρατάξεις είναι πολιτικά αφελής. Αρκεί να θυμηθείτε τη σχέση της Νέας Δημοκρατίας με τη Χρυσή Αυγή και τις πολιτικές επιλογές του νυν δημάρχου. Επίσης, δεν είναι συνετό να βγαίνει ο κ. Βασιλόπουλος και να δηλώνει ότι κάλεσε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε συνεργασία και ύστερα να τον διαψεύδουν δημόσια με δηλώσεις τους όλοι οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Αυτό είναι αφέλεια. Πολιτική αφέλεια. Αλλά δεν θα σταθώ σε αυτό. Η αντιπολίτευση στην παρούσα φάση, όπως εξελίσσεται η κατάσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, πρέπει να επιδείξει υπευθυνότητα. Για αυτό θα σας αναλύσω την παρούσα κατάσταση ως επιχειρηματίας και όχι ως σύμβουλος της αντιπολίτευσης. Στη ζωή, όπως και στην πολιτική, όλα σχετίζονται με τις συνθήκες. Αν στις παρούσες συνθήκες ήθελα να διοικήσω αποτελεσματικά το Δήμο Καλαμάτας θα σκεφτόμουν στρατηγικά, και όχι τακτικά, βλέποντας τα εξής:

α) Δεν έχω επαρκές προσωπικό στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου για να μου συντάξουν τις απαραίτητες τεχνικές μελέτες για να προχωρήσω. Ο αντιδήμαρχός μου Νίκος Μπασακίδης δηλώνει δημόσια: «έχουμε μπουκώσει».

β) Η αντιπολίτευση δεν έχει βαρύτητα στην αριστερή πτέρυγα. Το ΚΚΕ και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν το απαιτούμενο πολιτικό βάρος για να μπορούν να με ζημιώσουν πολιτικά. Αφενός, δεν ψαρεύουμε από τις ίδιες δεξαμενές, αφετέρου η κοινωνία τους έχει αποδομήσει. Όσο περισσότερο αντιδρούν, τόσο το καλύτερο για εμένα.

γ) Οι παρατάξεις Τζαμουράνη, Κοσμόπουλου και Κουζή απαρτίζονται κατά βάση από ιδιώτες μελετητές μηχανικούς και αρχιτέκτονες. Τι θέλετε κύριε Τζαμουράνη; Θέλετε πράξη εφαρμογής για τη Βέργα; Βεβαίως, ανακοίνωση δημοπράτησης αναδόχου για τη μελέτη. Τι θέλετε κ. Κοσμόπουλε; Αναπλάσεις στη Ναυαρίνου και στον ποταμό Άρη; Βεβαίως, ανακοίνωση δημοπράτησης αναδόχου για τη μελέτη. Τι θέλετε κα. Κουζή; Green life και διασύνδεση του Πάρκου του ΟΣΕ με τη Ναυαρίνου; Βεβαίως, ανακοίνωση δημοπράτησης αναδόχου για τη μελέτη. Τώρα θέλω να τα έχετε έτοιμα. Και κάντε γρήγορα σας παρακαλώ, σας περιμένει όλη η πόλη.

Θα είχα 50 ανοιχτές μελέτες, τουλάχιστον. Θα είχα όλη την αντιπολίτευση να δουλεύει για το πολιτικό μου μέλλον και να μου λέει κάθε μέρα ευχαριστώ. Ξέρεις τι είναι να κουνάς το δάχτυλο στην αντιπολίτευση, όντας κυβέρνηση, λέγοντας: «Παιδιά συντομεύετε. Οι πολίτες περιμένουν να δουν έργο. Τι κάνετε; Άντε πάμε πάμε ». Και ξέρεις πόσο θα μου κόστιζε Θανάση; Μηδέν. Θα είχα μηδενικό πολιτικό κόστος. Θα είχα μηδενική αντιπολίτευση. Και θα ζητούσα και το λόγο, για ενδεχόμενα λάθη και παραλείψεις στους φακέλους. Νομίζετε ότι εμείς μεγαλώσαμε με γαλλικά και πιάνο και πτυχία και μεταπτυχιακά κρεμασμένα στου τοίχους. Όχι παιδιά, εμείς μεγαλώσαμε στην αγορά και στην αντιξοότητα και αυτά που σας λέω είναι από εκεί, δεν είναι από διδακτορικές διατριβές. Πάρτε στροφές, με 1 κίνηση κάνετε Ματ. Για αυτό σας λέω, πολιτικά αφελείς.

Μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 10/02/2020 συναντήθηκα τυχαία με έναν από τους αντιδημάρχους του κ. Βασιλόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων μου είπε: «Δώσε μια ευκαιρία, όλοι έχουν δικαίωμα στην ευκαιρία». Υπό άλλες συνθήκες θα το προσπερνούσα, η λέξη δικαίωμα ωστόσο, είναι μια εξαιρετικά σημαίνουσα λέξη, όπως και η λέξη ευκαιρία. Γιώργο, όλοι έχουν δικαίωμα στην ευκαιρία. Μόλις σας δόθηκε.

Τι πιστεύετε για τη σύναψη συνεργασιών με τη δημοτική αρχή;

Οι συνεργασίες της δημοτικής αρχής ήταν επιλεγμένες με κομματικά κριτήρια στην παράταξη του κ. Κουκούτση, της κα. Αλειφέρη και της κα. Οικονομάκου. Η τελευταία όπως είναι γνωστό δεν καρποφόρησε. Εμείς ως παράταξη, δεν κληθήκαμε ποτέ σε κάποια συζήτηση για την οικοδόμηση συνεργασιών στο πλαίσιο διοίκησης του Δήμου, όμως, απλά δε χρειάζεται. Τα πράγματα είναι πιο απλά. Θα μπορούσε ο κύριος δήμαρχος, να σηκώσει απλά το τηλέφωνο και να καλέσει τους επικεφαλής των παρατάξεων για να κάνουν μια εποικοδομητική κατ’ ιδίαν συζήτηση. Τα αυτονόητα δηλαδή. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Η παράταξη Τζαμουράνη διαθέτει την τεχνογνωσία και τα στελέχη να στηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου, σύγχρονα, έγκυρα και ολοκληρωμένα. Εμείς ό,τι καλό φέρνει η δημοτική αρχή το στηρίζουμε εμπράκτως. Η παράταξη Τζαμουράνη ψήφισε υπέρ στο Τεχνικό πρόγραμμα του 2020 παρέχοντας στήριξη στη δημοτική αρχή. Το λέω ξανά ρητά. Δεν έχουμε δεχτεί καμία πρόταση συνεργασίας μέχρι στιγμής.

Τι γνώμη έχετε για τα έργα στο Δήμο Καλαμάτας;

Ως νέος, και ως ένας από τους νεότερους δημοτικούς συμβούλους στο νέο ΔΣ Καλαμάτας είμαι απογοητευμένος, γιατί δεν βλέπω μέχρι στιγμής να σχεδιάζεται το μέλλον αυτής της πόλης με άξονα τη ΓΝΩΣΗ και παρατηρώ ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις έχουν αρχίσει να μπαίνουν σιγά σιγά στα συρτάρια. Που είναι οι 115 προεκλογικές πρωτοβουλίες της παράταξης του Δημάρχου; Που είναι το ΓΠΣ της Βέργας στις εισηγήσεις σας κύριε Βασιλόπουλε; Η επίλυση του ΓΠΣ της Βέργας είναι η μεγαλύτερη πολεοδομική εκκρεμότητα του Δήμου Καλαμάτας. Στο Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησα τη δέσμευση των απαραίτητων κονδυλίων για την άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου της Πράξης Εφαρμογής. Δώσαμε ένα χρονικό διάστημα ανοχής στη νέα δημοτική αρχή για να εγκλιματιστεί και να ξεκινήσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων της. Από εδώ και στο εξής θα υπάρξει πίεση για τα καίρια ζητήματα.

Τι πιστεύετε για τα προβλήματα της καθημερινότητας;

Σε επίπεδο καθημερινότητας έχουμε 3 βασικά ζητήματα στο Δήμο Καλαμάτας:

Α) τη διαχείριση των απορριμμάτων

Β) το φωτισμό του οδικού δικτύου

Γ) τη βελτίωση της οδοποιίας

· Διαχείριση απορριμμάτων: Το σύστημα συλλογής των απορριμμάτων δεν έχει εμφανίσει κάποια βελτιωμένη εικόνα, παρά το γεγονός ότι είναι το προνομιακό αντικείμενο ενασχόλησης του νυν δημάρχου. Αντιδήμαρχος στα σκουπίδια επι Νίκα ήταν ο κ. Βασιλόπουλος μην το ξεχνάτε. Αν δεν μπορεί εκεί, τότε που; Ρωτήστε τους πολίτες αν βλέπουν βελτίωση. Δείτε τι γράφουν στα social media.

· Ο Φωτισμός: Ο φωτισμός, με την τοποθέτηση των νέων λαμπτήρων led, έχει παρουσιάσει πολλά προβλήματα, όπως έχει θίξει ο κύριος Τζαμουράνης και όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο δήμαρχος δημόσια στο δημοτικό συμβούλιο. Μην ξεχνάτε ότι την περίοδο των Χριστουγέννων αρκετές περιοχές του Δήμου ήταν και παραμένουν στο σκοτάδι. Μακάρι το σκοτάδι να ήταν μόνο στο οδικό δίκτυο.

· Οδοποιία: Στον τομέα της οδοποιίας η κατάσταση χρίζει άμεσης παρέμβασης. Ο πολίτης ξέρετε τι λέει; Λέει: «Δεν κοιτάτε να κλείσετε καμιά λακκούβα που κάθεστε και ασχολείστε με την ίδρυση επιτροπών;» Είναι δυνατόν εν έτει 2020 οι δρόμοι να είναι σε αυτήν την κατάσταση; Εάν περάσετε από τους δρόμους του Δήμου, η κατάσταση είναι τραγική. Θυμάμαι το καλοκαίρι που μας πέρασε ένας Ισραηλινός τουρίστας που είχε έρθει για διακοπές στην πόλη μας με τη γυναίκα του με ρώτησε, αστειευόμενος: «Did anyone bombed you?». Ένα κομμάτι της κάθετης στην οδό Μάνης στη Βέργα του θύμισε τη λωρίδα της Γάζας. Ντράπηκα, τι να του πω; Ότι αυτός πληρώνει για διαμονή 100 ευρώ την ημέρα και ότι εγώ πληρώνω 100 ευρώ για τέλη κάθε μήνα στο Δήμο και ερχόμαστε μετά να μιλήσουμε για Τουρισμό με δρόμους σε αυτήν την κατάσταση; Η αποκατάσταση και η βελτίωση της οδοποιίας πρέπει να γίνει άμεση προτεραιότητα.

Συζητήθηκε πολύ και πήρε διαστάσεις το θέμα του 5G, τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Αρχικά κάθε σύμβαση του δήμου δεν πρέπει να είναι ετεροβαρής υπερ της οποιασδήποτε εταιρείας. Με γνώμονα τα συμφέροντα του Δήμου τοποθετηθήκαμε σχετικά και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό κάναμε και στη απόφαση του ΔΣ Καλαμάτας. Αν μη τι άλλο υπερ της τεχνολογίας είναι αυτός που σε πρώτο χρόνο την κατανοεί και σε δεύτερο χρόνο την χρησιμοποιεί καθημερινά στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Είμαστε αν μη τι άλλο υπέρ της τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου. Ξέρετε, όταν ο αρχισυντάκτης γνωστής εφημερίδας της Μεσσηνίας έλαβε απάντηση μέσω ανοικτής επιστολής για το θέμα του 5G, όλοι ξαφνικά σιώπησαν. Δεν βγήκε κανένας λαλίστατος να απαντήσει. Ξέρετε γιατί σιώπησαν όλοι; Γιατί κατάλαβαν ότι δεν διαθέτουν το γνωσιακό και επιστημονικό υπόβαθρο που απαιτείται για να το κάνουν. Επίσης, δε νομίζω να πιστεύετε ότι ο νυν ή ο πρώην Δήμαρχος κατανοούν τον όρο τεχνολογία. Να μην επεκταθώ.

Πώς κρίνετε τη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής & της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής;

Ο νέος νόμος Θεοδωρικάκου εισήγαγε την αναλογία 4 προς 5 στις επιτροπές. Δηλαδή 5 δημοτικοί σύμβουλοι από της παράταξη του δημάρχου και 4 σύμβουλοι από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Αυτό σημαίνει ότι ενώ δημοκρατικά η αναλογία της διοικούσας στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι περίπου 1 προς 4, δηλαδή 25%, στις επιτροπές με την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση το ποσοστό αυτό αγγίζει το 60%. Καταλαβαίνετε ότι αυτό, αφενός δεν είναι δημοκρατική εκπροσώπηση, και αφετέρου το σύνολο της ευθύνης των αποφάσεων επωμίζεται εξολοκλήρου η διοικούσα αρχή, γιατί πάντοτε περνάει η θέση της πλειοψηφίας (βάσει νομοθεσίας). Ποιας πλειοψηφίας όμως; Της δοτής πλειοψηφίας, όχι της πλειοψηφίας με τη Δημοκρατική έννοια. Ομοίως και στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Καλαμάτας.

Σε όλα αυτά υπάρχει λύση;

Φυσικά και υπάρχει. Τα προβλήματα και οι λύσεις είναι εύκολες όταν σκέφτεσαι. Η νέα δημοτική αρχή δεν αναζητά λύσεις, όχι γιατί δε θέλει, αλλά γιατί δεν μπορεί, γιατί γνωρίζει ότι δεν διαθέτει τους ανθρώπους για να το κάνει. Μην περιμένετε λύσεις άμεσα δεν υπάρχει η κατάλληλη ομάδα, με την απαιτούμενη αντίληψη, για να υποστηρίξει το έργο που απαιτείται να γίνει. Και κάτι άλλο. Νομίζετε ότι οι διευθυντές των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, άνθρωποι με τεχνογνωσία και εμπειρία, θα δεχτούν ποτέ να διοικούνται και να δέχονται εντολές από το Θανάση Βασιλόπουλο; Πώς θα παράξει έργο η δημοτική αρχή εάν δεν εμπνέει στους «υφιστάμενούς» της εκτίμηση και σεβασμό; Σας καλώ να δείτε τα αυτονόητα. Που είναι η Αριστεία την οποία επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης στους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία; Προσέξτε γιατί θα καταλήξει όπως το Ηθικό Πλεονέκτημα της Αριστεράς του κ. Τσίπρα. Η Αριστεία και η Αριστερά μόλις σε 1 γράμμα και σε 1 τόνο διαφέρουν.

Χειλάς: “Πολιτικά αφελής η δημοτική αρχή στις σχέσεις της με τις παρατάξεις”
To Top