ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χειλάς: 6 +1 προγράμματα άνω των 30 εκατ. ευρώ για τη Μεσσηνία-Σε πόσα θα συμμετάσχει ο Δήμος Καλαμάτας;

“Η ακατάλληλη επιλογή πολιτικών προσώπων ευθύνεται γιατί η χώρα μας φτωχοποιείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια” υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Τζαμουράνη, Παναγιώτης Χειλάς, παραθέτοντας μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Πελοπόννησος” τις προσκλήσεις για έργα υποδομών και κοινωνικών υπηρεσιών στα οποία καλείται και ο Δήμος Καλαμάτας να συμμετάσχει ώστε να επωφεληθεί ενισχύοντας τις κοινωνικές του υπηρεσίες, τις υποδομές του, και την προσφορά του στους Δημότες. Θέμα που έθεσε και στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Ο Δήμος θα πρέπει να έχει έτοιμους τους φακέλους ένταξης στα προγράμματα σε σύντομο χρονικό διάστημα για να μη χάσει τη χρηματοδότηση και τα έργα. Ο Παναγιώτης Χειλάς διερωτάται ποιους από αυτούς τους φακέλους έχει ετοιμάσει ο Δήμος, και επισημαίνει ότι οι καταρτισμένοι ειδικοί σύμβουλοι είναι το “κλειδί” για να προχωράνε τα προγράμματα και να υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΕΙΛΑΣ

1ο πρόγραμμα: Δεν είναι δυνατόν ο Δήμαρχος, και ο κάθε δήμαρχος, να επιτρέπει να λέγεται στα Μέσα Ενημέρωσης ότι υπάρχουν άστεγοι (έστω και μεμονωμένα) στην πόλη μας ή συνάνθρωποί μας στο όριο της φτώχειας και της εξαθλίωσης, και να μην κόπτεται για την φωτογραφική πρόσκληση και την απορρόφηση του ποσού των 1.650.000 ευρώ για την στήριξη των ανθρώπων αυτών και των οικογενειών τους.

2ο πρόγραμμα: Η απορρόφηση του ποσού των 900.000 ευρώ για τη στήριξη των οικογενειών και των ηλικιωμένων μελών του κοινωνικού ιστού είναι μείζονος σημασίας σε μια περίοδο εκτεταμένης οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Καλό θα ήταν το «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» να μην χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Ειδικότερα το Οικογένεια. Ο κόσμος βλέπει την παραλληλία λόγων και έργων.

3ο πρόγραμμα: Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει πρόσκληση ύψους 5.000.000 ευρώ για την υλοποίηση δράσεων δικτύωσης και συνεργασίας με φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, (δήμους, αθλητικούς, πολιτιστικούς ή άλλου είδους συλλόγους και την εκπαιδευτική κοινότητα), με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε τοπικό επίπεδο και να υπάρχουν παράπονα υποχρηματοδότησης των συλλόγων αυτών και της εκπαιδευτικής κοινότητας για αντίστοιχες δράσεις. Δεν είναι δυνατόν να μην πληρώνονται οι καθαρίστριες των σχολείων και ο δήμος να δηλώνει αδυναμία. Αυτό είναι απαράδεκτο.

4ο πρόγραμμα: Δεν είναι δυνατόν να ακούμε καθημερινά για την παραβατικότητα των Ρομά, για ρευματοκλοπές και τα συναφή και ο δήμαρχος να αδιαφορεί για την απορρόφηση του ποσού των 1.290.000 ευρώ με κύριο στόχο την εξασφάλιση του «κατοικείν» στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών στεγαστικής υποστήριξης για αξιοπρεπή διαβίωση και μετεγκατάσταση πληθυσμού περιθωριοποιημένων ειδικών κοινωνικών ομάδων, όπως οι Ρομά, σε αυτόνομες στεγαστικές λύσεις, και παράλληλα η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών για την προώθηση στην απασχόληση και γενικότερα την κοινωνική τους ένταξη και ενσωμάτωση.

Τι θα κάνουμε δηλαδή; Θα βάζουμε κάθε μέρα τους αστυνομικούς να βγάζουν το φίδι από την τρύπα και και να έχουμε: Σύλληψη – Ελεύθερος, Σύλληψη – Ελεύθερος. Αυτό θα κάνουμε; Αυτό είναι απαράδεκτο, απολίτιστο και μας αφορά όλους.

5ο πρόγραμμα: Δεν είναι δυνατόν, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γεωργία σε σχέση με τους υδάτινους πόρους να είναι η έντονη εποχική ανισοκατανομή μεταξύ της διαθεσιμότητας του νερού και της ζήτησης του για αρδευτική χρήση και να μην είναι επιτακτική η ανάγκη για την απορρόφηση του ποσού των 12.500.000 ευρώ για την καλύτερη διαχείριση και την αποδοτικότερη χρήση του νερού στη γεωργία με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας.

Δηλαδή τι θέλουμε πατατοπαραγωγούς και αγρότες στους δρόμους κάθε μέρα; Αυτό είναι απαράδεκτο και χείριστη υλοποίηση αποκέντρωσης (ο κεντρικός σχεδιασμός είναι σωστός).

6ο πρόγραμμα: Μου είναι αδιανόητο να υπάρχουν φθορές και αιτήσεις αναβάθμισης των σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου Καλαμάτας από τις διευθύνσεις τους και ενώ υπάρχει από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) εγκεκριμένο ποσό ύψους 6.500.000 ευρώ να συζητάμε για την αδυναμία να βαφτούν τα δημόσια σχολικά συγκροτήματα, να αναβαθμιστούν οι αίθουσες υπολογιστών, τα εργαστήρια χημείας, η προμήθεια ηλεκτρονικών πινάκων και η χρήση τηλεκπαίδευσης.

Είμαστε πολλά χρόνια πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυτό δεν το λέω εγώ, το αναφέρουν τα αποτελέσματα του ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση των μαθητών κάθε χρόνο (shorturl.at/hPR02). Οι λόγοι είναι προφανείς. Αυτό είναι το πλέον απαράδεκτο από όλα τα παραπάνω. Με την ΠΑΙΔΕΙΑ της χώρας σου δεν κωλυσιεργείς και δεν αδιαφορείς, γιατί σύντομα θα πάψεις να υπάρχεις.

Νοσοκομείο Καλαμάτας (+1): Η διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας στο πεδίο της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων τα τελευταία χρόνια είναι υποδειγματική. Ο λόγος αναφοράς του προγράμματος είναι ενημερωτικός, αν και είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζουν ήδη.

“Γνωρίζουν οι δημότες Καλαμάτας για πόσα από αυτά τα 6 προγράμματα των οποίων η προθεσμία υποβολής λήγει σύντομα, η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας έχει έτοιμους επενδυτικούς φακέλους για να απορροφηθούν τα χρήματα αυτά;”

Τι άλλο να πρέπει να κάνουμε όταν δεν γίνεται αντιληπτό ότι όταν μια πολιτική ομάδα είναι αδύναμη, πρέπει τουλάχιστον να στελεχωθούν οι θέσεις των ειδικών συμβούλων στα επενδυτικά και οικονομικά ζητήματα με τους πλέον καταρτισμένους ανθρώπους της αγοράς; Τι άλλο να κάνουμε όταν δεν γίνεται αντιληπτό ότι όταν κρίνεις κατάλληλους για την σύνταξη των παραπάνω φακέλων «ειδικούς συμβούλους» με μόνη προϋπηρεσία την πώληση υποδημάτων, για προφανείς λόγους, θα σε εκθέσουν. Έτσι, υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον; Έτσι θα έρθει η ανάπτυξη;

Οι ηλικιωμένοι, οι γονείς, οι νέοι, οι αγρότες, οι επιχειρηματίες, οι επιστήμονες, οι ασθενείς, οι υγιείς και όλες οι κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες των δημοτών της Καλαμάτας καλούνται να καταλάβουν ότι δε φταίει η Ευρώπη που η χώρα φτωχοποιείται συστηματικά θεσμικά και ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια, η ακατάλληλη επιλογή πολιτικών προσώπων φταίει.

Χειλάς Παναγιώτης

www.cheilas.gr

Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας

To Top