ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: “Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η εσωτερική υποτίμηση που εφαρμόστηκε την περίοδο 2010-2014”

«Το σχέδιο που παρουσίασε εχθές ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της ύφεσης, είναι ένα σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης, που επιστρέφει τη χώρα στα όσα ζήσαμε τα πρώτα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, την περίοδο 2010-14», διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος 7” και στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη, στο OpenTv. «Ένα σχέδιο που μεταφέρει το βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους και βασίζεται στην επικράτηση της «ανοσίας της αγέλης» στην οικονομία και την επιβίωση των ισχυρότερων».

 

«Η κυβέρνηση αφήνει στους εργαζόμενους τρεις επιλογές: είτε να αποδεχθούν μείωση μισθών 20%, είτε να δεχθούν το σχέδιο εκ περιτροπής εργασίας είτε να οδηγηθούν σε απολύσεις» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, ενώ «μονιμοποιεί την αναστολή των συμβάσεων, κάτι που δεν γίνεται σε καμία άλλη χώρα».

Και προσέθεσε: «Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιλέγει να μην στηρίξει τους μικρομεσαίους. Επιμένει στις επιστρεπτέες ενισχύσεις, δηλαδή νέα δάνεια, ένα πρόγραμμα ήδη αποτυχημένο, στο οποίο συμμετέχουν λίγες επιχειρήσεις», ενώ χαρακτήρισε «βαρύ ατόπημα την απουσία προγράμματος μη επιστρεπτέων ενισχύσεων», καθώς «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό έχουν ανάγκη την απευθείας ενίσχυση με ρευστότητα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους».

Συνέντευξη στον τ/σ OPENTV | 21.05.2020

Το σχέδιο της κυβέρνησης #ΝΔ είναι η εσωτερική υποτίμηση που εφαρμόστηκε την περίοδο 2010-2014 – Οδηγεί ξανά την ελληνική #οικονομία σε ένα σπιράλ ύφεσης από το οποίο πολύ δύσκολα θα βγούμεΤο βάρος της κρίσης μεταφέρεται στους εργαζόμενους: είτε θα αποδεχθούν μείωση μισθών 20%, είτε την εκ περιτροπής εργασία είτε θα οδηγηθούν σε απολύσεις Μονιμοποιείται η αναστολή των συμβάσεων, κάτι που δεν γίνεται σε καμία άλλη χώραΕπιλογή της κυβέρνησης η μη στήριξη των μικρομεσαίων και η επικράτηση της «ανοσίας της αγέλης» στην οικονομία – Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη την απευθείας ενίσχυση με ρευστότητά ώστε να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους#ΜενουμεΟρθιοι – Από τις 6 Απριλίου προτείναμε τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 3 δισ. ευρώ μη επιστρεπτέας ενίσχυσηςΟ πρωθυπουργός μίλησε για ενισχύσεις 24 δισ. προσθέτοντας μήλα με πορτοκάλια – Παραπέμπονται για το μέλλον οι διευκρινίσεις για τη μείωση προκαταβολής φόρουΗ κυβέρνηση όφειλε να προχωρήσει σε ένα εμπροσθοβαρές γενναίο πρόγραμμα χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως ζητάμε από την αρχή της κρίσης🎦 Η συνέντευξή μου στην εκπομπή "Ώρα Ελλάδος 7" και στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη, στο OPEN – Το Ανοιχτό Κανάλι

Δημοσιεύτηκε από Alexis Charitsis – Αλέξης Χαρίτσης στις Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου αντιπαρέβαλλε την πρόταση «Μένουμε Όρθιοι», την οποία «παρουσιάσαμε ήδη από τις 6 Απριλίου» και που περιλαμβάνει «μεταξύ πολλών άλλων μέτρων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 3 δισ. ευρώ μη επιστρεπτέας ενίσχυσης», τονίζοντας ότι «αντιστοιχίσαμε τις προτάσεις μας με τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές, όπως το μαξιλάρι ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Κάτι που δεν έχει κάνει ακόμη η κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αντίθετα, η μόνη απάντηση που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στο κοστολογημένο σχέδιο μας είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα».

 

Ασκώντας κριτική στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο Αλ. Χαρίτσης ανέφερε ότι «ακούσαμε για μείωση προκαταβολής φόρου με τεράστια ασάφεια. Δεν διευκρινίστηκε ούτε το ύψος της, ούτε το ποιους αφορά, ενώ οι εξηγήσεις παραπέμφθηκαν για το μέλλον» ενώ επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός μίλησε για ενισχύσεις 24 δισ. προσθέτοντας μήλα με πορτοκάλια».

 

«Έχουμε μπροστά μας μια κρίση κολοσσιαίων διαστάσεων, που ενδεχομένως να κάνει την κρίση που ζήσαμε πριν μερικά χρόνια να φαντάζει ως μικρή ανατάραξη της οικονομίας» ξεκαθάρισε ο Αλ. Χαρίτσης.

«Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ένα εμπροσθοβαρές, γενναίο πρόγραμμα χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως της ζητάμε από τις 6 Απριλίου. Να αναθεωρήσει τώρα την πολιτική της, η οποία επιταχύνει και πολλαπλασιάζει τις συνέπειες της ύφεσης και μας οδηγεί ξανά σε ένα σπιράλ ύφεσης από το οποίο πάρα πολύ δύσκολα θα βγει η ελληνική οικονομία», κατέληξε.

Χαρίτσης: “Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η εσωτερική υποτίμηση που εφαρμόστηκε την περίοδο 2010-2014”
To Top