ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης στη Βουλή: “Κίνδυνος κατάρρευσης του Συνδέσμου Ύδρευσης λόγω των ιλιγγιωδών αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια”

«Κίνδυνος κατάρρευσης του Συνδέσμου Ύδρευσης Καλαμάτας, Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης λόγω των ιλιγγιωδών αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια»

Κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με αφορμή την ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης, λόγω της τεράστιας επιβάρυνσης του ενεργειακού κόστους, από τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως επισημαίνει στην ερώτηση του ο Αλ. Χαρίτσης, «ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας από τον περσινό Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχει τετραπλασιαστεί. Όσον αφορά το αντλιοστάσιο του Πηδήματος του Συνδέσμου Ύδρευσης Καλαμάτας – Μεσσήνης και Μάνης, τον Σεπτέμβριο του 2021 ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν 50.000 ευρώ, τον Σεπτέμβριο του 2022 αυξήθηκε στις 108.267 ευρώ, ενώ μετά από έναν μόλις μήνα, τον Οκτώβριο του 2022, σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 191.077 ευρώ!» Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο, τονίζει ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι ανεπαρκείς κυβερνητικές επιδοτήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και οι απειλές των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για αποκοπές λόγω χρεών συνιστούν μεγάλο κίνδυνο στην απρόσκοπτη υδροδότηση πολιτών και εγκαταστάσεων, όπως και ενδεχομένως την μετακύληση του κόστους στους καταναλωτές, με νέους αυξημένους λογαριασμούς.

Τέλος ο Αλ. Χαρίτσης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών:

  • Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την στήριξη των ΔΕΥΑ και των Δημοτικών Συνδέσμων Ύδρευσης της χώρας, ώστε να ανταπεξέλθουν στις συνεχόμενες αυξήσεις του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που απειλούν την οικονομική τους επιβίωση και την εύρυθμη λειτουργία τους;

Tο πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κο Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης λόγω των ιλιγγιωδών αυξήσεων του κόστους στην ηλεκτρική ενέργεια»

Οι ιλιγγιώδεις αυξήσεις των τιμών τον τελευταίο χρόνο, σε όλους τους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν το κόστος, την λειτουργία και το έργο κρίσιμων δομών κοινής ωφέλειας για τους πολίτες, καθώς και η ανυπαρξία στρατηγικής και μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση δημιουργούν πλέον σοβαρότατα προβλήματα στην λειτουργία τους. Θύμα των υπέρογκων χρεώσεων είναι και οι Δήμοι οι οποίοι καλύπτουν τα έξοδα των συνδέσμων ύδρευσης. Το ενεργειακό κόστος (ρεύμα, καύσιμα, συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού) τον τελευταίο χρόνο δεν είναι διαχειρίσιμο και απειλεί τη βιωσιμότητα τους. Οι ανεπαρκείς κυβερνητικές επιδοτήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας δεν καλύπτουν κατανάλωση άνω των 35KVA, άρα οι ενεργοβόρες εγκαταστάσεις των ΔΕΥΑ μένουν εκτός, χωρίς κανέναν σχεδιασμό για ελαφρύνσεις, με αποτέλεσμα να δέχονται τεράστια οικονομική πίεση και να βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης τους.

Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο, σε ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική κατάσταση βρίσκεται ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης, λόγω της τεράστιας επιβάρυνσης του ενεργειακού κόστους, από την υπέρογκη αύξηση του ρεύματος. Ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας από τον περσινό Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχει τετραπλασιαστεί. Αναφέρουμε ενδεικτικά, όσον αφορά το αντλιοστάσιο του Πηδήματος του Συνδέσμου Ύδρευσης Καλαμάτας – Μεσσήνης και Μάνης, ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν 50.000 ευρώ, τον Σεπτέμβριο του 2022 αυξήθηκε στις 108.267 ευρώ, ενώ μετά από έναν μόλις μήνα, τον Οκτώβριο του 2022, σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 191.077 ευρώ!

Επειδή οι Δημοτικοί Σύνδεσμοι Ύδρευσης έχουν την ευθύνη και λειτουργία των υποδομών για την υδροδότηση των πολιτών, των αντλιοστασίων.

Επειδή το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των συνεχόμενων αυξήσεων έχει εκτροχιαστεί και δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο από τις δημοτικές εταιρείες ύδρευσης αποχέτευσης ή τους συνδέσμους ύδρευσης, με αποτέλεσμα να απειλείται η οικονομική τους επιβίωση και κατ’ επέκταση η εύρυθμη λειτουργία τους.

Επειδή οι απειλές των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για αποκοπές λόγω χρεών συνιστούν μεγάλο κίνδυνο για την απρόσκοπτη υδροδότηση πολιτών και εγκαταστάσεων.

Επειδή δεν πρέπει το κόστος να μετακυλιστεί στα νοικοκυριά μέσω ενδεχομένως νέων αυξημένων λογαριασμών κατανάλωσης νερού.

Ερωτάται ο κος Υπουργός,

  • Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την στήριξη των ΔΕΥΑ και των Δημοτικών Συνδέσμων Ύδρευσης της χώρας, ώστε να ανταπεξέλθουν στις συνεχόμενες αυξήσεις του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που απειλούν την οικονομική τους επιβίωση και την εύρυθμη λειτουργία τους;

Ο ερωτών Βουλευτής

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Χαρίτσης στη Βουλή: “Κίνδυνος κατάρρευσης του Συνδέσμου Ύδρευσης λόγω των ιλιγγιωδών αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια”
To Top