ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: “Πρώτη φορά στα εκλογικά χρονικά εκλογές με 4 κάλπες”

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης έδωσε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «ALPHA» και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόϊτερ. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ

“Ο κύριος Μητσοτάκης προχώρησε σε μία κίνηση αποπροσανατολισμού από το κύριο και το μείζον, που είναι η προγραμματική συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Τελικά αποδεικνύεται ότι ήταν μία παγίδα την οποία έστησε και πέφτει ο ίδιος μέσα, γιατί η πρόταση μομφής μετατρέπεται σε ψήφο εμπιστοσύνης και έτσι  για τρεις ημέρες θα γίνει μία ενδελεχής συζήτηση στη Βουλή, για όλα τα μεγάλα θέματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες. Αυτό για μας είναι καλοδεχούμενο”.

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

“‘Ηδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε μία σειρά από θετικά μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας που είχε πληγεί υπέρμετρα τα χρόνια του μνημονίου. Μέσα σε λίγους μήνες όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έγιναν  νόμος του κράτους και αυτό αποτελεί μία πολύ σημαντική εξέλιξη, τόσο γιατί βοηθάει να αρθούν οι αδικίες του παρελθόντος, αλλά και γιατί επαναφέρει την αξιοπιστία συνολικά στο πολιτικό σύστημα, καθώς οι εξαγγελίες γίνονται πράξεις. Συνέχεια όλης αυτής της πορείας θα είναι το επόμενο διάστημα ένα νέο πακέτο θετικών μέτρων ελάφρυνσης, όπως είναι αυτά που ανακοινώσαμε με τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου”.

ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟΥ ΔΗΜΟΥΣ

“Η συγκεκριμένη ρύθμιση ήρθε ως αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους φορείς της αυτοδιοίκησης. Γι αυτό προχωράμε στη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα αφενός στους πολίτες και στις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν όλες τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις του παρελθόντος, να μπορέσουν να κάνουν έναν οικονομικό προγραμματισμό για το μέλλον τους, πατώντας σε πιο σταθερά πόδια και από την άλλη και στους δήμους να αυξήσουν τα έσοδά τους”.

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

“Είναι η πρώτη φορά στα εκλογικά χρονικά της χώρας που καλούμαστε να διεξαγάγουμε μία εκλογική διαδικασία με τέσσερις κάλπες, για τις Ευρωπαϊκές, τις  περιφερειακές, τις δημοτικές και τις κοινοτικές εκλογές. Είναι μία διαδικασία πρωτόγνωρη και απαιτητική και γι αυτό προχωρήσαμε σε μία σειρά από αλλαγές.

Στη μεγάλη πλειονότητα των τμημάτων, περίπου στο 85% των τμημάτων, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να ψηφίσουν πρώτα σε δύο κάλπες σε μία αίθουσα και αμέσως μετά σε διπλανή αίθουσα να ψηφίσουν σε άλλες δύο κάλπες, έτσι ώστε και για τους ίδιους να είναι πιο ομαλή διαδικασία αλλά και ειδικά για τους δικαστικούς αντιπροσώπους. Επιπλέον εισάγουμε για πρώτη φορά τεχνολογικές καινοτομίες για να έχουμε πολύ γρήγορα (μεταξύ 21.00 και 22.00) μία πρώτη ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος”.

To Top