ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: “Πέραν των κομματικών ορίων οι αυτοδιοικητικές εκλογές”

Την άποψη ότι οι δυνάμεις με τις οποίες φιλοδοξεί να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να έχουν ταυτόσημες απόψεις σε ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής όπως το Μακεδονικό και το προσφυγικό, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας σε εκδήλωση της δημοτικής παράταξης του Παλαιού Φαλήρου «Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση», παρουσία του πρώην υπουργού Γιάννη Ραγκούση.

Ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές με την απλή αναλογική παρέχουν την ευκαιρία δημιουργίας «συνθέσεων και νέων συναινέσεων» γιατί «δίνουν τη δυνατότητα να συναντηθούν δυνάμεις που ξεπερνούν τα υφιστάμενα κομματικά όρια». «Αυτό όμως» πρόσθεσε ο υπουργός «δεν πρέπει να γίνει μόνο με συμφωνίες κορυφής μεταξύ κεντρικών αυτοδιοικητικών παραγόντων και μόνο για να αθροίσουμε εκλογικές δυνάμεις. Ο στόχος μας πρέπει να είναι να καταλήξουμε σε σχήματα που θα δημιουργήσουν μια τέτοια δυναμική που θα υπερβαίνει τα υφιστάμενα σχήματα και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια ειλικρινής συζήτηση στη βάση σαφών προγραμματικών θέσεων».

Επισήμανε ότι όπως στην κεντρική πολιτική σκηνή έτσι και στις δημοτικές εκλογές συγκρούονται δύο κόσμοι: «Από τη μία η λογική της εμβάθυνσης της δημοκρατίας, της μεγαλύτερης συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και της αντιμετώπισης των βασικών προβλημάτων των ΟΤΑ όπως η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση και από την άλλη μια λογική περαιτέρω οικονομικής και στελεχιακής συρρίκνωσης και εφαρμογής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής».

ΓΙΑ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ: “ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΕΝΑ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΙΝΟΣ ΚΑΛΠΟΝΟΘΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ”

Εκτενή αναφορά έγινε από τον κ. Χαρίτση στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τονίζοντας ότι επιχειρεί να βάλει τέλος στον τρόπο συγκρότησης της αυτοδιοίκησης τις τελευταίες δεκαετίες ως κακέκτυπου της κεντρικής διοίκησης.

Υποστήριξε ότι «τελειώνει ένα μέχρι πρότινος καλπονοθευτικό σύστημα στο οποίο η εκάστοτε δημοτική αρχή είχε τη δυνατότητα να έχει μεγάλη πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια χωρίς αυτή να αντανακλάται πάντα και στη δύναμή της στην τοπική κοινωνία» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι πλέον «η λαϊκή βούληση θα αποτυπώνεται με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια στη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα έκφρασης των δυνάμεων που μέχρι σήμερα βρίσκονταν εκτός συμμετοχής και εκπροσώπησης».

Κύρια σημεία της τοποθέτησης του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση:

Η αυτοδιοίκηση και ειδικότερα ο πρώτος βαθμός αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης, της δημοσιονομικής, παραγωγικής, θεσμικής κρίσης, με απώλεια  πόρων και προσωπικού. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε, εμείς λέμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι πια ο φτωχός συγγενής του κεντρικού κράτους, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη και συστηματική προσπάθεια και πρωτοβουλίες από την κυβέρνησή μας για την ενίσχυση των ΟΤΑ στην κατεύθυνση,

–          αύξησης της χρηματοδότησης για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια (5% αύξηση των ΚΑΠ για το 2018,2019),

–          δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομών και κοινωνικών δομών στις τοπικές κοινωνίες, που είχαν αφεθεί στην τύχη τους όλα τα προηγούμενα χρόνια και που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. 1,6 δισ. ευρώ από τον Φιλόδημο στους ΟΤΑ μόνο για το 2018 για έργα υποδομών στην ύδρευση & αποχέτευση, τις κτιριακές υποδομές και την αγροτική οδοποιία.

–          νέων προσλήψεων για τη στελέχωση των ΟΤΑ ύστερα από χρόνια τεράστιων ελλείψεων και υποστελέχωσης. Πλέον οι ανάγκες των ΟΤΑ καλύπτονται και θα καλύπτονται από προσωπικό μόνιμης και σταθερής εργασίας. Αναβαθμίζονται έτσι οι υπηρεσίες που προσφέρουν στους πολίτες και αίρεται το απαράδεκτο καθεστώς της εργασιακής ομηρείας χιλιάδων ανθρώπων.

Δεσπόζουσα θέση κατέχει η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης 1», ο οποίος συνιστά μια μεγάλη δημοκρατική τομή. Ο «Κλεισθένης» δεν είναι η μόνο η απλή αναλογική. Και η απλή αναλογική δεν είναι απλά ένας εκλογικός νόμος. Είναι μια βαθειά δημοκρατική τομή. Μπαίνει τέλος στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο και τον μονοπαραταξιακό έλεγχο των επιτροπών. Η λαϊκή βούληση θα αποτυπώνεται πλέον, με ακρίβεια στη σύνθεση των συμβουλίων τα οποία καθίστανται τα αποφασιστικά και δημοκρατικά νομιμοποιημένα όργανα. Τελειώνει δηλαδή το μέχρι πρότινος καλπονοθευτικό σύστημα στο οποίο ο συνδυασμός του δημάρχου/περιφερειάρχη εξασφάλιζε το 60% των εδρών του συμβουλίου ανεξαρτήτως του ποσοστού που έπαιρνε στον 1ο γύρο.Αναβαθμίζεται η ψήφος των πολιτών και αλλάζει ο τρόπος που ασκείται η διοίκηση σε Δήμους και Περιφέρειες. Η αυτοδιοίκηση γίνεται πιο συμμετοχική.

Ο «Κλεισθένης» φέρνει μεταξύ άλλων και μια σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις. Για πρώτη φορά διευρύνεται η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Μια μεγάλη δημοκρατική τομή στην ΤΑ με απλή αναλογική, δημοτικά/περιφερειακά δημοψηφίσματα, ισχυροποίηση των επιτροπών διαβούλευσης και των λαϊκών συνελεύσεων, ενδοδημοτική αποκέντρωση, αποσύνδεση των κοινοτικών εκλογών από τα δημοτικά ψηφοδέλτια, ενίσχυση των κοινοτήτων με πόρους και αρμοδιότητες.

Η ΝΔ αντιπαραβάλει απέναντι σε αυτά

–          Την οικονομική αφαίμαξη των ΟΤΑ μέσα από την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης -αυτό ήταν το νόημα της πρότασης του κ. Μητσοτάκη για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους.

–          Τη διαιώνιση της υποστελέχωσής τους με την επαναφορά του μνημονιακού κανόνα «1 προς 5» για τις προσλήψεις που με πάθος υποστηρίζει.

–          Την ιδιωτικοποίηση (και) της Αυτοδιοίκησης μέσα από την παράδοση κρίσιμων λειτουργιών (όπως η καθαριότητα) σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Το διακύβευμα, λοιπόν, αυτών των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Όλες οι δυνάμεις πρέπει να πάρουν θέση. Γι αυτό και πρέπει να είμαστε θαρραλέοι, να ανοιχτούμε και να συνεργαστούμε με δραστήριες δυνάμεις που μπορεί να μην αναφέρονται σε μας κομματικά, αλλά δίνουν τις δικές τους μάχες για τοπικά ζητήματα -που καθόλου μικρά δεν είναι- και έχουν κρατήσει ξεκάθαρη και σθεναρή στάση σε μια σειρά κρίσιμες μάχες, όπως το προσφυγικό, τα δικαιώματα, η διαφθορά, το Μακεδονικό. Δυνάμεις, συλλογικότητες και πρωτοβουλίες που στην προσπάθειά τους να εκφραστούν, μέχρι τώρα βρίσκονταν εκτός των τειχών.

Η δική μας πρόταση είναι η μόνη που μπορεί να αγκαλιάσει όλες τις ζωντανές δυνάμεις.Κρατώντας τις προγραμματικές μας αναφορές χρειάζεται να επιδείξουμε τη μέγιστη ευελιξία ανάλογα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες αλλά και με τις προτεραιότητες που αναδεικνύει η πολιτική συγκυρία και η ανάγκη να συγκροτηθεί ένα πλατύ μέτωπο που θα βάλει φρένο στην Άκρα Δεξιά, τον εθνικισμό και την ξενοφοβία που επιχειρούν να σηκώσουν κεφάλι.

 

To Top