ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: “Οι ευρωεκλογές με σταυρό και μαζί με τον πρώτο γύρο των δημοτικών”

Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στον Νews24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

“Οι ευρωεκλογές θα γίνουν με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 26 Μαίου. Οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, τον Οκτώβριο του 2019. Προετοιμαζόμαστε όμως για όλα τα ενδεχόμενα. Καλέσαμε τα κόμματα να στείλουν τους εκπροσώπους τους στη διακομματική επιτροπή που θα λειτουργήσει στο υπουργείου Εσωτερικών για την προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα έχουν πλήρη εικόνα της προετοιμασίας. Είμαι υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας. Έχουμε περάσει σε ένα στάδιο υλοποίησης θετικών μέτρων για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν γίνει στα χρόνια των μνημονίων από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επιδότηση ενοικίου. Πρέπει να εξαντληθεί η δυνατότητα που έχουμε. Την επόμενη εβδομάδα έρχονται σημαντικά νομοσχέδια, όπως για την προστασία της πρώτης κατοικίας”, δήλωσε για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Αναφορικά με την ψήφο των ομογενών είπε: “Περιμένω το πόρισμα της επιτροπής για την ψήφο των ομογενών. Αποτελεί για εμάς προτεραιότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για 15 χρόνια. Θα προχωρήσουμε στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή σύντομα. Αν γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο θα προλάβουμε, το πιθανότερο. Επί κυβερνήσεων ΝΔ δεν έγινε το παραμικρό για να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς. Στη Βρετανία θα αντιμετωπιστεί με ρύθμιση το πρόβλημα και θα ψηφίσουν οι Ελληνες εκλογείς. Η ΝΔ αρέσκεται στα fake news. Στις ευρωεκλογές του 2014 ψήφισαν μόνο 9.800 εκλογείς του εξωτερικού”.

Όπως επεσήμανε: “Έχει συμφωνηθεί με την ΝΔ στην επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση ότι οι ομογενείς θα εκλέγουν βουλευτές Επικρατείας. Η αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου θα γίνει στην επόμενη Βουλή, μέχρι τότε μπορεί να γίνουν αλλαγές”.

Για το ζήτημα της ιθαγένειας ανέφερε ότι: “Το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται από τη ΝΔ με διάθεση παραπληροφόρησης. Πρέπει η Ελλάδα βγαίνοντας από τα μνημόνια να αποκτήσει ένα σύγχρονο και συντεταγμένο κράτος δικαίου. Η Βουλή το 2015 ψήφισε έναν νόμο που δίνει το δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς. Είμαστε περήφανοι που γίνονται Ελληνες πολίτες αυτά τα παιδιά που με ουσιαστικούς όρους είναι από τη γέννησή τους έτσι κι αλλιώς. 12.000 είναι οι ιθαγένειες που δόθηκαν στην Α Αθήνας το 2016. Τα στοιχεία για όλη τη χώρα θα τα δώσουμε στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Υπάρχει αύξηση 30%. Έχει αυστηροποιηθεί το πλαίσιο και έχουν ανακληθεί ιθαγένειες σε περιπτώσεις που αποκτήθηκαν μέσω παράτυπων κυκλωμάτων”.

Πηγή:News247.gr

To Top