ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Σε κίνδυνο εκατοντάδες έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω ανατιμήσεων στα κατασκευαστικά υλικά-Ερώτηση στη Βουλή

XAΡΙΤΣΗΣ: “Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ”

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Χαρίτση προς τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για τον κίνδυνο παγώματος των έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω του κύματος ανατιμήσεων στα υλικά και τις πρώτες ύλες στις κατασκευές.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτσης, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες αντιμέτωποι με ένα εκρηκτικό κύμα ακρίβειας, το οποίο συνεχώς επιδεινώνεται.

Ειδικά για τα έργα υποδομών, ο κ. Χαρίτσης υπενθύμισε ότι η πρώτη κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την ακρίβεια, πριν από έναν ολόκληρο χρόνο, αφορούσε ακριβώς τα προβλήματα στον κατασκευαστικό κλάδο. Πλέον, οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, μετακινήσεις και ενέργεια έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα. Οι εργολήπτες δημοσίων έργων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να διασφαλίσουν την ομαλή ολοκλήρωση των έργων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε ότι πρόκειται για κρίσιμα τοπικά έργα, όπως οδικοί άξονες, αντιπλημμυρικά, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, τα οποία υλοποιούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, φέρνοντας ως παράδειγμα τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του εμβληματικού έργου ύδρευσης της πόλης της Καλαμάτας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει μόνη της αυτό το σοβαρό πρόβλημα, το οποίο λειτουργεί σωρευτικά με τις πολλαπλές αυξήσεις σε λογαριασμούς που δοκιμάζουν δήμους και περιφέρειες, χωρίς ουσιαστική στήριξη από την Κυβέρνηση.

«Όλα τα παραπάνω, θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή ολοκλήρωση εκατοντάδων έργων σε ολόκληρη τη χώρα», τόνισε ο κ. Χαρίτσης. Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε ότι

“Παρά τις πολλαπλές επισημάνσεις από τις εργοληπτικές ενώσεις με αλλεπάλληλες επιστολές τους προς την Κυβέρνηση, τις οποίες ο κ. Χαρίτσης κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής,  η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει κανένα απολύτως μέτρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης”

 

Στην απάντηση του, ο αναπληρωτής ΥΠΕΣ μίλησε για ενδεχόμενες παρατάσεις και αναθεωρήσεις προϋπολογισμών, χωρίς όμως να δεσμευθεί για συγκεκριμένες λύσεις και χρονοδιαγράμματα, παραπέμποντας στο συναρμόδιο Υπουργείο Υποδομών για αποφάσεις.

To Top