ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χαρίτσης: Καθυστερήσεις στις παρεμβάσεις στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης-Ερώτηση στη Βουλή

Για καθυστερήσεις στα έργα-παρεμβάσεις που είχαν δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ για την Αρχαία Μεσσήνη, όπως το πάρκινγκ για τους επισκέπτες και το στέγαστρο στον αρχαιολογικό χώρο, κάνει λόγο ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Αλέξης Χαρίτσης σε ερώτηση που κατάθεσε στη Βουλή μαζί με τον τομεάρχη Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρολιάκο. Ζητούν να εξασφαλίσει το ΥΠΠΟ χρηματοδότηση για συνέχιση των ανασκαφών, ενώ αναφέρονται σε μια σειρά έργων που πρέπει να γίνουν για να αξιοποιηθεί καλύτερα η Αρχαία Μεσσήνη, όπως η δημιουργία νέου Μουσείου-ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα- αλλά και η λειτουργία πωλητηρίου αναμνηστικών αντιγράφων και κυλικείου. Ταυτόχρονα όμως απαραίτητη προϋπόθεση για αυτά είναι, να φτιαχτεί και το προβληματικό οδικό δίκτυο, ώστε οι χιλιάδες επισκέπτες της Αρχαίας Μεσσήνης να έχουν εύκολη πρόσβαση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Aθήνα, 19.6.2020

                                        

                                                ΕΡΩΤΗΣΗ           

                Προς την κα Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: Μέτρα για την καλύτερη αξιοποίηση του Αρχαιολογικού Χώρου Μεσσήνης

Η Αρχαία Μεσσήνη, ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, λόγω των εντυπωσιακών κτηρίων και ναών που σώζονται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, συνιστά το επίκεντρο των αρχαιολογικών τουριστικών επισκέψεων της Μεσσηνίας, φιλοξενώντας  δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο. Ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης αναδείχθηκε κυρίως τα τελευταία 35 χρόνια κατόπιν πολύχρονων συστηματικών ανασκαφών από τον Καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη, με τις οποίες  αποκαλύφθηκε ολόκληρη η έκταση της αρχαίας πόλης.

Για την καλύτερη ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, με στοχευμένες παρεμβάσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διέθεσε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης συνολικό ποσό 730.000 ευρώ για έργα υποδομών στην Αρχαία Μεσσήνη, αναλυτικά ως εξής:

1) Προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Μεσσήνης (Στέγαστρο). Προϋπολογισμός: 450.000€.

2) Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης (2018). Προϋπολογισμός: 280.000€.

Τα παραπάνω έργα δημοπρατήθηκαν και βρίσκονται στην φάση της υλοποίησης ενώ αρμόδιοι για την υλοποίηση τους είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Μεσσήνης. Παράλληλα, διατέθηκαν επιπλέον 150.000 ευρώ ως επιχορήγηση στον Δήμο Μεσσήνης για την υλοποίηση του 7ου – 8ου και 9ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ στην Αρχαία Μεσσήνη (2018-2019-2020).

Για να επιτευχθεί όμως η καλύτερη λειτουργικότητα του αρχαιολογικού χώρου και να αποκτήσει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, απαιτούνται επιπλέον παρεμβάσεις από μεριάς ΥΠΠΟ, όπως το διαχρονικό αίτημα για την δημιουργία Μουσείου για την ανάδειξη των εκθεμάτων, πωλητήριου αναμνηστικών-αντιγράφων ευρημάτων και κυλικείου, καθώς και η εξασφάλιση της συνέχισης των ερευνών και της αποκατάστασης των μνημείων. Εξίσου απαραίτητες είναι και οι βελτιώσεις στο προβληματικό οδικό δίκτυο και στην σήμανση, για την καλύτερη πρόσβαση των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο.

Κατόπιν αυτών,

Επειδή ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης συνιστά σημείο αναφοράς της Μεσσηνίας, φιλοξενώντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Επειδή η δημιουργία Μουσείου θα συντελέσει στην μέγιστη αξιοποίηση των εκατοντάδων εκθεμάτων και ευρημάτων από τις ανασκαφές και η δημιουργία πωλητήριου-κυλικείου θα βοηθήσει στην εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών του.

Επειδή παρατηρούνται καθυστερήσεις στην υλοποίηση των παρεμβάσεων για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου (σκέπαστρο) και τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων των επισκεπτών.

Επειδή η αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου θα συμβάλει ώστε να δημιουργηθούν νέες εστίες οικονομικής δραστηριότητας αλλά και πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Ερωτάται η κα Υπουργός,

  • Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια των ανασκαφών και η αποκατάσταση των μνημείων;
  • Υπάρχει η πολιτική βούληση για την δημιουργία νέου Mουσείου ώστε να αξιοποιηθούν τα εκθέματα και τα ευρήματα των ανασκαφών;
  • Ποιες είναι οι τελικές ημερομηνίες παράδοσης των έργων υποδομής που συντελούνται και αφορούν το σκέπαστρο προστασίας του αρχαιολογικού χώρου και τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων των επισκεπτών;

 

 

                                            Οι ερωτώντες Βουλευτές

                                        Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

                                     Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

 

Διαβάστε και αυτό:

Σε 5 μήνες έτοιμο το πάρκινγκ στην Αρχαία Μεσσήνη!

Χαρίτσης: Καθυστερήσεις στις παρεμβάσεις στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης-Ερώτηση στη Βουλή
To Top