ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: “Η ΝΔ και στο προσφυγικό κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση”

“Στο προσφυγικό η κυβέρνηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να κυβερνά. Εδώ και εφτά μήνες πάει από το κακό στο χειρότερο”, διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega” και στους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη και Μπάγια Αντωνοπούλου στην τηλεόραση του Mega. Και πρόσθεσε ότι “είχαμε επισημάνει εγκαίρως ότι η κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής έδωσε διοικητικά αλλά και πολιτικά το σήμα ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει το ζήτημα. Η κυβέρνηση έπρεπε από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι “εμείς δεν κρύψαμε ποτέ από τους πολίτες ότι το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο ζήτημα και ότι για την αντιμετώπισή του χρειάζεται βοήθεια από την Ευρώπη. Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια να μεταφέρουμε 30.000 ανθρώπους από τα νησιά, με αποτέλεσμα επί των ημερών μας η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη”. Πρόσθεσε μάλιστα πως η κυβέρνηση “δεν έκανε απολύτως τίποτα κυρίως στο θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών. Το αποτέλεσμα είναι μια πρωτοφανής όξυνση στα νησιά μας, με την αύξηση των προσφυγικών ροών, τον υπερτετραπλασιασμό του πληθυσμού της Μόριας και με τον ΟΗΕ να καλεί για πρώτη φορά να κλείσει η δομή ενόψει του κινδύνου εκδήλωσης πανδημίας”.

Ο Αλέξης Χαρίτσης στηλίτευσε με πολύ έντονο τρόπο τη δήλωση στην ίδια εκπομπή του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, Γ. Κουμουτσάκου, ότι “για τα κλειστά σύνορα στον Έβρο ευθύνεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ” και επεσήμανε ότι “η ΝΔ ξεχνά ότι είναι κυβέρνηση και πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση και κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Είναι απαράδεκτο και ενάντια στα εθνικά συμφέροντα να εξακολουθεί να χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ το κλείσιμο των βόρειων συνόρων, κίνηση στην οποία προχώρησαν οι ακροδεξιοί ομοϊδεάτες της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα”. Πρόσθεσε επίσης ότι αντί να ζητά η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους από τους Ευρωπαίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τολμά να ζητά και τα ρέστα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ υπενθύμισε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε το προσφυγικό με 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες και η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να το διαχειριστεί με 80.000”.

Αναφερθείς στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε πως “συζητήσαμε συντροφικά και δημοκρατικά το κείμενο του απολογισμού. Είμαστε περήφανοι για τον αναλυτικό και ειλικρινή απολογισμό που τέθηκε προς συζήτηση και ο οποίος γίνεται για πρώτη φορά σε πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα. Ποτέ δεν είδαμε αντίστοιχη τολμηρή κίνηση από τα κόμματα που κυβέρνησαν για 40 χρόνια και έβαλαν τη χώρα στην κρίση. Έτσι χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σχέση εμπιστοσύνης με την ελληνική κοινωνία”. “Δεν θα περιοριστούμε στα κομματικά όργανα. Είναι μία συζήτηση που θα ανοίξουμε με όλους τους Έλληνες πολίτες”, πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι, ο Αλ. Χαρίτσης απάντησε πως “ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τα γεγονότα. Η σπέκουλα της ΝΔ σχετικά με την καταστροφή στο Μάτι ήταν ανελέητη, όμως μετεκλογικά οι αρχηγοί της αστυνομίας και της πυροσβεστικής που διαχειρίστηκαν επιχειρησιακά την τραγωδία αναβαθμίζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ”. “Αυτοί που κυβέρνησαν 40 χρόνια και δημιούργησαν μια λογική καθεστώτος για το κράτος, εμφανίζονται τώρα ως τιμητές”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

“Η κυβέρνηση μεταθέτει στις τοπικές κοινωνίες τις δικές της ευθύνες για το προσφυγικό – Το μπάχαλο συνεχίζεται”

“Με περισσή βιασύνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε εν μία νυκτί την επίταξη εκτάσεων στα νησιά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ το Κοινοβούλιο λειτουργεί κανονικά και χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα και ενώ βλέπουν ότι τα σχέδιά τους δεν μπορούν να εφαρμοστούν, παγώνουν την ΠΝΠ προφασιζόμενοι το διάλογο με τους νησιώτες, τους ίδιους που έχουν εδώ και 7 μήνες αγνοήσει και αφήσει στη μοίρα τους.

Αντί να προχωρήσουν επιτέλους στην αποσυμφόρηση των νησιών, πετάνε το μπαλάκι στην τοπική Αυτοδιοίκηση, καλώντας την σε μία μόλις εβδομάδα να υποδείξει χώρους για τις κλειστές δομές. Να υλοποιήσει δηλαδή το αυταρχικό και αδιέξοδο σχέδιο που δεν μπορούν να υλοποιήσουν οι ίδιοι ως κυβέρνηση.

Αφού τόσο καιρό τα έριχναν στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αιδώ η κυβέρνηση μεταθέτει τις δικές της ευθύνες στις τοπικές κοινωνίες. Το μπάχαλο συνεχίζεται“, δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης.

To Top