ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης για τις “άδειες καρέκλες” στην Καλαμάτα: “Φανερώνει την απόγνωση των καταστηματαρχών”

Χαρίτσης:”Η ατολμία και η κωλυσιεργία της Κυβέρνησης οδηγεί σε μη αναστρέψιμη κατάσταση στην εστίαση”

Για προτάσεις “ασπιρίνες” των Υπουργείων που ακόμη “εξετάζονται” για την εστίαση και τον τουρισμό κάνει λόγο ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι η σημερινή διαμαρτυρία “άδειες καρέκλες” που θα γίνει το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας και ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα φανερώνει την απόγνωση των επαγγελματιών που βλέπουν κλειστά τα καταστήματά τους δύο μήνες με τα χρέη  να συσσωρεύονται και χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από την Κυβέρνηση. Τι έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των επιχειρηματιών εδώ και ένα μήνα:

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ

Η σημερινή συμβολική κινητοποίηση «Άδειες Καρέκλες» που διοργανώνεται από την Πρωτοβουλία Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας στην Καλαμάτα, αλλά ταυτόχρονα και σε όλη την Ελλάδα, φανερώνει την απόγνωση καταστηματαρχών και εργαζομένων οι οποίοι βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να μένουν κλειστές εδώ και δύο μήνες. Αλλά το κυριότερο να μένουν χωρίς ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να είναι αντιμέτωπες με το φάσμα του οριστικού λουκέτου. Με τις προβλέψεις για την φετινή τουριστική σεζόν να καθίστανται ιδιαίτερα απαισιόδοξες, το πρόβλημα για δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης που δραστηριοποιούνται στον νομό μας και εκατοντάδες συμπολίτες μας που εργάζονται σε αυτές παίρνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.

Οι προτάσεις “ασπιρίνες” των Υπουργείων Ανάπτυξης και Εσωτερικών -που ακόμη «εξετάζονται»- και οι σημερινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για απόδοση περισσότερων τετραγωνικών σε δημόσιους χώρους για τραπεζοκαθίσματα δεν συνιστούν λύση. Αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων των καταστημάτων εστίασης δεν υπάρχουν επιπλέον τετραγωνικά για να διατεθούν αλλά κυρίως επειδή οι επαγγελματίες δεν αντέχουν να σηκώσουν το βάρος των ήδη σωρευμένων χρεών σε ενοίκια, τέλη τραπεζοκαθισμάτων, δημοτικά τέλη, ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές, ζητήματα που ο Πρωθυπουργός δεν έθιξε καν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα από την αρχή της κρίσης της Πανδημίας είχε ζητήσει απο την κυβέρνηση έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων, με την οποία θα καλυφθούν ως το τέλος του έτους οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών προς τους δήμους ώστε να στηριχθούν τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι θέσεις εργασίας.
Παράλληλα κατόπιν διαβούλευσης με την ΚΕΔΕ, εδώ και έναν μήνα αποστείλαμε τις προτάσεις μας στην κυβέρνηση για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων και τα εξής:

• – Στήριξη των επιχειρήσεων με μη είσπραξη δημοτικών τελών ως τέλος του χρόνου και αντικατάσταση των εσόδων από ενίσχυση των ΚΑΠ ή του ΠΔΕ.

• – Ρύθμιση για την καταβολή μισθωμάτων, σε περίοδο 24 μηνών, μετά την αναστολή καταβολής.

• – Απαλλαγή τελών χρήσης για τραπεζοκαθίσματα.

• – Ανανέωση των συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων για επαγγελματική χρήση που έχουν λήξει ή λήγουν ως το τέλος του έτους, ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου και ΟΤΑ σε περίπτωση που η επαγγελματική δραστηριότητά των επιχειρήσεων που έχουν μισθώσει τα εν λόγω ακίνητα έχει ανασταλεί λόγω της διάδοσης του ιού COVID-19.

Αυτά τα μέτρα στήριξης η κυβέρνηση όφειλε να τα είχε πάρει άμεσα. Η ατολμία της και η κωλυσιεργία της στην λογική του «βλέποντας και κάνοντας», δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η κατάσταση να καταστεί μη αναστρέψιμη στον χώρο της εστίασης, με τεράστιες επιπτώσεις στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Χαρίτσης για τις “άδειες καρέκλες” στην Καλαμάτα: “Φανερώνει την απόγνωση των καταστηματαρχών”

Δημοφιλέστερα

To Top