ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης για Δημοτικό Πεταλιδίου: “Ντρέπομαι και ζητώ συγγνώμη!”

450.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

“Τραγική και ντροπιαστική η κατάσταση του Δημοτικού Σχολείου”, δήλωσε ο Χαρίτσης

Αυτοψία πραγματοποίησε το μεσημέρι του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, που βρέθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Πεταλιδίου, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά κτιριακά προβλήματα, χωρίς μέχρι σήμερα, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, να έχει αλλάξει κάτι και να έχει επισκευαστεί.

Στο Σχολείο τον υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, η αντιδήμαρχος Γεωργία Παναγοπούλου, ο πρώην αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος, αλλά και οι πρώην δήμαρχοι Πεταλιδίου, Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος και Γιώργος Στραβόλαιμος, ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Πάνος Πετρόπουλος, καθώς και οι διευθύντριες Δημοτικού, Ελευθερία Νικολακοπούλου, του Γυμνασίου, Ελένη Κουλουκέα, του Λυκείου, Δήμητρα Γρουσουζάκου και του Νηπιαγωγείου με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων, και τον πρόεδρό του Νίκο Χαραλαμπάκη, και πολλούς γονείς. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας.

“ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΡΔΙΟΧΤΥΠΑΣ ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΧΤΥΠΗΣΕΙ”

Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Αντωνία Βογιατζή, ζήτησε σύγχρονες και ασφαλείς συνθήκες για τα παιδιά στο Σχολείο, λέγοντας χαρακτηριστικά “Δεν αντέχεται να καρδιοχτυπάς μήπως και το παιδί σου χτυπήσει αν γίνει ένας σεισμός ή μια δυνατή βροχόπτωση”. Εξέφρασε την αγωνία που βιώνουν εδώ και αρκετά χρόνια οι γονείς του συγκεκριμένου σχολικού κτηρίου, και ευχήθηκε να γίνει επιτέλους “το όνειρο πολλών-εδώ και πολλά χρόνια-πραγματικότητα”, με ένα σύγχρονο κτήριο που αρμόζει στα παιδιά, ώστε να κάνουν μάθημα σε ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες με τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν τα σύγχρονα σχολικά κτήρια.

“ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΟ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ!”

Η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου έθιξε το ζήτημα της έλλειψης μεταφοράς κάποιων μικρών παιδιών στο Νηπιαγωγείο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταβούν στο σχολείο τους, και να χάνουν τη βασική, πολύτιμη εκπαίδευσή τους. “Υπήρξε ένας διαγωνισμός μεταφοράς μαθητών που ακυρώθηκε τελευταία στιγμή”, επεσήμανε η διευθύντρια του Νηπιαγωγείου αναφορικά με τον διαγωνισμό μεταφοράς μαθητών από την Περιφέρεια που ακυρώθηκε και έτσι τα παιδιά έμειναν “στον αέρα”. Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για αυτό το θέμα και πως θα υπάρξει συνεννόηση με την Περιφέρεια Μεσσηνίας για το τι μπορεί να γίνει.

Ο πρώην δήμαρχος Πεταλιδίου, Γιώργος Στραβόλαιμος επεσήμανε ότι το Σχολείο φτιάχτηκε το 1978, δηλαδή πριν 40 χρόνια, και μάλιστα “άνευ αδείας”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Γιώργος Στραβόλαιμος, που δήλωσε ότι και ο ίδιος έχει παιδιά που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο, εξήγησε τα προβλήματα που έχει το κτήριο, και πως πολλά παιδιά το χειμώνα παθαίνουν βρογχίτιδα, από τα νερά που μπαίνουν μέσα στις αίθουσες…

Ο πρώην δήμαρχος Πεταλιδίου, Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος έκανε μια σύντομη αναδρομή στις προσπάθειες που είχαν γίνει, προκειμένου να εξασφαλιστούν κάποια χρήματα και να μπορέσουν να γίνουν οι επισκευές, αλλά λόγω γραφειοκρατίας δεν προχώρησε τελικά τίποτα.

ΧΑΡΙΤΣΗΣ:”ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ,ΑΣ ΜΗΝ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ”


“Χρήσιμη η ιστορική αναδρομή που έκανε ο πρώην δήμαρχος για το Σχολείο, για να δούμε τι ακριβώς έχει γίνει, αλλά είμαστε στο 2018 και αυτό που αντικρίζουμε σήμερα παραπέμπει σε προηγούμενους αιώνες! Είναι μια κατάσταση που είναι ντροπιαστική!”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος ενημερώθηκε για το πρόβλημα πριν από λίγες ημέρες από τον δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Τσώνη.

“Επειδή δεν πρέπει όσοι τουλάχιστον προσπαθούμε να ασκήσουμε πολιτική με έναν τρόπο ειλικρινή προς τον κόσμο να επιρρίπτουμε απλώς ευθύνες σε άλλους…Εγώ σήμερα, εκφράζοντας, αν θέλετε και το κράτος και τη συνέχεια που πρέπει να έχει το κράτος απέναντι στους πολίτες, οφείλω να ζητήσω σήμερα μια μεγάλη συγγνώμη από τους γονείς, από τους δασκάλους, από τους κατοίκους του Πεταλιδίου για αυτή την τραγική κατάσταση που βλέπουμε εδώ σήμερα. Δεν είναι κατάσταση αυτή σχολείου του 21ου αιώνα, ας μην κρυβόμαστε!”

Ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα δομικό, σίγουρα έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, αλλά “αυτό που προέχει σήμερα είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και να ζητήσουμε πρωτίστως συγγνώμη από αυτούς τους ανθρώπους για αυτή την κατάσταση, ειλικρινά σας το λέω”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε στο υπουργείο τις προηγούμενες ημέρες με τον δήμαρχο, Γιώργο Τσώνη, και την ολοκληρωμένη μελέτη που υπέβαλε ο Δήμος Μεσσήνης για τις εργασίες αποκατάστασης που πρέπει να γίνουν στο Δημοτικό Πεταλιδίου, και αμέσως δόθηκε εντολή στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων για το πως μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο σχολείο.

“Να ανακοινώσουμε σήμερα ότι υπάρχει κονδύλι 450.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα διατεθεί μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών στον Δήμο Μεσσήνης ώστε άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του Σχολείου”

“ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΩ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ, ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ”

“Δεν είναι για χειροκροτήματα η κατάσταση”, δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης με αφορμή τα χειροκροτήματα που ακολούθησαν των εξαγγελιών του. Και συμπλήρωσε “ειλικρινά σας το λέω. Εγώ θα ξανάρθω εδώ μόνο όταν έχουν γίνει οι εργασίες και είναι το σχολείο σε αξιοπρεπή κατάσταση. Εγώ ντρέπομαι να ξαναεμφανιστώ στο χωριό, δήμαρχε!”, επεσήμανε με τη σεμνότητα και την ειλικρίνεια που τον διακρίνει.

“Θα δώσουμε τα λεφτά και θα περιμένουμε σε μερικούς μήνες να δούμε ένα διαφορετικό σχολείο από αυτή την τραγική κατάσταση που είδαμε σήμερα”, συμπλήρωσε με νόημα.

ΤΣΩΝΗΣ:”ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΖΗΤΗΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΗΡΑ”

Δεν είναι η πρώτη φορά στη θητεία μου που με έχετε συγκινήσει! Εμένα προσωπικά η παρουσία σας στον δήμο με έχει ανεβάσει τόσο ψηλά! Και νιώθω υποχρέωση απέναντι στην Κυβέρνηση και σε εσάς προσωπικά, γιατί μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι που να ζήτησα και να μην το πήρα”, δήλωσε συγκινημένος αλλά και ενθουσιασμένος ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης.

“Δεν έχει ξαναγίνει αυτό!” συμπλήρωσε. “Ο κ.υπουργός είναι χαμηλών τόνων και το ξέρει. Πριν από 8 ημέρες πήγα ολοκληρωμένη τη μελέτη στο Υπουργείο και σήμερα ο υπουργός μας είναι εδώ. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα”, επανέλαβε ο Γιώργος Τσώνης, έκπληκτος από την έγκαιρη ανταπόκριση του Υπουργείου και προσωπικά του Αλέξη Χαρίτση.
Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να τρέξει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται, προκειμένου από τη νέα σχολική χρονιά να μιλάμε για ένα νέο σχολείο, και ο Αλέξης Χαρίτσης τον διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα είναι δίπλα του σε ό,τι χρειαστεί.

ΤΣΩΝΗΣ:”ΦΕΤΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ”

Ο δήμαρχος Μεσσήνης απαρίθμησε μια σειρά έργων, που δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα, στα οποία εξήρε τη συμβολή προσωπικά του Αλέξη Χαρίτση, όπως:

-1.700.000 ευρώ για την αντιδιαβρωτική προστασία
-500.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά
-Τελειώνει η μελέτη για την αποχέτευση του Πεταλιδίου
-2.709.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά και αξιοποίηση του Παμίσου, όπου όπως επισημάνθηκε αναδείχτηκε ανάδοχος
-1.000.000 ευρώ για δημοτική οδοποιία
-Προχωρούν οι μελέτες για 2 αντιπλημμυρικά έργα για Πεταλίδι και Αίπεια

“Οι κόποι της Δημοτικής Αρχής και οι κόποι της Κυβέρνησης θα φανούν, και τα έργα θα τα ζήσουμε και θα τα χαρούμε όλοι”, δήλωσε ο Γιώργος Τσώνης και επεσήμανε το όραμα της Δημοτικής Αρχής να ξαναγίνει το Πεταλίδι πρώτος τουριστικός προορισμός, μέσα από την μεγάλη ανάπλαση της παραλίας του που είναι στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής Μεσσήνης.

Τέλος, επισημάνθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης ότι θα πρέπει να γίνει και μια παρουσίαση της μελέτης ανακατασκευής του σχολείου, ώστε και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς να γνωρίζουν τις αλλαγές και τις παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού που θα γίνουν στο Δημοτικό Σχολείο Πεταλιδίου.

Πραγματικά τα προβλήματα του συγκεκριμένου σχολείου όπου φοιτούν μικρά παιδιά είναι τραγικά και η κατάστασή του άθλια. Παράθυρα σάπια, που χρήζουν άμεσης αντικατάστασης από σύγχρονα θερμομονωτικά κουφώματα, τουαλέτες με σκουριασμένα καζανάκια, σοβάδες που έχουν πέσει από τους τοίχους και υγρασία παντού,  ένα κτήριο 40 ετών που χτίστηκε χωρίς άδεια και με τις τότε προδιαγραφές, ένα κτήριο που χρήζει ριζικής ανακατασκευής, προκειμένου να μιλάμε για αξιοπρεπείς και σύγχρονες συνθήκες εκπαίδευσης, όπως πρέπει να έχουν όλα τα  παιδιά.

Τα χρήματα εξασφαλίστηκαν και η αποκατάσταση του Σχολείου θα γίνει άμεσα, ώστε τη νέα σχολική χρονιά να έχουμε ένα σύγχρονο και ασφαλές κτήριο.

Όπως επίσης δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι είναι από τις ελάχιστες φορές που ακούμε από επίσημα υπουργικά χείλη “συγγνώμη” και μάλιστα για παραλείψεις, ή ολιγωρία άλλων, που επιβεβαιώνει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η πολιτική ασκείται με άλλο ήθος, και το ενδιαφέρον για τα προβλήματα δεν είναι προσποιητό, αλλά ειλικρινές και άμεσο, και αυτό το αποδεικνύει η αυτοπρόσωπη παρουσία του Αλέξη Χαρίτση χθες το μεσημέρι, στο Σχολείο.

Μαίρη Περδικέα

To Top