ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαρίτσης: Ενιαία ταυτότητα και Σήμα ποιότητας στα ελληνικά προϊόντα αγροτοδιατροφής

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ 35.000.000 ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

«Η χώρα για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια γυρίζει σελίδα. Είναι χρέος όλων μας να δουλέψουμε, ώστε η ανάπτυξη, που ήδη ξεκίνησε, να είναι βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη, να διαχέεται ισότιμα και όχι μόνο σε λίγους και εκλεκτούς, όπως γινόταν στο παρελθόν» ανέφερε, κατά την διάρκεια της ομιλίας του σε αναπτυξιακό συνέδριο στην Πάτρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

«Στόχος όλων μας είναι να καταστήσουμε το λιμάνι της Πάτρας εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο, να ενισχύσουμε την αγροτική παραγωγή, να τη συνδέσουμε με τη μεταποίηση και τον τουρισμό μέσα από ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας που θα αυξάνουν την προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων και θα περιορίζουν τις εισαγωγές”.

“Να αξιοποιήσουμε το μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής και την πολύ σημαντική ερευνητική δουλειά που γίνεται στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας, συνδέοντας τη με τις επιχειρήσεις, με στόχο την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης από την Πάτρα για τις αναπτυξιακές δυνατότητες και τις επενδυτικές ευκαιρίες, που έχει η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Μέσα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων χρηματοδοτούνται κρίσιμες υποδομές σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτσης «διασφαλίζουμε τους απαραίτητους πόρους για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες και περιβαλλοντικά φιλικές προδιαγραφές.
Πρόσφατα μάλιστα εγκρίναμε κονδύλι ύψους 2 εκ. ευρώ στον Δήμο Πάτρας για την αποκατάσταση του τοπικού ΧΥΤΑ».

Πέρα από τα μεγάλα έργα όμως, χρηματοδοτούνται και μία σειρά από μικρά και μεσαία έργα στους Δήμους όλης της χώρας που ξεκλειδώνουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών.
«Αυτόν το σκοπό υπηρετούν προγράμματα, όπως αυτό του νέου ΕΣΠΑ για την αξιοποίηση του τουριστικού και πολτιστικού κεφαλαίου των Δήμων από το οποίο χρηματοδοτούνται έργα άνω των 2,5 εκ. ευρώ εδώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Βόνιτσα, Ναύπακτο). Επίσης υπεγράφη η ένταξη μετατροπής των εγκαταστάσεων του ΑΣΟ στην Πάτρα σε εκθεσιακό χώρο με 7,9 εκ. Ευρώ» υπογράμμισε ο αναπληρωτής
υπουργός.

Από τις συμφωνίες που σύναψε το Υπουργείο με την ΕΤΕπ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη, αλλά και την αξιοποίηση του σχεδίου Γιούνκερ, έχουν ήδη διοχετευτεί περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε ένα ακόμη σημείο, που στάθηκε ο κ. Χαρίτσης είναι και οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που έλαβε, για την επανασύνδεση με την ελληνική οικονομία του ανθρώπινου δυναμικού που έχει φύγει στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια.

Μέσω της πρωτοβουλίας “Επιλέγω Ελλάδα χτίζοντας γέφυρες γνώσης και συνεργασίας” δίνεται η δυνατότητα στους Έλληνες, που βρίσκονται στο εξωτερικό και για όσο διάστημα θα συνεχίσουν να παραμένουν εκεί να «συνδεθούν» και πάλι με τη χώρα, «να μεταφέρουν τις γνώσεις και εμπειρίες τους, είτε επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται στο εξωτερικό είτε ενδιαφέρονται να γυρίσουν ή να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μία «γέφυρα» που αργότερα ίσως τους φέρει πίσω αλλά και με άμεσα θετικά αποτελέσματα για τους ίδιους και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, καθώς μπορεί να υποβοηθήσει συνολικά την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου».

Όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με το Εnterprise Greece, (προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ), ξεκινά ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για τη διαμόρφωση Ελληνικού σήματος στα προϊόντα αγροτοδιατροφής.
«Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη ενιαίας ταυτότητας και σήματος ποιότητας για τα προϊόντα του αγροτοδιατροφικού τομέα και τις συναφείς υπηρεσίες που χρησιμοποιούν ή αξιοποιούν τα προϊόντα αυτά.

Στην ανάπτυξη Συστήματος Πιστοποίησης της ποιότητας αυτών των προϊόντων με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές αλλά και στην προώθηση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων αγροτοδιατροφής στις διεθνείς αγορές με βάση αυτό το σήμα»

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, «συνάντησε πολύ θετική ανταπόκριση από τους επενδυτές και τα πρώτα στοιχεία δικαιώνουν πλήρως τις κατευθύνσεις που δώσαμε.
Σε λίγους μόλις μήνες λειτουργίας του και για τα 4 από τα 8 καθεστώτα του, κατατέθηκαν περισσότερα από 800 σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, όταν σε 4 χρόνια ισχύος του προηγούμενου νόμου υπήχθησαν όλα και όλα 1270 σχέδια ύψους 6 δις. ευρώ».

Μάλιστα περισσότερα από τα μισά σχέδια, που κατατέθηκαν, είναι στους κρίσιμους για την οικονομία κλάδους της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της αγροτοδιατροφής, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των σχεδίων (90% περίπου) αφορά πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ οι μισές περίπου προτάσεις αιτούνται φοροαπαλλαγής και όχι ενίσχυσης.

Χαρίτσης: Ενιαία ταυτότητα και Σήμα ποιότητας στα ελληνικά προϊόντα αγροτοδιατροφής

Δημοφιλέστερα

To Top