ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Ειδικό πρόγραμμα χορήγησης δανείων στην Αυτοδιοίκηση, όταν έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες του ΕΣΠΑ

“Δεν πρόκειται για έργα από αυτά που παλιά ονόμαζαν έργα βιτρίνας, από αυτά που διαφήμιζαν πάρα πολύ, αλλά είναι έργα κρίσιμα, πάρα πολύ ουσιαστικά, πάνω στα οποία πατάει κάθε προσπάθεια για τοπική περιφερειακή ανάπτυξη”, δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, σχετικά με τη στόχευση του προγράμματος “ΦιλόΔημος”, που υλοποιείται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη συνεργασία δύο υπουργείων.

“Όταν μιλάμε για ανάπτυξη, μιλάμε για επενδύσεις, για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας και να μετατρέπεται και σε πολιτική πράξη είναι βασικές υποδομές, οι οποίες δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες”, είπε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομίας, εξηγώντας ότι το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” έρχεται να καλύψει ανάγκες για έργα εκεί όπου έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες που δίνει το ΕΣΠΑ.

“Στο ΕΣΠΑ οι προσκλήσεις που αφορούν έργα τοπικών υποδομών και τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους δήμους, ξεπέρασαν τα τελευταία δύο χρόνια το 1,5 δισ. ευρώ. Μιλάμε για πολύ σημαντικές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες κατευθύνονται σε σημαντικά έργα, τα οποία έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες”, σημείωσε ο ίδιος στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”,

“Όμως”, διευκρίνισε “οι ανάγκες υπερβαίνουν τις χρηματοδοτικές δυνατότητες των συγκεκριμένων προγραμμάτων και με αυτό κατά νου προχωρήσαμε σε μία συνεργασία τα δύο αρμόδια υπουργεία -το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το υπουργείο Εσωτερικών- για τη δημιουργία και ενός νέου πολύ φιλόδοξου προγράμματος, που είναι το Ειδικό Πρόγραμμα Χορήγησης Επενδυτικών Δανείων σε ΟΤΑ, ‘ΦιλόΔημος’, το οποίο προσπαθεί να βρει και νέους πόρους για την υλοποίηση τέτοιων έργων” και “αυτό γίνεται με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ουσιαστικά μιλάμε για έναν δωρεάν δανεισμό προς τους δήμους, καθώς η αποπληρωμή του σχετικού δανείου γίνεται από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων”.

Σε ό,τι αφορά τις δύο προσκλήσεις που ανακοίνωσαν χθες από κοινού με τον υπ. Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη (“Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση”, ύψους 200 εκατ. ευρώ και “Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων, επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύμβησης”, ύψους επίσης 200 εκατ. ευρώ) ο κ. Χαρίτσης διευκρίνισε πως ανταποκρίνονται στην ολοένα αυξανόμενη ανάγκη των Δήμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης της χώρας να παρέχουν επαρκή ποσότητα και καλή ποιότητα νερού στους δημότες.

Το κυβερνητικό στέλεχος γνωστοποίησε, δε, ότι θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και νέες προσκλήσεις από το ίδιο πρόγραμμα για νέες κατηγορίες έργων.

“Είναι έργα τοπικών υποδομών, τα οποία τα έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες και τα οποία δεν χωράνε στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Εμείς κάνουμε μία δουλειά, έτσι ώστε όλα αυτά τα εργαλεία να λειτουργούν συμπληρωματικά. ‘Έχουμε έργα διαχείρισης απορριμμάτων, τα οποία αυτή τη στιγμή εκκρεμούν και δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Κι εκεί θα υπάρξει μέριμνα με ειδική πρόσκληση για να μπορέσουμε να τα καλύψουμε από το πρόγραμμα ‘ΦιλόΔημος’, ενώ έχουμε και άλλα έργα που σχετίζονται με βιολογικούς καθαρισμούς”, εξήγησε.

“Το πρόγραμμα ΦιλόΔημος”, συνέχισε ο αν. Υπουργός “ακριβώς επειδή δεν χρειάζεται να ακολουθήσει τους περιορισμούς σε σχέση με το ΕΣΠΑ απευθύνεται σε όλους και με αυτή την έννοια το ζητούμενο είναι να κατατεθούν ώριμες προτάσεις, οι οποίες να μπορούν να υλοποιηθούν σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα”, ενώ “θα δούμε και στοχευμένα προγράμματα και προσκλήσεις, για εκείνες τις κατηγορίες δήμων, όπως είναι οι ορεινοί δήμοι, όπως είναι οι νησιωτικοί δήμοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πράγματι πολύ ιδιαίτερες ανάγκες”.

“Έχουμε πλέον τον δημοσιονομικό χώρο, τη χρηματοδοτική δυνατότητα να καλύψουμε και τέτοιου τύπου ανάγκες. Το γεγονός ότι καταφέραμε και αυξήσαμε φέτος το εθνικό πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων -θα φτάσει το 2018 στο 1,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που πριν από λιγότερα από 3 χρόνια βρισκόταν στα 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπερδιπλασιασμός του προϋπολογισμού- μας δίνει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα”, επεσήμανε το μέλος του οικονομικού επιτελείου.

“Αυτό”, συνέχισε, “έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα σε μία σειρά από περιπτώσεις, γιατί η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους μήνες είχαμε και πολλά φαινόμενα φυσικών καταστροφών”.

“Μόλις χθες υπογράψαμε τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την πλήρη κάλυψη των αποζημιώσεων στο νησί της Κω, που είχαμε πρόσφατα καταστροφές και είχε καταστραφεί και το λιμάνι. Προσπαθούμε συνεχώς και εγκαίρως να καλύπτουμε τέτοιου τύπου ανάγκες”, επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.

Χαρίτσης: Ειδικό πρόγραμμα χορήγησης δανείων στην Αυτοδιοίκηση, όταν έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες του ΕΣΠΑ
To Top