ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Αν δεν δράσουμε τώρα θα οδηγηθούμε σε έκρηξη της ανεργίας-Απαιτείται γενναία ένεση ρευστότητας

“Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΒΑΘΜΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ-ΑΝ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΕΣΥ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ”

Τον κώδωνα του κινδύνου ώστε “να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος” κρούει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Αν είμαστε όντως σε πόλεμο με τον κορονοϊό, πρέπει να κηρύξουμε πόλεμο και στην οικονομική κρίση και την κοινωνική ανασφάλεια που μας απειλεί. Αν δεν δράσουμε τώρα, θα οδηγηθούμε σε έκρηξη της ανεργίας και διάλυση της κοινωνικής συνοχής “.

Ο εκπρόσωπος Τύπου ασκεί δριμεία κριτική, επισημαίνοντας ότι “η κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι σε αυτή ειδικά τη συγκυρία δεν είναι όλα επικοινωνία και να επενδύσει βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στα κύρια μέτωπα που βρίσκονται μπροστά μας”.

“Η κυβέρνηση με τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει την οικονομία σε πρωτοφανή ύφεση”

επισημαίνει ο Αλέξης Χαρίτσης, και την καλεί “να προχωρήσει τώρα σε μια γενναία ένεση ρευστότητας της οικονομίας“, και όχι σε “μέτρα «ασπιρίνες», πόσο μάλλον όταν αυτά χρησιμοποιούνται ως «Δούρειος Ίππος» για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων”. Όπως τονίζει:

Αν η ελληνική οικονομία δεν στηριχθεί με γενναία χρηματοδότηση σε επίπεδο  άνω του 10% του ΑΕΠ, κινδυνεύουμε να  ζήσουμε μία κρίση χειρότερη από αυτή της τελευταίας δεκαετίας“,

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, “μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη, δεν υπάρχουν δικαιολογίες“. “Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν ισχύει, δεν υπάρχουν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν μετράνε οι δαπάνες για τον κορονοϊό στους στόχους. Επιπλέον η χώρα διαθέτει ρευστότητα, χάρη στα 35 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το μαξιλάρι ασφαλείας που αποδεικνύεται σωτήριο για την ελληνική οικονομία”, υπενθυμίζει.

Ο Αλ. Χαρίτσης υπογραμμίζει την ανάγκη “το κράτος να καλύψει πλήρως τους μισθούς των εργαζομένων,  να αναλάβει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και να πληρώσει στην ώρα του το δώρο του Πάσχα“, αλλά και να προβεί στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας: “Οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι καταστροφικές για την κοινωνία αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει τώρα στην ενίσχυση του ΕΣΥ. Και μέχρι στιγμής παίρνει βαθμό κάτω από τη βάση“.

 

Ειδικότερα, επισημαίνει πως η ΝΔ “έχει καθυστερήσει στην τοποθέτηση των 2.000 νοσηλευτών, ακύρωσε και δεν επαναπροκηρύσσει τις δρομολογημένες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 4.000 θέσεις γιατρών και νοσηλευτών. Οι ΜΕΘ παραμένουν ανεπαρκείς, η επίταξη ιδιωτικών νοσηλευτηρίων δεν προχωρά, ενώ γιατροί και  νοσηλευτές δίνουν την μάχη με την πανδημία χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό ατομικής προστασίας”.

 

Τέλος, ο Αλ. Χαρίτσης σημειώνει πως “και η αγορά πρέπει να υπακούσει στις έκτακτες συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε, και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να το επιβάλλει“, αφού “το δικαίωμα των πολιτών σε είδη πρώτης ανάγκης είναι αδιαπραγμάτευτο”.

Διαβάστε εδώ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ ΣΤΗ REAL NEWS

 

Χαρίτσης: Αν δεν δράσουμε τώρα θα οδηγηθούμε σε έκρηξη της ανεργίας-Απαιτείται γενναία ένεση ρευστότητας
To Top