ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για εστίαση και τουρισμό στη Μεσσηνία-Πτώση τζίρου 75,5% τον Ιανουάριο στην εστίαση

Δήλωση του Βουλευτή Μεσσηνίας και Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Χαρίτση.

«Τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους κλάδους της εστίασης και των επιχειρήσεων καταλυμάτων (τουρισμός) είναι αποκαρδιωτικά σε πανελλαδικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο, όπως άλλωστε και όλους τους προηγούμενους μήνες.

Ειδικά για την Μεσσηνία, ο κλάδος των καταλυμάτων κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2021 πτώση τζίρου κατά 75,5% και ο κλάδος της εστίασης πτώση κατά 50% σε σχέση με τον περυσινό Ιανουάριο. Δεδομένου του παρατεταμένου και αποτυχημένου όπως αποδεικνύεται lock down, τα στοιχεία αυτά είναι δυστυχώς αναμενόμενα.

Αυτό που δεν είναι αναμενόμενο είναι η ελλιπής στήριξη από πλευράς κυβέρνησης. Η καθημερινή αγωνία επαγγελματιών και εργαζόμενων για την επιβίωσή τους δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα ούτε με επικοινωνιακές κινήσεις. Η αναστολή της εργασίας και η απλή μετάθεση κάποιων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για λίγους μήνες δεν συνιστούν λύση.

Η πραγματική οικονομία έχει ανάγκη έστω και τώρα από ένα στοχευμένο πλέγμα μέτρων όπως αυτά που έχει προτείνει εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ:

  • Επιδότηση της εργασίας και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και για την περίοδο μετά το lockdown.
  • Μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων.
  • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στοχευμένα προγράμματα για τους πληττόμενους κλάδους.
  • Ρύθμιση των φορολογικών υποχρεώσεων και του ιδιωτικού χρέους της κρίσης με ‘κούρεμα’ του αρχικού κεφαλαίου
  • Πρόγραμμα τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού.

Η κυβέρνηση δεν έχει πια επιλογή. Αν δεν υλοποιήσει ένα συνολικό και συνεκτικό σχέδιο για την διαχείριση της πανδημίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας, με κανόνες και ασφάλεια για όλους, τα  χιλιάδες λουκέτα, η εκτίναξη της ανεργίας και η βαθιά ύφεση θα φέρουν αποκλειστικά την υπογραφή της.»

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

 

Δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:http://www.statistics.gr/el/statistics?p_p_id=documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN&p_p_lifecycle=2&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_cacheability=cacheLevelPage&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=4&p_p_col_pos=1&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_javax.faces.resource=document&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_ln=downloadResources&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_documentID=437606&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_locale=el

Χαρίτσης: Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για εστίαση και τουρισμό στη Μεσσηνία-Πτώση τζίρου 75,5% τον Ιανουάριο στην εστίαση
To Top