ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάος με τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος-Χαμένοι στη μετάφραση από τον ειδικό αλγόριθμο

Το Υπουργείο Ενέργειας προωθεί ως οικονομικότερη λύση το πράσινο τιμολόγιο. Οι πάροχοι ενημερώνουν με μηνύματα στους καταναλωτές τους προτρέπουν να ενταχθούν στο κίτρινο τιμολόγιο. Το αποτέλεσμα είναι το απόλυτο χάος για τους καταναλωτές με τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύουν από το νέο έτος.

Η επιλογή χρώματος έχει εξελιχθεί σε εξίσωση για δυνατούς λύτες με τον κόσμο να μην μπορεί να βγάλει άκρη στο τι τον συμφέρει περισσότερο, αφού δεν είναι σαφές τι θα πληρώνουν και αν το ρεύμα τελικά θα είναι πιο φθηνό ή πιο ακριβό με τις αλλαγές που έρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ειδικός αλγόριθμος καθορίζει την τιμή χρέωσης των τεσσάρων διαφορετικών τιμολογίων που θα υπάρχουν πλέον, ωστόσο χρειάζεται προσοχή στις… λεπτομέρειες.

Και βεβαίως ακόμα μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται σχετικά με τις επιδοτήσεις καθώς και σε αυτό το κομμάτι έρχονται αλλαγές με την έλευση των νέων τιμολογίων.

Πράσινο, μπλε, κίτρινο ή πορτοκαλί τελικά;

Έχουμε λοιπόν το πράσινο τιμολόγιο, το οποίο μάλιστα η κυβέρνηση και το υπουργείο Ενέργειας προωθούν ως την πιο οικονομική λύση για τους καταναλωτές. Λίγο πολύ είναι σχεδόν ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, με τη διαφορά ότι θα γνωρίζουμε από την 1η του μήνα την τιμή, ενώ εάν κάποιος επιθυμεί να αλλάξει πάροχο δεν θα έχει πέναλτι.

Το αποκαλούμενο και ενιαίο τιμολόγιο θα έχει δύο τιμές, τη βασική τιμή η οποία θα ανακοινώνεται από τη ΡΑΕΕΥ και την τελική τιμή χρέωσης που θα καθορίζεται από τον εκάστοτε πάροχο. Τα τιμολόγια αυτά περιλαμβάνουν και τις χρεώσεις του μηχανισμού διακύμανσης, κάτι αντίστοιχο της ρήτρας αναπροσαρμογής που ίσχυε πριν το καλοκαίρι του 2022. Η βασική τιμή πρέπει να μείνει σταθερή για τουλάχιστον έξι μήνες, ενώ οι καταναλωτές πρέπει να ξέρουν ότι εάν δεν επιλέξουν άλλο πρόγραμμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, θα μεταπέσουν αυτόματα στο πράσινο, κοινό τιμολόγιο.

Τα μπλε τιμολόγια πάλι είναι τα σταθερά τιμολόγια της τετράδας των χρωμάτων, με τιμή προμήθειας ίδια για όλη την περίοδο της σύμβασης, από έξι μήνες μέχρι ακόμα και 12 μήνες διάρκεια. Βέβαια, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα συγκεκριμένα τιμολόγια φαίνεται πως είναι τα πιο ακριβά, ενώ υπάρχει και πέναλτι αποχώρησης από τη σύμβαση. Ωστόσο, το μπλε τιμολόγιο μπορεί να είναι η λύση εάν κάποιος καταναλωτής έχει σχετικά μικρές καταναλώσεις κάθε μήνα, δεν είναι τόσο εξοικειωμένος με την έρευνα αγοράς και θέλει μία σταθερότητα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Το δεύτερο κυμαινόμενο τιμολόγιο είναι το κίτρινο, το οποίο έχει τιμή που μεταβάλλεται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών. Διακρίνονται δε σε δύο κατηγορίες, εκείνα που η τιμή τους καθορίζεται εκ των προτέρων της περιόδου κατανάλωσης και εκείνα για τα οποία η τιμή καθορίζεται μετά. Και σε αυτή την περίπτωση η διακοπή σύμβασης δεν έχει ποινές.

Το τέταρτο τιμολόγιο είναι το πορτοκαλί και εκείνο που θα απασχολήσει τους λιγότερους καταναλωτές, αφού προϋποθέτει να υπάρχει έξυπνος μετρητής.

Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον ενισχύσεων σε περίπτωση αυξήσεων.

Οι καταναλωτές πάντως δεν χρειάζεται να βιαστούν να επιλέξουν πριν την 1η Γενάρη, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αφού μπορούν πρώτα να αξιολογήσουν και να συγκρίνουν τις προτάσεις των προμηθευτών και να επιλέξουν τον πάροχο και το τιμολόγιο εκείνο που καλύπτει τις ενεργειακές τους ανάγκες, έχοντας πάντα στο μυαλό τους ότι μπορούν να αλλάξουν πρόγραμμα ανά πάσα στιγμή, χωρίς πέναλτι, εκτός εάν έχουν επιλέξει το μπλε τιμολόγιο, με τη σταθερή χρέωση.

Τι είναι ο μηχανισμός διακύμανσης

Το ερώτημα που προκύπτει δικαίως από τα νέα δεδομένα στα τιμολόγια ρεύματος είναι για τις δύο νέες λέξεις που ακούμε συνεχώς, τον μηχανισμό διακύμανσης. Παραπέμπει σαφώς σε ρήτρα αναπροσαρμογής, με τη διαφορά ότι γνωρίζουμε ως καταναλωτές εκ των προτέρων όλους τους συντελεστές. Η βασική τιμή προμήθειας μπορεί να είναι ακόμα και μηδενική, οπότε σε αυτή την περίπτωση τη χρέωση καθορίζει αποκλειστικά ο μηχανισμός διακύμανσης που λαμβάνει υπόψη του έναν συντελεστή προσαύξησης που επιλέγεται ελεύθερα από τον προμηθευτή αλλά και έναν δεύτερο συντελεστή, που προκύπτει από τον πρώτο και τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς του προηγούμενου διμήνου. Η τελική τιμή χρέωσης προκύπτει αθροίζοντας τη βασική τιμή και τον μηχανισμός διακύμανσης. 

Στην ΕΡΤ το πρωί της Τετάρτης μίλησε ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας, ο οποίος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προωθεί το πράσινο-ενιαίο τιμολόγιο ρεύματος.

Όπως είπε, το προτέρημα του πράσινου τιμολογίου είναι ότι οι καταναλωτές θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τις τιμές των παρόχων και θα μπορούν να ελέγξουν τις τιμές και να επιλέξουν προμηθευτή, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ένα ακόμα βασικό στοιχείο που έχει το πράσινο τιμολόγιο, είναι ότι δεν ελέγχουν τις τιμές οι πάροχοι, άλλα δεν μπορούμε να έχουμε κερδοσκοπία σε βάρος των καταναλωτών, καθώς «λειτουργεί σωστότερα ο ανταγωνισμός και η διαφάνεια».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν κρυφές χρεώσεις και πώς μπορούμε να τις αντιληφθούμε, ο κ. Αϊβαλιώτης τόνισε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν κρυφές χρεώσεις, καθώς ο τύπος με τον οποίο υπολογίζονται οι χονδρεμπορικές τιμές δεν αφήνει τα περιθώρια. Αναφορικά με το χρηματιστήριο ενέργειας σημείωσε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν τις τιμές των αγορών, καθώς αποτελεί ευρωπαϊκή οδηγία.

Σκυλακάκης: Περιμένετε μέχρι την 1η.1.2024 να δείτε τις τελικές τιμές των τιμολογίων για να επιλέξετε πάροχο

Να περιμένουν μέχρι την 1η.1.2024 οι καταναλωτές, πριν αποφασίσουν ποιο τιμολόγιο θα επιλέξουν, συνέστησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, υπογραμμίζοντας πως τότε μόνο θα μπορούν να ξέρουν ποιες θα είναι οι τελικές τιμές των τιμολογίων που προσφέρουν οι πάροχοι.

Μιλώντας, σήμερα το μεσημέρι (5/12), στη ραδιοφωνική εκπομπή του Β. Χιώτη και του Ν. Παπαδόπουλου, στον ΣΚΑΪ, εξήγησε τί ακριβώς αλλάζει στα τιμολόγια ρεύματος. «Θα σας έλεγα να κάνετε λίγο υπομονή, να δείτε τα τιμολόγια την 1η.1.2024. Σας πληροφορώ ότι αν η τιμή της χονδρικής είναι καλή τον Δεκέμβριο, τα τιμολόγια θα είναι πολύ καλά από 1.1.2024» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Μάλιστα για το 30%  περίπου των νοικοκυριών (σ.σ. πολύτεκνοι και όσοι λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης ηλεκτρικής ενέργειας) η τιμή θα είναι καλύτερη και από αυτήν με τις επιδοτήσεις. «Όσοι έχουν κοινωνικό τιμολόγιο, θα έχουν τις τιμές που 1.1.2024 θα είναι ίδιες με τις τιμές με επιδοτήσεις. Αν για παράδειγμα είναι 120 ευρώ η τιμή χονδρικής τον Δεκέμβριο, θα έχουν στο μεγαλύτερο κομμάτι των παρόχων, περίπου 15,5-16 σεντς την κιλοβατώρα, και ταυτόχρονα θα έχουν και επιδότηση» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, για να προσθέσει πως για άλλα: «…1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά, που είναι πιο ενεργειακά ευάλωτα, γιατί θερμαίνονταν με ηλεκτρικό και δεν έπαιρναν επίδομα θέρμανσης, θα έχουν από 45 μέχρι 480 ευρώ πρόσθετη βοήθεια αυτό το χειμώνα, που θα το δουν στους λογαριασμούς τους, οι οποίοι θα είναι κατά συνέπεια τον Ιανουάριο χαμηλότεροι από αυτούς που έχουν σήμερα».

 

Επιπρόσθετα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε: «Το πιο σημαντικό που θέλω να καταλάβει ο κόσμος είναι να μην πέφτει στην παγίδα της σύγχυσης. Περιμένετε μέχρι την 1η.1.2024 να δείτε τις τελικές τιμές των τιμολογίων».

Αναφερόμενος, ειδικά, στη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τα τιμολόγια σημείωσε: «Είχαμε 30 – 40 διαφορετικά τιμολόγια και τα ομαδοποιήσαμε σε 3 μεγάλες κατηγορίες με εισήγηση της ΡΑΑΕΥ. Δηλαδή τα σταθερά, αυτά που αγοράζεις και έχεις μία σταθερή τιμή, τα κυμαινόμενα, αυτά που αγοράζεις, αλλά παίζει η τιμή ανάλογα με το πώς εξελίσσεται το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και τα δυναμικά, που δεν μας αφορούν ως νοικοκυριά, γιατί αφορούν αυτούς που έχουν έξυπνους μετρητές. Η μόνη διαφορά, πέραν του να κατηγοριοποιήσουμε τα τιμολόγια σε τρεις κατηγορίες, είναι ότι προσθέσαμε ένα τέταρτο τιμολόγιο, στο οποίο οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να δίνουν μία τιμή, που είναι ευθέως συγκρίσιμη για όλους». Ο λόγος για το πράσινο τιμολόγιο, το οποίο έχει πολύ χαμηλό πάγιο (έως 5 ευρώ) και η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται την πρώτη ημέρα κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του παρόχου και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ. Αυτή η τιμή θα είναι «κλειδωμένη» για ολόκληρο το μήνα, ενώ θα είναι εύκολη η σύγκριση των τιμών διαφορετικών παρόχων από 1.1.2024, μέσω του σχετικού εργαλείου που διαμορφώνει η ΡΑΑΕΥ.

Ο Υπουργός τόνισε πως: «Κάποιοι πάροχοι δεν είναι καθόλου ευτυχείς για αυτό το τιμολόγιο. Κάποιοι, μου θυμίζουν αυτό που λέγεται για το “διάβολο και το λιβάνι” στο πώς αντιμετωπίζουν το πράσινο τιμολόγιο». Και αυτό, διότι όπως είπε: «…Δεν θέλουν κάποιοι από τους παρόχους να συγκρίνονται οι τιμές και συμπεριφέρονται σαν να θέλουν να προκαλέσουν μία ευρύτερη σύγχυση».

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε, ακόμη, πως: «Για πάρα πολλές περιπτώσεις, τα τελευταία χρόνια, υπήρχε μια μεγάλη προσφορά για έναν με δυο μήνες και μετά ακολουθούσαν χρεώσεις, οι οποίες ήταν πολύ πιο δύσκολες για τους καταναλωτές. Και με αυτό τον τρόπο, οι πολίτες πήγαιναν σε τιμολόγια που ήταν πιο κερδοφόρα για τους παρόχους». Για να μπει τέλος, λοιπόν, σε αυτές τις πρακτικές εισήχθη το πράσινο τιμολόγιο: «Ο στόχος ο δικός μας είναι να υπάρχει ανταγωνισμός. Και ανταγωνισμός υπάρχει μόνο όταν οι καταναλωτές ξέρουν τις τιμές» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε σχέση με τις επιλογές που έχουν οι καταναλωτές υπογράμμισε πως από 1.1.2024 θα μπορούν να κάνουν εύκολη σύγκριση τιμών στο πράσινο τιμολόγιο και να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στον πάροχό τους ή αν θα επιλέξουν κάποιον άλλο ή κάποιο άλλο τιμολόγιο.

«Η εναλλακτική είναι να πεισθείτε από κάποιον -διότι ελεύθερη αγορά έχουμε και ελεύθερη οικονομία- που σας στέλνει κάτι που θα είναι διαφανές και πειστικό και να πείτε: “αυτό μου αρέσει, αυτό το κίτρινο είναι πράγματι πολύ φθηνό, έχω τη δεξιότητα να το καταλάβω”. Δικαίωμά σας είναι αυτό» σημείωσε ο Υπουργός, για να προσθέσει: «Αν δεν έχετε αυτή τη δεξιότητα και δεν θέλετε να είστε σε σύγχυση, περιμένετε. Βλέπετε 1η του μήνα ποιες είναι οι τιμές. Αν είστε στο πράσινο τις ξέρετε. Αν είστε σε πάροχο που είναι φθηνός ή είναι ακριβός και παράλληλα ακούτε τους παρόχους να σας κάνουν τις άλλες προτάσεις που έχουν, διαλέγετε. Εμείς δεν μπορούμε να διαλέγουμε για τους καταναλωτές τιμολόγιο από μόνοι μας, δε γίνεται αυτό, σε καμία αγορά. Αν όμως οι καταναλωτές δεν επιλέξουν, δεν μπορούμε να αφήσουμε να το κάνουν αυτό οι πάροχοι. Υπάρχει προφανώς σύγκρουση συμφερόντων».

Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός, μόνο στο μπλε τιμολόγιο προβλέπεται τέλος πρόωρης αποχώρησης. Επί της ουσίας, στα άλλα τρία είδη τιμολογίων (πράσινο: ειδικό, κίτρινο: κυμαινόμενο και πορτοκαλί: δυναμικό) απαγορεύονται οι ποινές πρόωρης αποχώρησης στο συμβόλαιο και ο καταναλωτής μπορεί να αλλάζει οποιαδήποτε στιγμή, είτε συμβόλαιο είτε πάροχο.

πληροφορίες και από:newsbomb.gr

Χάος με τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος-Χαμένοι στη μετάφραση από τον ειδικό αλγόριθμο
To Top