Υγεία

Χαλβατσιώτης: “Επαναστατική η τεχνογνωσία στα εμβόλια αλλά δεν πιστεύω στα διαβατήρια εμβολιασμού”

“MONOΔΡΟΜΟΣ Ο ΜΑΖΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ” ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο Π.ΧΑΛΒΑΤΣΙΩΤΗΣ

Ναι στα εμβόλια κατά του κορονοϊού αλλά όχι σε «διαβατήρια» που θα διχάσουν την κοινωνία μην έχοντας καν λόγο ύπαρξης, λέει ένας εκ των πρώτων εμβολιασθέντων γιατρών στην Ελλάδα που εργάζεται μάλιστα σε νοσοκομείο αναφοράς.

«Το εμβόλιο για τον κορονοϊό οδηγεί την ιατρική και την κοινωνία σε νέες κατευθύνσεις. Είναι γεγονός ότι η ανθρωπότητα για πρώτη φορά απέδειξε ότι μπορεί να ενορχηστρώσει τις προσπάθειες της εναντίον οιονδήποτε εχθρού που επιβουλεύεται τις ζωές μας. Πρώτη φορά σε τέτοια μεγάλη έκταση συνεργάστηκαν ερευνητικά κέντρα, ακαδημαϊκά ινστιτούτα, φαρμακευτικές εταιρείες και κυβερνήσεις για το κοινό καλό, αλλά είδαμε επίσης δεκάδες χιλιάδες εθελοντές να συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια λαμβάνοντας μέρος στις δοκιμές των νέων εμβολίων».

Με αυτή την δήλωση ξεκίνησε την συνομιλία με το iEidiseis ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ στο «Αττικό» Νοσοκομείο, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, ο οποίος προ ημερών διορίστηκε πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ (που είναι ειδικού καθεστώτος συνεργαζόμενο με το ΕΣΥ).

Ο καθηγητής ήταν ένας από τους πρώτους που έδωσε το παράδειγμα με τον εμβολιασμό του κατά του SARS-CoV-2 σημειώνοντας ότι «η επαναστατική τεχνογνωσία στην παρασκευή των εμβολίων, αν και είναι γνωστή από δεκαετίες, μπαίνει στην καθημερινή ιατρική πράξη και ανοίγει διάπλατα τους δρόμους για πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές στα πλαίσια της εξατομικευμένης ιατρικής για την καταπολέμηση του καρκίνου και άλλων ανίατων μέχρι σήμερα νοσημάτων. Η αποδοχή της βέβαια θα καθιερωθεί σύντομα, αφού θα σώσει από το θάνατο από κορωνοϊό εκατομμύρια ζωές».

Στο ερώτημα που του θέσαμε ωστόσο για την «χρήση» του εμβολιασμού ως …διαβατήριο για ταξίδια και άλλες δραστηριότητες, ήταν ξεκάθαρα αρνητικός…

«Δεν πιστεύω ότι ένα διαβατήριο εμβολιασμού θα είναι χρήσιμο στην κοινωνία, όχι επειδή θα είναι μια ακόμη επιβουλή στα προσωπικά μας δεδομένα και ίσως πυροδοτήσει κοινωνικές διακρίσεις, αλλά επειδή απλά δεν θα υποδηλώνει έναν “αποστειρωμένο” από τον ιό πολίτη. Ο εμβολιασμός προφυλάσσει από την νόσηση και μάλιστα την βαριά τον εμβολιασθέντα, ο οποίος όμως θα μπορεί να μεταφέρει τον ιό και να μολύνει την κοινότητα.

“Για το λόγο αυτό λοιπόν οι εμβολιασμένοι στα πλαίσια της κοινωνικής τους ευθύνης θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Μόνο ο αρνητικός διαγνωστικός έλεγχος πιστοποιεί ότι κάποιος δεν φέρει τον ιό”.

Ο έμπειρος γιατρός από ένα εκ των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορωνοϊό, μάς εξηγεί δηλαδή ότι το εμβόλιο προστατεύει εμάς προσωπικά από την σοβαρή νόσηση. Δεν σημαίνει ότι δεν θα κολλάμε τον ιό, αλλά σημαίνει ότι δεν θα κινδυνεύουμε να πεθάνουμε εξαιτίας του. Άρα η κοινωνική υπευθυνότητα για τη μη μετάδοσή του σε άλλους, μη εμβολιασμένους, θα συνεχιστεί μέχρι να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός.

«Τα περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται όταν οι νοσοκομειακές δομές δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν υψηλότερες από τις παρεχόμενες απαιτήσεις. Οπότε με το ευρύ εμβολιασμό θα μειωθεί ο κίνδυνος της νόσησης και δεν θα έχουν θέση τα lockdown και η Οικονομία επομένως θα επιστρέψει στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. Επομένως το στοίχημα για μια ασφαλή υγεία και για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας είναι ο μονόδρομος του μαζικού εμβολιασμού», καταλήγει ο κ. Χαλβατσιώτης.

πηγή: http://www.ieidiseis.gr/eidiseis/ygeia/item/74514-p-xalvatsiotis-epanastatiki-i-texnognosia-sta-emvolia-alla-den-pisteyo-sta-diavatiria-emvoliasmoy

Χαλβατσιώτης: “Επαναστατική η τεχνογνωσία στα εμβόλια αλλά δεν πιστεύω στα διαβατήρια εμβολιασμού”

Δημοφιλέστερα

To Top