ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Σειρά θετικών νέων για την Ελλάδα

Δημοσίευμα του Bloomberg σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας και επισήμως συμμορφώνεται με τους τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., με τη σύσταση της Κομισιόν για έξοδο της Αθήνας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος να ενισχύει τη χώρα, τη στιγμή που εξετάζει την πρώτη πώληση ομολόγων από το 2014.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, αν και η σύσταση για άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, η οποία στηρίζεται στη διεθνή βοήθεια για τη χρηματοδότησή της από το 2010, καθώς επιδιώκει να επιστρέψει στην ομαλότητα και να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές.

«Οι ενδείξεις ότι οι προοπτικές γίνονται καλύτερες ενισχύθηκαν από την αγορά του 59% της σημερινής έκδοσης τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές την Τετάρτη», σημειώνεται επίσης στο δημοσίευμα.

Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, που πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες της Ε.Ε., δεν έχει πρακτικές συνέπειες, καθώς οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας υπαγορεύονται από το πρόγραμμα στήριξής της, το οποίο υπερισχύει των κανόνων της Ε.Ε. «Η επίσημη, όμως, αναγνώριση, ότι η Αθήνα έχει βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και δεν παραβιάζει πλέον τους κανόνες της Ε.Ε. προστίθεται σε μία σειρά θετικών νέων γύρω από τη χώρα και το πρόγραμμά της», τονίζει το Bloomberg.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα εξετάζει να προσφύγει στις αγορές τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες για να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα.
Ο λόγος των προσφορών προς το ποσό της έκδοσης των τρίμηνων εντόκων γραμματίων ανήλθε στο 1,85, που είναι ο υψηλότερος από τον Ιανουάριο του 2015, ενώ η απόδοσή τους 2,33% ήταν η χαμηλότερη από τον μήνα αυτό.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι η αγορά της πλειονότητας των γραμματίων από ξένους επενδυτές πιθανόν να είναι προάγγελος μίας νέας έκδοσης μετά από ένα διάλειμμα τριών ετών.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει καλύτερες επιδόσεις από όλα τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα φέτος,
καθώς οι εντάσεις με τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη μειώθηκαν και ο κίνδυνος μίας χρεοκοπίας εξανεμίσθηκε», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο 3,63% μειώθηκε η απόδοση των 2ετών ομολόγων

Το Bloomberg σημειώνει ότι οι αποδόσεις των 2ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης (στις 6.15 ώρα Ελλάδας) κατά 8 μονάδες βάσης στο 3,63%.
Στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2012 η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων είχε εκτιναχθεί στο ύψος ρεκόρ του 44,21%.

Η απόφαση της Κομισιόν σηματοδοτεί, επίσης, ένα ορόσημο για την Ε.Ε.: αν η Ελλάδα βγει από τη διαδικασία, μόνο τρεις χώρες θα έμεναν στη διαδικασία αυτή – η Γαλλία, η Ισπανία και η Βρετανία – από 24 χώρες το 2011.

Οι κανόνες της Ε.Ε. επιβάλλουν στις χώρες να έχουν ελλείμματα μικρότερα από 3% του ΑΕΠ και να διατηρούν τον λόγο του χρέους τους (σε σχέση με το ΑΕΠ) κάτω από το 60%.
Το έλλειμμα της Ελλάδας, που είχε φθάσει στο υψηλό 15,1% του ΑΕΠ το 2009, μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2016, αναφέρει το Bloomberg.

Bloomberg: Σειρά θετικών νέων για την Ελλάδα
To Top