ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bέλη από την αντιπολίτευση για τη μετακίνηση της Διευθύντριας Οικονομικών του Δήμου Καλαμάτας

Τοποθέτηση-ερώτηση παρατάξεων της μειοψηφίας, σχετικά με το θέμα της υπηρεσιακής μετακίνησης της κας Ηλιοπούλου-Κοινή τοποθέτηση Κοσμόπουλου-Τζαμουράνη-Μάκαρη-Κουζή

Γιατί κε Δήμαρχε μετακινήσατε την Διευθύντρια Οικονομικών;

Πρόσφατα, εντελώς αναιτιολόγητα, ο Δήμαρχος μετακίνησε την Δντρια Οικονομικών του Δήμου Καλαμάτας από την θέση που κατείχε εδώ και πάνω από 15 χρόνια στην θέση της Δντριας της Πρόνοιας. Βέβαια σύμφωνα με τον Νόμο ο Δήμαρχος, ως προϊστάμενος των Υπηρεσιών του Δήμου, έχει το δικαίωμα να τοποθετεί τους υπαλλήλους των υπηρεσιών στις αντίστοιχες θέσεις με γνώμονα την ειδικότητά τους, την εμπειρία τους και εν γένει τα προσόντα τους, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη απόδοσή τους και η μεγιστοποίηση του Δημοτικού έργου.

Γεννάται λοιπόν εύλογα το ερώτημα «γιατί αυτή η αιφνίδια μετακίνηση» τη στιγμή κατά την οποία μέχρι πρόσφατα, τόσο ο ίδιος, όσο και οι αντιδήμαρχοι μιλούσαν με τα καλλίτερα λόγια για αυτήν και την ευχαριστούσαν για τη συμβολή της στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου;

Μήπως η συγκεκριμένη Δντρια δεν απέδιδε στην θέση που κατείχε και στην νέα της θέση θ’ αποδώσει περισσότερο;

Μήπως η ειδικότητά της, τα επιστημονικά της εφόδια και η εμπειρία της είναι καταλληλότερα για την νέα θέση;
Ή μήπως δεν νομιμοποίησε κάποιες μη σύννομες προγραμματικές συμβάσεις όπως λένε «οι κακές γλώσσες» και οι αναφορές στον ημερήσιο τύπο;

Είναι προφανές ότι η σημερινή σας απάντηση για το θέμα αυτό δεν είναι πειστική.
(Σημειώνεται ότι μετά την κατάργηση του προληπτικού έλέγχου των δαπανών των Δήμων από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η αρμοδιότητα αυτή μεταφέρθηκε στους Δντές των Οικονομικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ).

Δυστυχώς την «υπαλληλία», όπως αρέσκονται απαξιωτικά ορισμένοι ν’αποκαλούν τους υπαλλήλους, κάποιοι τους σέβονται όταν τους υπηρετούν «δουλικά» ή είναι προσκείμενοί τους και τους απαξιώνουν ή τους εκδικούνται. όταν δεν συντάσσονται με τις αποφάσεις τους, ιδιαίτερα δε όταν αυτές δεν είναι σύννομες.

Οφείλει λοιπόν ο κ. Δήμαρχος με σαφήνεια να εξηγήσει τους ακριβείς λόγους αυτής της μετακίνησης, ώστε να φανεί αν πρόκειται για επιβεβλημένη υπηρεσιακή ανάγκη ή εξυπηρετεί άλλες ανάγκες.
Όμως δεν πρόκειται για την μοναδική περίπτωση, που η στάση του Δημάρχου απέναντι σε υπαλλήλους είναι επιλήψιμη και ανιδεοντολογική.
Πριν από δύο περίπου χρόνο αγνοώντας τα στοιχεία του φακέλου της σημερινής Γενικής Δντριας του Δήμου, δεν την επέλεξε για την θέση που εδικαιούτο, αναγκάζοντάς την να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπου τελικά δικαιώθηκε. Τότε βέβαια αναγκαστικά την τοποθέτησε, όμως όπως μαθαίνουμε ούτε καν την καλεί να συμμετέχει σε αρκετές υπηρεσιακές συσκέψεις.
Αλλά και στην ΔΕΥΑΚ, όπου ο Δήμαρχος είναι πρόεδρος συμβαίνουν αντίστοιχα «παρατράγουδα», τα οποία έχουν καταγγείλει και στο Δημοτικό συμβούλιο κάποιοι Δημοτικοί σύμβουλοι, που καταδεικνύουν μεροληπτική συμπεριφορά της Δκσης της ΔΕΥΑΚ υπέρ κάποιων υπαλλήλων (ημετέρων) και άδικη αντιμετώπιση άλλων με αποτέλεσμα την υπηρεσιακή τους υποβάθμιση και απαξίωση. Στην περίπτωση μάλιστα ενός εργαζομένου (συνταξιούχου σήμερα) που τόλμησε να αμφισβητήσει την νομιμότητα κάποιων ενεργειών της Δκσης, που θεώρησε ότι οι εξηγήσεις που του παρασχέθηκαν δεν ήταν πειστικές και επαρκείς και προχώρησε στην δημόσια καταγγελία τους, η Δκση της ΔΕΥΑΚ με ασυνήθιστο τρόπο αποφάσισε να τον οδηγήσει στα Δικαστήρια.
Τέτοιες συμπεριφορές κύριε Δήμαρχε και κύριοι της Δημοτικής αρχής που χαρακτηρίζονται από αυταρχισμό, αλαζονεία, επίδειξη ισχύος και εκδικητικότητα δεν είναι ήσσονος σημασίας και δεν μπορούν να περνούν απαρατήρητες. Θα πρέπει να ξέρετε ότι ο κλονισμός της εμπιστοσύνης κάποιων υπαλλήλων και ιδιαίτερα διευθυντικών στελεχών του Δήμου προς την Δημοτική Αρχή, είναι σίγουρο ότι λειτουργεί βλαπτικά στο έργο των υπηρεσιών και θα έχει ως αποτέλεσμα στην απόδοσή τους και στην εν γένει εξυπηρέτηση των δημοτών.

Η αρμονική συνεργασία Διοίκησης και Υπηρεσιών, που εκφράζεται με σεβασμό, ευθικρισία και εμπιστοσύνη στους υπαλλήλους, είναι απαραίτητη συνθήκη για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Αν η σχέση αυτή διαταραχθεί όσους εξωτερικούς συμβούλους και «δανεικούς» συνεργάτες προσλάβετε (ή προσπαθήσετε να προσλάβετε) με το πλήθος των προγγραμματικών συμβάσεων που έχετε συνάψει, δεν μπορεί να προωθηθεί ομαλά το δημοτικό έργο. Και έχουμε δυστυχώς μέχρι σήμερα πολλά τέτοια παραδείγματα από τις καθυστερήσεις και την μη ολοκλήρωση των έργων, την καθυστέρηση πολλών μελετών, την ακινησία των πολεοδομικών υποθέσεων και άλλων, που αν δεν οφείλονται σε τέτοια φαινόμενα τότε πρόκειται για αδυναμίες, ανεπάρκεια και ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΚΑΡΗΣ
ΤΩΝΙΑ ΚΟΥΖΗ

Bέλη από την αντιπολίτευση για τη μετακίνηση της Διευθύντριας Οικονομικών του Δήμου Καλαμάτας
To Top