ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bασιλόπουλος: “Πρόβλημα με το ΦιλόΔημος 1, όχι με το ΦιλόΔημος 2”

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟ ΠΡΩΪ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ

“Ως Δήμος Καλαμάτας δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα”, δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος αναφορικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης να τερματίσει το πρόγραμμα  “ΦιλόΔημος”. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας μας δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το “ΦιλόΔημος 2” καθώς εκεί είναι εξασφαλισμένες οι χρηματοδοτήσεις και μετά δίνεται η έγκριση, αλλά το πρόβλημα έχει το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος 1”, εξηγώντας ότι είχε υπογραφεί μια δανειακή σύμβαση 150 εκατομμυρίων, ωστόσο τα έργα προς ένταξη τελικά είναι πάνω από 1,2 δις. “Τα έργα που έχουν τρέξει και έχουν γίνει συμβάσεις με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν κινδυνεύουν”, είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Καλαμάτας, σύμφωνα πάντα με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τον Υπουργό Εσωτερικών. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα έργα εκείνα τα οποία είχαν καταθέσει οι Δήμοι ως πρόταση, απαντώντας στις αντίστοιχες προσκλήσεις που έβγαιναν κατά καιρούς από το “ΦιλόΔημος”, και δεν είχε γίνει ακόμα η ένταξή τους στο πρόγραμμα. Μόνο τα ώριμα έργα θα στηριχθούν μέσα από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στη χθεσινή εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΚΕΔΕ, με αφορμή και την προαναγγελία του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου για τερματισμό του ΦιλόΔημος”, που δικαίως προκάλεσε αναστάτωση σε πολλούς Δήμους που έχουν δρομολογήσει με αυτό τα έργα τους, ο Υπουργός εξήγησε στους Δημάρχους τις επιλογές που έχουν και είναι είτε να μεταφέρουν και να  εντάξουν τα έργα στο ΕΣΠΑ, είτε να περιμένουν το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα εξαγγείλει η Κυβέρνηση από τον Ιανουάριο.  Αυτό ακριβώς επιβεβαίωσαν και ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος αλλά και ο γ.γ. του Υπουργείου Μιχάλης Σταυριανουδάκης, τους οποίους συνάντησε χθες στο Υπουργείο ο Δήμαρχος Καλαμάτας.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: “ΩΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ”

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας εξήγησε ότι από αυτή την ανατροπή δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ο Δήμος Καλαμάτας. Μάλιστα μετά από αυτές τις εξελίξεις, συγκάλεσε σύσκεψη το πρωί με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και τη ΔΕΥΑΚ, προκειμένου “να δρομολογήσουμε τα έργα μέσα από το ΦιλόΔημος 1 και να μην χαθεί κάποιο έργο”.

“ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ” ΤΟ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1

Να διευκρινίσουμε εδώ ότι, το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος 1” είχε να κάνει με τη δανειοδότηση των Δήμων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χρηματοδότηση των έργων τους. Οι δήμοι δεν επιβαρύνονταν, διότι η αποπληρωμή των επενδυτικών δανείων καλύπτονταν από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών. Το “ΦιλόΔημος 1” αφορούσε έργα: ύδρευσης, αποχέτευσης,αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) αγροτικής οδοποιίας, ανέγερσης ή αποκατάστασης δημοτικών κτιρίων, αντιπλημμυρικής προστασίας, αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές.

Μεγάλης βαρύτητας και σημασίας έργα για τους Δήμους που τους έλυναν τα χέρια όσον αφορά στη χρηματοδότηση. Πλέον, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, τα έργα αυτά θα πρέπει να μεταφερθούν είτε στο ΕΣΠΑ είτε στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα εξαγγείλει η Κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2020 και θα διαρκέσει μέχρι το 2023.

Αντιθέτως, το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος 2” που ακολούθησε, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Αυτό αφορούσε έργα: όπως συντήρηση σχολείων – παιδικές χαρές – αθλητικές εγκαταστάσεις – μηχανήματα έργου – μελέτες διαχείρισης υδάτων – μελέτες λιμενικών υποδομών των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και των Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων – μελέτες και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της χώρας – κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες. Αυτά τα έργα που έχουν ενταχθεί στο “ΦιλόΔημος 2” δεν έχουν πρόβλημα, όπως μας δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, βάσει των διαβεβαιώσεων του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου.

ΓΙΑ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΕΔΕ: “ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΑΜΕ”

Με θερμά λόγια αναφέρθηκε στον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.  “Ένας νέος άνθρωπος που έχει αποδείξει ικανότητα και διάθεση συνεργασίας , ώστε να πάνε τα πράγματα μπροστά.Είμαστε βέβαιοι ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε οι περιφερειακοί Δήμοι θα πρέπει να έχουν περισσότερη στήριξη από την Πολιτεία”, δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος με αφορμή την εκλογή του Δημάρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, ως προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Μαίρη Περδικέα

To Top