ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Bασιλόπουλος: “Κοντεύουμε να γίνουμε η μισή Καλαμάτα αρχαιολόγοι! Και βάζω και τον εαυτό μου μέσα”

“Έχουμε 2 δεδομένα: Ή να αφήσουμε την πλατεία όπως έχει και θα χαθούν τα χρήματα, ή θα προχωρήσουμε σε συστηματική αστική ανασκαφή”, απάντησε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Καλαμάτας, ερωτηθείς για το θέμα της ανάδειξης των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής.

“Είσαι υποχρεωμένος να μπεις σε συστηματική αστική ανασκαφή. Να σκάψεις. Τα αρχαία θα σε αναγκάσουν να πας εκεί που αυτά θέλουν. Δεν μπορείς να σταματήσεις όπου εσύ θέλεις. Αν το επιλέξεις, να παρουσιάσεις το σημείο που θέλεις με το άθραυστο γυαλί”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, εννοώντας ότι η συστηματική ανασκαφή θα πάρει πολύ χρόνο, ώσπου να έρθουν τα αρχαία στο φως και να επιλεγεί τι τελικά θα αναδειχθεί και θα γίνει ορατό. “Δεν επηρεάζει η ανάπλαση τα αρχαία”, δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, λέγοντας ότι το έργο της ανάπλασης προχωράει, άλλωστε προέκυψε και ανάδοχος. “Αν υπάρξουν νέα δεδομένα φέρτε τα να αξιολογηθούν”, επανέλαβε.

Μάλιστα αναφέρθηκε εν συντομία στο 2009 όταν και η μελέτη Αλμπάνη τροποποιήθηκε και συμπεριέλαβε το άθραυστο γυαλί που θα καταλάμβανε 300 τμ της πλατείας. Ωστόσο, δεν πήρε την έγκριση από το Υπουργείο, το οποίο έκρινε ότι θα έπρεπε να προηγηθεί συστηματική ανασκαφή.

“Άκουσα τις φωνές, τις σεβάστηκα, γι’αυτό και έστειλα στην Υπουργό έγγραφο μήπως έχει κάτι αλλάξει”, δήλωσε ο Θανάσης Βασιλόπουλος αναφορικά με τις σημερινές αντιδράσεις και το κίνημα πολιτών που στηρίζει την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Η απάντηση της Υπουργού, γνωστή, αφού δήλωσε ότι η κατάχωση προστατεύει καλύτερα τα αρχαία, ενώ άφησε ανοιχτό ένα μικρό “παράθυρο” σε περίπτωση που προκύψουν νέα δεδομένα…

 

To Top