ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Bασιλόπουλος: “10.000 ευρώ ανά κάτοικο η χρηματοδότηση για τις 100 πόλεις-Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την τεράστια ευκαιρία”

Τη χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος για τις “100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030” από την Ε.Ε.- που ουσιαστικά ισοδυναμεί με 10.000 ευρώ ανά κάτοικο έως το 2030- καλείται να αξιοποιήσει η Καλαμάτα μετά την ένταξή της στις “100 πόλεις”. Χρηματοδότηση, που έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό, και θα ωθήσει την πόλη μας να αλλάξει εικόνα, να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της και τα Μέσα Μεταφοράς της με “πράσινο” πρόσημο, με βασικό στόχο τα επόμενα χρόνια και εως το 2030 να πετύχει κλιματική ουδετερότητα. “Κρίσιμο, σημαντικό, σπουδαίο, όνειρο που φάνταζε απατηλό” χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος την επιτυχία της Καλαμάτας να ενταχθεί στις 100 πόλεις, συμπληρώνοντας πως “τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Τώρα απαιτείται σύνεση, σωστός προγραμματισμός και πολλή σκληρή δουλειά”.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο ιστορικό Δημαρχείο, καθώς ο Δήμαρχος επέλεξε να παρευρεθεί σύσσωμη η ομάδα των στελεχών του Δήμου που συνέβαλλε στη σύνταξη της πρότασης, καθώς και ο αντιδήμαρχος  Στρατηγικού Σχεδιασμού, Τουρισμού, Κλιματικής Αλλαγής, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Νίκος Μπασακίδης, η γ.γ. του Δήμου Καλαμάτας, Μαρία Νταμάτη, καθώς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος.

Aπό την πλευρά του ο Νίκος Μπασακίδης δήλωσε μεταξύ άλλων πως, ” Από την πόλη μας συμμετείχαν πλέον των 80 νομικών προσώπων, φορέων, συλλόγων, φυσικών προσώπων διακεκριμένων, κ.λπ., που υποστηρίχθηκαν από 12 ερευνητικά πανεπιστημιακά εργαστήρια. Άρα, κάναμε μια δουλειά επιστημονική, συμμετοχική, και το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Κι έτσι θα συνεχίσουμε”. Χαρακτήρισε την ένταξη της Καλαμάτας ως “μάχη που κερδήθηκε στον πόλεμο ενάντια στην κλιματική αλλαγή”.

Για χρηματοδότηση που αγγίζει τα όρια ενός μικρού ΕΣΠΑ έκανε λόγο ο Μιχάλης Αντωνόπουλος με στόχο την ανάπτυξη του Δήμου για τα επόμενα 100 χρόνια.”Ο μετασχηματισμός της Καλαμάτας σε κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2030 είναι κάτι πολύ σημαντικό. Η δε χρηματοδότηση, όπως είπε και ο Δήμαρχος, αγγίζει τα όρια ενός μικρού ΕΣΠΑ. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι στην ιστορία της Καλαμάτας κάτι τέτοιο δεν υπήρξε μέχρι σήμερα. Αυτή η χρηματοδότηση δεν αφορά μόνο υποδομές αλλά και την ανάπτυξη του τόπου μας τα επόμενα 100 – 200 χρόνια με παράγοντες κλιματικούς, κάτι που το έχουμε ανάγκη σαν χώρα και σαν Δήμος”. Ως λόγους της επιτυχίας έθεσε αφενός την επιμονή του Δημάρχου να πιέζει-όπως είπε-την ομάδα εργασίας, και αφετέρου την πολλή καλή συνεργασία με εξαίρετους επιστήμονες.

Με τη σειρά του ο  Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Πάνος Κρητικός δήλωσε: “Συμμετείχαμε και θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε όλο αυτό διότι πραγματικά μέσα από την προσπάθεια αυτή διαπιστώσαμε πώς η συνύπαρξη πολλών φορέων, εμπνευσμένων αιρετών και αυτοδιοικητικών, μπορεί να καταφέρει να απογειώσει επαρχιακές πόλεις όπως είναι η Καλαμάτα”.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι τουλάχιστον από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου, ότι τα στελέχη θα δώσουν τον καλύτερο δυνατό εαυτό τους, ό,τι μπορούν και δεν μπορούν, για να πετύχει αυτό το εγχείρημα”, δήλωσε από την πλευρά της η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Δήμου, Σταυρούλα Αγρίου, συμπληρώνοντας ότι “είναι μια μάχη κι ένας αγώνας που χρειαζόμαστε όλοι, δεν περισσεύει κανείς για να καταφέρουμε το καλύτερο για την Καλαμάτα, για το Δήμος μας, για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα”.

“Σε μια δύσκολη συγκυρία για την ανθρωπότητα, η Καλαμάτα βάζει τον πήχη και τον προσπερνά. Κάνει το καλύτερο για τον εαυτό της, για τα παιδιά της, για το μέλλον της. Βρισκόμαστε σε μια μέρα που χαρακτηρίζεται ιστορική, μια πρόκληση ιστορική, η Καλαμάτα να γυρίζει σελίδα και όλοι μαζί, με το εμείς να προηγείται του εγώ, να κοιτάξουμε πρώτα τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Είναι σαφές ότι η πόλη της Καλαμάτας, διαθέτει και το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και την ψυχή για να μπορέσει να καταφέρει να γίνει μια κλιματικά ουδέτερη πόλη”, ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας.

Στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο θα υπογραφεί το Σύμφωνο των 100 πόλεων του προγράμματος

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε επιγραμματικά για τα επόμενα βήματα, που είναι η υπογραφή τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες του Συμφώνου των 100 πόλεων, οι τηλεδιασκέψεις που θα προηγηθούν με τις πόλεις αλλά και θα επακολουθήσουν ώστε να τηρείται μια κοινή γραμμή και καθοδήγηση για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας.

Ειδικό σήμα για τις 100 πόλεις

Επίσης έκανε αναφορά στο ειδικό διακριτό Σήμα που θα λάβει η κάθε μια απο τις 100 πόλεις, ως αναγνώριση της ένταξή τους στο πρόγραμμα, σήμα που αναμένεται να αποτελέσει ατού σε ενδεχόμενη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της πόλης μας, που θα επιδιώξουν επίσης να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους. Επανέλαβε το κάλεσμά του για συνεργασία και σύμπραξη πολιτών και φορέων, αφού η προσπάθεια αυτή είναι κοινή και μάς αφορά όλους, ώστε να πετύχουμε να καταστήσουμε την “Καλαμάτα-πρωταγωνίστρια”, όπως είπε ο Δήμαρχος, των αλλαγών, της καινοτομίας και μιας αναβαθμισμένης ποιότητας ζωής για όλους μας. Παράλληλα δεσμεύτηκε να αξιοποιήσει την τεράστια αυτή ευκαιρία ώστε να πετύχει η Καλαμάτα και αυτό το “στοίχημα”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μαίρη Περδικέα

Δημοφιλέστερα

To Top