Υγεία

Astrazeneca: Τι θα γίνει με όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση-Tι είπε η Επιτροπή

ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:  ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ 2Η ΔΟΣΗ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά την πρώτη δόση με το σκεύασμα της AstraZeneca, “δεδομένου ότι ο κίνδυνος εμφάνισης αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση”.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ 2ΗΣ ΔΟΣΗΣ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ

Όπως είπε, “εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ιατρικά προβλήματα, για τα οποία μπορεί ο θεράπων γιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση” και διευκρίνισε ότι οι συστάσεις της Επιτροπής μπορεί να επικαιροποιούνται με βάση τα νεότερα δεδομένα.

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους,  διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένες αιτήσεις από τους θεράποντες γιατρούς για την αλλαγή της δεύτερης δόσης, θα μπορούν να γίνονται από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου.

Θα λάβουν sms όσοι έχουν προγραμματίσει την πρώτη δόση με AstraZeneca

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι “η απόφαση αυτή της Επιτροπής στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο επιδημιολογικό φορτίο, από τη στιγμή που έχουμε ένα χαμηλό ιικό φορτίο αλλάζουν τα όρια ηλικίας. Εάν αυξηθούν τα κρούσματα, κάτι που δεν θέλουμε, τα όρια αυτά μπορεί να διακυμανθούν. Είναι μία τακτική που έχουμε δει και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως στη Γερμανία”.

Με βάση αυτά, όπως είπε, όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης με το σκεύασμα της AstraZeneca, ηλικίας κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό sms για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο. Υπογράμμισε, δε, ότι πρόκειται για σύσταση και όχι για απαγόρευση.

πηγή:enikos.gr

To Top