ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοχύρωτοι οι αρχαιολογικοί χώροι στη Μεσσηνία σε περίπτωση φωτιάς- Δεν υπάρχει πυροσβεστικό δίκτυο!

“ΑΣΦΑΛΗ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΝΙΟΚΑΣΤΡΟ ΠΥΛΟΥ”-ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

“Οι αντιπυρικές ζώνες εντός του μνημείου ανέσχεσαν την πυρκαγιά- Περιορισμένες φθορές των περιμετρικών τειχών”

Χθες το απόγευμα και ενώ είχε τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη πυργκαγιά που ξέσπασε στο Νιόκαστρο της Πύλου και επεκτάθηκε στη γύρω περιοχή, καίγοντας πάνω από 50 στρέμματα πευκοδάσους και χαμηλής βλάστησης, το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι δεν υπέστησαν ζημιές τα μνημεία που βρίσκονται εντός αρχαιολογικού χώρου, παρά μόνο μικρές φθορές σε τμήματα περιμετρικά των τειχών. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση οι αντιπυρικές ζώνες που υπήρχαν εντός του Κάστρου ανάσχεσαν την πυρκαγιά και βοήθησαν στο να περιοριστεί και να μην επεκταθεί.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΧΕ ΕΚΚΕΝΩΘΕΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ”

“Σήμερα, Παρασκευή  8 Ιουνίου 2018,  εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή του κοιμητηρίου και του παλαιού νοσοκομείου οικισμού Πύλου, ΝΑ του Νιόκαστρου. Η πυρκαγιά εξαιτίας των ισχυρών  ανέμων επεκτάθηκε και κατά μήκος της εξωτερικής δυτικής πλευράς των τειχών του φρουρίου και στη συνέχεια εισέβαλε στο δυτικό εσωτερικό τμήμα του κάστρου.
Ο αρχαιολογικός χώρος είχε εκκενωθεί προληπτικά, όταν διαπιστώθηκε η αρχική εκδήλωση της πυρκαγιάς, ενώ υπήρξε άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων του  Πυροσβεστικού  Κλιμακίου Πύλου και του Δήμου Πύλου-Νέστορος, αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας.

Σε συνδυασμό με τις αντιπυρικές ζώνες που υφίστανται στο εσωτερικό του μνημείου και της συντονισμένης προσπάθειας των προαναφερόμενων Υπηρεσιών και του προσωπικού του φρουρίου κατέστη άμεσα δυνατός ο περιορισμός της πυρκαγιάς και η κατάσβεση των εστιών της.

Προκλήθηκαν περιορισμένες φθορές (κάλυψη με αιθάλη) σε μικρά τμήματα των περιμετρικών τειχών, ενώ η πυρκαγιά δεν επηρέασε τα μεμονωμένα μνημεία (Ι.Ν Μεταμόρφωσης Σωτήρος) και τα κτήρια που φιλοξενούν μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις εντός του φρουρίου.

Οι αντιπυρικές ζώνες που υφίστανται εντός του μνημείου συνετέλεσαν καθοριστικά στην ανάσχεση της πυρκαγιάς και στη μη επέκτασή της προς την πλευρά του οικισμού της Πύλου.  

Στο χώρο έσπευσαν οι τοπικοί  υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού, παρουσία της  Γενικής Γραμματέας κ. Μ. Βλαζάκη και του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος κ. Δ.Καφαντάρη”.

ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΙΜΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΥΔΡΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Η φωτιά στην Πύλο και στο Νιόκαστρο ανέδειξε μια σοβαρή έλλειψη που διαπιστώνεται: Δεν υπάρχει μόνιμο πυροσβεστικό υδροδοτικό δίκτυο ή σύστημα με πυροσβεστικές λήψεις σε διάταξη σωληνώσεων, βαλβίδων λήψεων για πυροσβεστικούς σωλήνες και λοιπού σχετικού εξοπλισμού, η οποία θα αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση του κτιρίου ή της κατασκευής.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Οι λήψεις θα έπρεπε να είναι έτσι τοποθετημένες, ώστε να παρέχουν νερό (πολύ κοντά βρίσκεται η θάλασσα) για συμπαγή ή διασκορπισμένη εκτόξευση του, μέσω πυροσβεστικών σωλήνων και αυλών, με σκοπό την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Στις συνήθεις περιπτώσεις, το υδροδοτικό δίκτυο καταλήγει στις πυροσβεστικές φωλιές οι οποίες είναι ειδικά ερμάρια ερυθρού χρώματος στα οποία περιέχονται η βάνα και ο διπλωτήρας με τον εύκαμπτο πυροσβεστικό σωλήνα με τον αυλό.

Δυστυχώς η Πυροσβεστική υπηρεσία στη Πύλο βρήκε μόνο ένα λάστιχο κήπου μικρής διατομής μήκους 30 μέτρων…

Παρόμοιες ελλείψεις υπάρχουν στην Αρχαία Μεσσήνη αλλά και στο Κάστρο της Καλαμάτας, χώροι που συναθροίζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες επισκέπτες.
Πρέπει άμεσα να εγκριθεί σχέδιο εγκατάστασης μόνιμης πυρόσβεσης, πριν συμβεί κάτι χειρότερο.

To Aρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης προνόησε

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ισχυόντων Κανονισμών πρέπει να εγκατασταθούν τα ακόλουθα συστήματα:
α) Μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο
β) Αυτόματο σύστημα καταιονισμού νερού όπου απαιτείται από τους Ισχύοντες Κανονισμούς
γ) Τοπικά συστήματα αυτόματης κατάσβεσης
δ) Φορητοί πυροσβεστήρες

Μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο
Θα εγκατασταθεί δίκτυο πυροσβεστικών φωλιών που θα καλύπτει όλους τους χώρους του συγκροτήματος. Το δίκτυο θα είναι υγρό.

Δίκτυο καταιονισμού νερού (SPRINKLER)
Θα εγκατασταθεί δίκτυο καταιονητήρων (sprinkler) όπου απαιτείται από τους Ισχύοντες Κανονισμούς .Κάθε ομάδα χώρων θα έχει δικό της, ανεξάρτητο δίκτυο, το οποίο θα συνδέεται με το κεντρικό δίκτυο πυρόσβεσης.

Δεξαμενή νερού – πυροσβεστικό συγκρότημα
Η τροφοδοσία όλων των δικτύων πυρόσβεσης με νερό θα πραγματοποιείται από μια δεξαμενή πυρόσβεσης που θα εγκατασταθεί στο υδροστάσιο πυρόσβεσης.

Στους λοιπούς αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας τι από όλα αυτά είναι διαθέσιμα;

Ανοχύρωτοι οι αρχαιολογικοί χώροι στη Μεσσηνία σε περίπτωση φωτιάς- Δεν υπάρχει πυροσβεστικό δίκτυο!

Δημοφιλέστερα

To Top