Τροφή για σκέψη

Aρτέμιδος: Ο δρόμος με τις λεύκες ή ό,τι απέμεινε από αυτές!

Σοκάρει η εικόνα των κλαδεμένων δέντρων χαμηλά στην Αρτέμιδος. Τα συνεργεία που έχουν αναλάβει το κλάδεμα δέντρων φαίνεται πως το παράκαναν, καθώς από τα πανύψηλα δέντρα που στέκουν αγέρωχα εκατέρωθεν του δρόμου και δίπλα στον Νέδοντα, έχουν αφαιρεθεί αρκετά μέτρα ύψος και κλαδιών ακόμα και του κεντρικού κορμού του δέντρου!

Το αποτέλεσμα είναι τα δέντρα να μοιάζουν με κούτσουρα περισσότερο παρά με τα πανύψηλα δέντρα που υπήρχαν εκεί μέχρι πρότινος.


Όσες λεύκες έχουν απομείνει ακόμα, περιμένουν καρτερικά την ίδια μοίρα!

Ο λόγος που κλαδεύονται τα συγκεκριμένα δέντρα είναι για να αποφευχθούν ενδεχόμενες πτώσεις τους σε περίπτωση κακοκαιρίας, ωστόσο το συγκεκριμένο κλάδεμα-κατακρεούργηση του δέντρου δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς εξυπηρετεί.
Οι λεύκες και οι ευκάλυπτοι είναι πανύψηλα δέντρα που φτάνουν ακόμα και τα 30 μέτρα ύψος. Το συγκεκριμένο κλάδεμα κόντυνε κατά πολύ τα δέντρα, κάνοντάς τα να μοιάζουν περισσότερο με μουριές παρά με λεύκες. Ουσιαστικά οι λεύκες καρατομήθηκαν, και δεν θυμίζουν σε τίποτα λεύκες!

Και επειδή δεν είμαστε γεωπόνοι, παραθέτουμε την άποψη του καθηγητή της Σχολής Δασολογίας του ΑΠΘ Σπύρου Ντάφη που αναφέρεται στο θέμα:

“Όσο υγιέστερο είναι ένα δένδρο τόσο πληρέστερη είναι η κόμη του και αντιστρόφως. Η κόμη με το φύλλωμά της είναι το «εργοστάσιο» του δένδρου και πηγή όλων των ευεργετικών επιδράσεων στον άνθρωπο. Συνεπώς οποιαδήποτε κλάδευση της κόμης είναι σφάλμα. Μειώνει τη ζωτικότητα του δένδρου ως συνόλου διότι απομακρύνεται ένα σημαντικό μέρος των αφομοιωτικών οργάνων. Όσο πιο συχνές είναι οι κλαδεύσεις και όσο πιο έντονες γίνονται τόσο περισσότερες πληγές δημιουργούνται με αποτέλεσμα να δίνεται ευκαιρία σε χιλιάδες μύκητες και βακτήρια να προσβάλλουν τα δέντρα. Όσο κατά το δυνατόν υπόκεινται σε λιγότερο κλάδεμα τόσο περισσότερο και για μακρύτερο χρόνο διατηρούνται τα δένδρα υγιή. Δεν πρέπει εδώ να εφαρμόζονται οι ίδιες μέθοδοι που εφαρμόζονται στα βραχύβια οπωροφόρα δένδρα. Εκεί ισχύουν άλλοι κανόνες και άλλοι σκοποί. Εδώ πρέπει να τονισθεί με έμφαση η κακοποίηση που υφίστανται τα δένδρα στις πόλεις και ιδιαίτερα τα δέντρα των πεζοδρομίων από τις βάρβαρες όσο και αλόγιστες πολλές φορές κλαδεύσεις. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις στις οποίες επιβάλλεται η κλάδευση των δένδρων αν και με μια περισσότερο προσεκτική εκλογή των ειδών θα αποφεύγονταν πολλές κλαδεύσεις και συνεπώς άσκοπες δαπάνες πέρα από την κακοποίηση των δένδρων». (απόσπασμα από το βιβλίο του «Δασοκομία Πόλεων», εκδ. Art of Text, επανέκδοση 2001)”

Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας έχει εξαγγείλει 20.000 φυτεύσεις νέων δέντρων στην πόλη μέσα στο 2018, ωστόσο και τα ήδη υπάρχοντα εδώ και δεκαετίες δέντρα θα πρέπει να έχουν την προσοχή και τον σεβασμό μας.

Μ.Π.

Aρτέμιδος: Ο δρόμος με τις λεύκες ή ό,τι απέμεινε από αυτές!
To Top