ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Aristoil: Διεθνής ημερίδα την Τρίτη στην Καλαμάτα για το υγειοπροστατευτικό ελαιόλαδο

Aristoil: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για νέα κατηγορία ελαιολάδου με ισχυρισμό υγείας
Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα Aristoil- Επόμενο βήμα η δημιουργία ενός Μεσογειακού Cluster Επιχειρηματικότητας όσων μετείχαν στο πρόγραμμα- Την Τρίτη η Διεθνής εκδήλωση δικτύωσης ελαιοπαραγωγών για την δημιουργία του Μεσογειακού cluster Aristoil

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΩΣ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020- ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 

Προς την ίδρυση ενός Μεσογειακού Cluster Eπιχειρηματικότητας όλων όσων συμμετείχαν στο πρόγραμμα Aristoil, προσανατολίζονται πλέον οι υπεύθυνοι του προγράμματος που “τρέχει” ήδη εδώ και 3 χρόνια και πλέον ολοκληρώνεται- μετά τη μικρή παράταση 2 μηνών- στις 31 Ιανουαρίου 2020. Συνέντευξη για το θέμα έδωσαν σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος και ο συντονιστής του έργου Aristoil Interreg Mediterannean, Νίκος Κρημνιανιώτης.

ΜΕΣΑ ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΑΝ 3.200 ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΠΟ 5 ΧΩΡΕΣ

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Aristoil ξεκίνησε το 2016 και μέσα σε 3 χρόνια συμμετείχαν και εκπαιδεύτηκαν 3.200 παραγωγοί από 5 χώρες [Ισπανία-Ιταλία-Κροατία-Ελλάδα-Κύπρος].Όπως δήλωσε ο Νίκος Κρημνιανιώτης, 1.200 παραγωγοί ήταν από την περιφέρεια Πελοποννήσου και από αυτούς πάνω από τους μισούς ήταν απο τη Μεσσηνία.

Στόχος του προγράμματος η ανάδειξη μιας νέας κατηγορίας ελαιολάδου πλούσιο σε πολυφαινόλες που θα μπορεί στην ετικέτα του να φέρει ισχυρισμό υγείας-Ηealth Claim. Oι προσπάθειες για την παραγωγή, την τυποποίηση και την κυκλοφορία ενός τέτοιου ελαιολάδου με αυξημένες πολυφαινόλες [ελαιασύνη και ελαιοκανθάλη] έχουν φτάσει ουσιαστικά στο τελευταίο στάδιο. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 7 κλινικές μελέτες σχετικά με την ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου σε ασθένειες όπως καρκίνος, Αλτσχάιμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας, και τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι ενθαρρυντικά.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ARISTOIL MED CLUSTER

Ο συντονιστής του προγράμματος Aristoil με αφορμή την ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος δήλωσε πως πρέπει όλη αυτή η τεχνογνωσία να μετουσιωθεί σε ένα cluster επιχειρηματικότητας μεταξύ όλων των παραγωγών-ελαιοτριβέων-τυποποιητών και των 5 χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιαστούν την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” ώρες από 09.00 -16.30 με στόχο τη τη δημιουργία του συνεργατικού σχηματισμού ARISTOIL MED CLUSTER.

KAI ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2020

Στα σχέδια είναι και η διεξαγωγή ενός διεθνούς συνεδρίου όπου θα προσκληθούν και οι καθηγητές που συμμετείχαν στις επιστημονικές μελέτες, να παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους. Συνέδριο που θα τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα διεξαχθεί ένα μέρος του στην Αθήνα και ένα στην Καλαμάτα.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ

Κάλεσμα έγινε προς τους ελαιοπαραγωγούς, ελαιοτριβείς, τυποποιητές και εμπόρους διακίνησης του ελαιολάδου που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να ενταχθούν στο πρόγραμμα Aristoil Med cluster, να
παρευρεθούν στην ημερίδα. Στην ημερίδα θα γνωρίσουν παραγωγούς και από τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία για ελληνικά – αγγλικά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ:ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

To Top