ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρειος Πάγος: Aναδρομικά 5ετίας στους γιατρούς του ΕΣΥ-Αντισυνταγματικές οι περικοπές

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: “Ο ΝΟΜΟΣ 4093/2012 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ”

Το «πράσινο φως» άναψε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για την καταβολή αναδρομικών της τελευταίας πενταετίας στους γιατρούς του ΕΣΥ, περίπου από 40.000 έως 60.000 ευρώ στον καθένα.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου με την 3/2022 απόφασή της έκρινε οριστικά ότι παράνομα καταβάλλονταν μειωμένες οι αποδοχές τους κάτι που σημαίνει ότι θα λάβουν αναδρομικά της τελευταίας πενταετίας έως και 60.000 ευρώ ο καθένας.

Του Αρείου Πάγου είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις Πρωτοδικείων και Εφετείων που τους δικαίωναν, ήδη από το 2017, καθώς και αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (437/2014) και της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (431/2018).

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο νόμος 4093/2012 δεν είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και επομένως δεν πρέπει να εφαρμοσθεί, γιατί:

α) Δεν προέβη σε «εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις εν λόγω μειώσεις», ούτε «αν το αναμενόμενο οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τις μειώσεις είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις των μειώσεων». Δηλαδή νομοθετήθηκαν μειώσεις που μπορούσαν να προκαλέσουν συνολικά ζημία αντί για όφελος και πιθανότατα προκάλεσαν ζημία.

β) Δεν εξετάστηκε από τον νόμο «αν θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος» ως προς τη μείωση των δημοσίων δαπανών, αλλά με μικρότερο κόστος για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

γ) Δεν εξετάστηκε αν οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ παραμένουν μετά τις νέες μειώσεις επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και ανάλογες της αποστολής που τους έχει ανατεθεί με το άρθρο 5 παρ. 5 του Συντάγματος.

πηγή:enikos.gr

Άρειος Πάγος: Aναδρομικά 5ετίας στους γιατρούς του ΕΣΥ-Αντισυνταγματικές οι περικοπές
To Top