ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Aρχίζει το 7ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη

Ξεκινά αύριο Τρίτη 17 Απριλίου στην Αρχαία Μεσσήνη το 7ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, που θα ολοκληρωθεί στις 27 του μήνα και επανέρχεται δυναμικά, μετά και την γενναία επιχορήγηση που έλαβε από τον Αλέξη Χαρίτση.

Στο φετινό φεστιβάλ μετέχουν συνολικά 9 μαθητικά θεατρικά σχήματα, δύο από το εξωτερικό, ένα από τη Μεσσήνη και 6 από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Τις παραστάσεις και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος διοργανώνουν ο Δήμος Μεσσήνης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Το εξαιρετικό φέτος είναι ότι επιτέλους ανοίγει το Αρχαίο Θέατρο για όλες τις παραστάσεις, αφήνοντας το Εκκλησιαστήριο, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους στο μεγαλοπρεπές Aρχαίο Θέατρο!

Μια παράσταση θα ανέβει και στην πόλη της Μεσσήνης, ενώ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στο Φιλοσοφικό Κέντρο, από τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και επικεφαλής των ανασκαφών και αναστηλώσεων στην Αρχαία Μεσσήνη Πέτρο Θέμελη και τον καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Ανδρέα Μαρκαντωνάτο.

Όλα αυτά ειπώθηκαν στην συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών με τον δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης να καλωσορίζει τα παιδιά, τους συνοδούς και τους επισκέπτες, ενώ ο εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Σταμάτης Φριντζήλας τόνισε ότι η υπηρεσία του στηρίζει το Φεστιβάλ, γιατί θυμίζει τα μεγάλα και αξεπέραστα έργα των Ελλήνων τραγικών και σατιρικών ποιητών.

Η αντιδήμαρχος Γεωργία Παναγοπούλου εξήρε την προσφορά την καθηγητή Πέτρου Θέμελη, που τον χαρακτήρισε ως “δικό μας άνθρωπο που μας φωτίζει, ώστε το μονοπάτι του πολιτισμού να γίνει λεωφόρος”.

Ο καθηγητής του Λυκείου Μεσσήνης Νίκος Φουσιάνης επεσήμανε ότι οι παραστάσεις θα δοθούν στο αρχαίο θέατρο, όπου κατά τον Πέτρο Θέμελη, γίνονταν και Διονύσια, ενώ ενημέρωσε για όλο το πρόγραμμα διεξοδικά.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρωί της Τρίτης 17/4 θα γίνει η τελετή έναρξης στις 10 το πρωί, στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, και θα ακολουθήσει παράσταση με τις “Βάκχες” Ευριπίδη, από την ομάδα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Την Τετάρτη 18/4, στις 10 το πρωί, η ομάδα του Λυκείου Μεσσήνης θα παρουσιάσει επίσης τις “Βάκχες” του Ευριπίδη.

Την Πέμπτη 19/4, στις 10.30 το πρωί, η ομάδα από το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα θα παρουσιάσει τη “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη.

Την Παρασκευή 20/4, στις 10 το πρωί, η κοινή ομάδα από το 7ο Γυμνάσιο και το 4ο Λύκειο Κέρκυρας θα παρουσιάσει τους “Επτά επί Θήβας” του Αισχύλου.

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου, στις 10 το πρωί, η ομάδα από το Κολλέγιο Αποφοίτων του Αλικάντε της Ισπανίας (La Nave Argo – Alumni of Colegio Inmaculada Jesuitas de Alicante) θα παρουσιάσει τις “Βάκχες” του Ευριπίδη.

Επίσης την Δευτέρα 23/4, στις 8 το βράδυ, θα γίνει η εκδήλωση, στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης, με θέμα “Αρχαίο δράμα, χώροι θέασης και δημοκρατία” και ομιλητές τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη και τον καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Ανδρέα Μαρκαντωνάτο, με τη συνεργασία μαθητών από το Λύκειο Μεσσήνης.

Την Τρίτη 24/4, στις 10 το πρωί, στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης η ομάδα αποφοίτων της RADA (Royal Academy of Dramatic Art), από το Λονδίνο, θα παρουσιάσει τις “Τρωάδες” του Ευριπίδη.

Την Τετάρτη 25/4, στις 9.30 το πρωί, θα γίνει η παράσταση με τους “Ορνιθες” του Αριστοφάνη, από την ομάδα του Γυμνασίου Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.
Αργότερα, στις 11.45, στο αμφιθέατρο του πάρκου της Μεσσήνης, η ομάδα των αποφοίτων της RADA θα παρουσιάσει ξανά τις “Τρωάδες” του Ευριπίδη.

Την Πέμπτη 26/4, στις 10 το πρωί, στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης θα παρουσιαστεί η “Ελένη” του Ευριπίδη από την ομάδα του Γυμνασίου – Λυκείου Βροντάδου Χίου.

Την Παρασκευή 27/4, τέλος, στις 10 το πρωί, στον ίδιο χώρο, η ομάδα από το Γυμνάσιο Γαζίου Ηρακλείου Κρήτης θα παρουσιάσει την κωμωδία “Βάτραχοι” του Αριστοφάνη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η τελετή λήξης 7ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.

To πρόγραμμα του 7ου Φεστιβάλ

To Top