Επί Σκηνής

Αρχαία Μεσσήνη: Πρεμιέρα σήμερα για το 9ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος με “Κύκλωπα” από το 1ο ΓΕΛ Μεσσήνης

Εναρκτήρια μέρα η σημερινή για το «9ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος 2022», στην Αρχαία Μεσσήνη. Ο αρχαιολογικός χώρος ζωντάνεψε ξανά με θεατρικό δρώμενο, μετά από δύο χρόνια αναστολής λόγω της υγειονομικής κρίσης με την παράσταση «Κύκλωπας» του Ευριπίδη από μαθητές του 1ου ΓΕΛ Μεσσήνης.

Την έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και θεατές στον αρχαιολογικό χώρο, που μέχρι τις 11 του μήνα θα φιλοξενεί παραστάσεις από σχολεία και θεατρικές σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο θεσμός όπως τόνισε ο Δήμαρχος αγκαλιάστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και ισχυροποιείται με την ένταξή του στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, ώστε να αποτελέσει μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Παράλληλα, αναδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο και η αρχαία ελληνική πόλη που έφερε στην επιφάνεια με το ανασκαφικό και αναστηλωτικό του έργο, ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης.

Η μύηση των μαθητών στο αρχαίο δράμα και κωμωδία και οι παράλληλες εκδηλώσεις σε συνδυασμό με την επιβλητικότητα του χώρου όπου συντελούνται οι παραστάσεις, δημιουργεί πολλαπλές ωφέλειες για την παιδεία, τον πολιτισμό και την τοπική κοινωνία, πρόσθεσε ο κ. Αθανασόπουλος. Την τελετή έναρξης συνόδευσε μουσικά η Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης με αρχαιοπρεπείς φανφάρες που συνέθεσε ειδικά για το Φεστιβάλ ο συνθέτης και μουσικολόγος Μηνάς Ίωνος Αλεξιάδης.

Ακολούθως ο πρώην Δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος (όπου επί δημαρχοντίας του ξεκίνησε ο θεσμός), ευχήθηκε καλή επιτυχία στη φετινή διοργάνωση και συνεχάρη τον Δήμαρχο για την προσπάθεια διεύρυνσης και διεθνοποίησης του θεσμού. Ευχές για καλή επιτυχία έδωσε στον σύντομο χαιρετισμό του και ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης.

Στην τελετή έναρξης παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη, ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου για θέματα πολιτισμού Γιώργος Δαβίλλας, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Στραβόλαιμος και Δημήτρης Αθανασακόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Αναστάσιος Τσερπές, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Κοτταρίδης, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αρχαίας Μεσσήνης Κωνσταντίνος Πανούσης, Αρσινόης Πέτρος Σγούρος και Κλήματος Ηλίας Κωνσταντόπουλος, η κοινοτική σύμβουλος Μεσσήνης, υπεύθυνη για τη Δημοτική Φιλαρμονική και τον Δημοτικό Χορευτικό Όμιλο Λίνα Καμαρινοπούλου, η κοινοτική σύμβουλος Μεσσήνης Δώρα Βαρανάκη, η πρόξενος της Ιταλίας στη Μεσσηνία Μαργαρίτα Μποβιτσέλλι και η πρόξενος της Ισπανίας στη Μεσσηνία Έλενα Φοίφα, μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Αριστομένους, 16ου Καλαμάτας, 24ου Καλαμάτας και 1ου Χώρας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, εθελοντές, κ.ά.

Συντελεστές σημερινής παράστασης:

«Κύκλωπας» του Ευριπίδη
Θεατρικός Όμιλος Λυκείου Μεσσήνης
Σκηνοθεσία, επιμέλεια μουσικής, σκηνικά -κουστούμια: Νίκος Φουσιάνης.
Επιμέλεια παράστασης: Αγγελική Ρακιντζή.
Κύκλωπας: Γιάννης Γιαννόπουλος, Γιώργος Σκιαδάς, Αναστάσης Γιαννόπουλος.
Σειληνός: Φωτεινή Κούβελα, Σταυρίνα Ρακιντζή.
Οδυσσέας: Χρήστος Αναστασόπουλος, Αντωνία Πλιού, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώτα Μαλλιαρού, Μπιζύμη Βασιλική.

Αύριο Τετάρτη 4 Μαΐου το Φεστιβάλ συνεχίζεται με την παράσταση «Τρωάδες» του Ευριπίδη που θα παρουσιάσει το 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Κιλκίς. Ώρα έναρξης στις 9:30 π.μ. στο Εκκλησιαστήριο.

Το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος διοργανώνει ο Δήμος Μεσσήνης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Αρχαία Μεσσήνη: Πρεμιέρα σήμερα για το 9ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος με “Κύκλωπα” από το 1ο ΓΕΛ Μεσσήνης

Δημοφιλέστερα

To Top