ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαία Μεσσήνη: Το Ιερό της Ίσιδας ανακαλύπτεται από τον Θέμελη

Μπροστά σε μια νέα ανακάλυψη βρίσκεται ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης στην Αρχαία Μεσσήνη. Η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει σιγά σιγά στο φως το Ιερό της Θεάς Ίσιδας, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πέτρος Θέμελης.


Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης φαίνεται πως μας επιφυλάσσει και άλλες εκπλήξεις, που αναμένεται να έρθουν στο φως το επόμενο διάστημα.

Ο άνθρωπος, που ανέδειξε την Αρχαία Μεσσήνη ως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως, ήταν παρών στην τελετή έναρξης του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, που διεξάγεται από σήμερα και για τις επόμενες δέκα ημέρες στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Φέτος μάλιστα οι παραστάσεις δεν θα δοθούν στο Εκκλησιαστήριο, αλλά στον φυσικό τους χώρο, το Αρχαίο Θέατρο!

Ο Πέτρος Θέμελης μίλησε στους δημοσιογράφους για το όραμά του, που παίρνει σάρκα και οστά και δίνει ζωή στην Αρχαία Μεσσήνη, που πλέον μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις ζωντανεύει και αποκτά παλμό, ανοίγεται στους πολίτες και ζει μια δεύτερη ζωή, όπως έχει πει ο ίδιος.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΜΕ ΧΟΡΗΓΟ

Ο ίδιος κάνει μια συγκλονιστική και ταυτόχρονα αποκαρδιωτική παραδοχή,”Χάρη στους χορηγούς συντηρούμαστε τα τελευταία χρόνια. Από το 2015 που σταμάτησαν τα Ευρωπαϊκά προγράμματα δεν υπάρχει χρηματοδότηση, ούτε κρατική, ούτε περιφερειακή, δυστυχώς”.
Μέσα από τα λεγόμενά του αποκαλύπτεται πως στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης των τελευταίων οκτώ χρόνων η αρχαιολογική έρευνα και οι ιστορικές ανακαλύψεις μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, καθώς τα χρηματοδοτικά προγράμματα ελαχιστοποιούνται και πλέον η έρευνα επαφίεται σε χορηγούς και ερευνητικά ιδρύματα.
“Ευτυχώς, υπάρχουν χορηγοί που με εμπιστεύονται και με ενισχύουν τα 3 τελευταία χρόνια και ελπίζω να συνεχίσουν να με ενισχύουν”, συμπληρώνει με νόημα.

ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΙΣΙΔΑΣ


Ο Πέτρος Θέμελης μίλησε για την τελευταία αρχαιολογική ανακάλυψη μέσα στον χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, του Ιερού της Θεάς Ίσιδας, και τις προσπάθειες που γίνονται να έρθει σιγά σιγά στο φως, “να γίνονται πραγματικότητα και να ανεβαίνουν τα μνημεία ψηλά”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται, όπως είπε, “ίσως για μια θεά της Αιγύπτου των Φαραώ που ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια να λατρεύεται στην Αίγυπτο, αλλά στα χρόνια των Μακεδόνων, των Ελλήνων,των Πτολεμαίων εξελληνίστηκε, έγινε σύζυγος του Σάραπη και απλώθηκε σε όλη τη Μεσόγειο και την Ελλαδική χερσόνησο και αγαπήθηκε τα μέγιστα από τους κατοίκους γιατί ήταν μια μητέρα που θρηνούσε το παιδί της, όπως η Παναγία. Ταυτίστηκε με τη μητέρα του Χριστού τα ύστερα χρόνια και ενεπλάκη με τη νέα θρησκεία στην ύστερη αρχαιότητα.

Ο Πέτρος Θέμελης μίλησε και για το συγκρότημα δεξαμενών, που υπάρχει κοντά στο Ιερό της Θεάς Ίσιδας και συμβολίζει τον Νείλο για το βάπτισμα των μυημένων”.

Μ.Π.

To Top