Τροφή για σκέψη

Aπροστάτευτα παιδιά σε δίκυκλα: ανευθυνότητα και ανοησία που στοιχίζει ζωές

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς και ίσως και λίγο νωρίτερα, με αφορμή ένα e mail που λάβαμε σχετικά με το θέμα που θα σχολιάσουμε παρακάτω, θέλαμε να κάνουμε μια ιδιαίτερη αναφορά.

Σήμερα μας “τσίγκλισε” δημοσιογραφικά – όπως κάνει επιτυχώς πολύ συχνά – ο Ηλίας Μπιτσάνης, που ανάρτησε το εξής σχόλιο στο facebook:
“Σταθείτε ένα μεσημέρι έξω από τα σχολεία και μετρήστε πόσοι γονείς με μηχανάκι χωρίς κράνος παίρνουν τους πιτσιρικάδες επίσης χωρίς κράνος για να τους γυρίσουν στο σπίτι. Πιάστε μια διασταύρωση και μετρήστε πόσοι γονείς συνοδεύοντας πιτσιρικάδες πεζοί διασχίζουν τη διάβαση με κόκκινο. Αυτά τα παιδάκια όταν μεγαλώσουν γιατί να φορέσουν κράνος στη μηχανή και να σεβαστούν το κόκκινο”;

Καλό και χρήσιμο βέβαια είναι να σταθεί η Τροχαία έξω από τα σχολεία, τα φροντιστήρια, τα σούπερ μάρκετ. Οχι απαραίτητα για να κόψει κλήσεις και να μοιράσει πρόστιμα πολλών ευρώ, χωρίς αποτέλεσμα.
Για να ενημερώσει πρωτίστως και να δείξει μερικές φωτογραφίες από ανάλογες ανόητες πρωτοβουλίες γονέων ή κηδεμόνων

Αυτόφωρο χωρίς δεύτερη κουβέντα

Ο Νόμος πλέον προβλέπει πως οι οδηγοί δίκυκλου οχήματος που μεταφέρουν παιδιά, αν δεν τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα για την προφύλαξη των ανηλίκων, όπως αυτά καθορίζονται από τον ΚΟΚ, εκτός της επιβολής προστίμου, θα οδηγούνται στο αυτόφωρο, με την κατηγορία της “έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο”.
Κατά συνέπεια, αν στο δίκυκλο όχημα επιβαίνει ανήλικος χωρίς κράνος ή αν παρατηρείται το συχνό φαινόμενο να βάζουν οι γονείς τα παιδιά μπροστά ή να μεταφέρουν δύο (ακόμη και περισσότερα” ανήλικα, θα συλλαμβάνονται με την αυτόφωρο διαδικασία και θα οδηγούνται στον εισαγγελέα.

Είναι μια διάταξη που πρέπει να εφαρμοστεί από τις αστυνομικές αρχές, όταν εντοπίζουν παρόμοια φαινόμενα και επιπλέον πρέπει να γίνει συνείδηση στους ενήλικους αναβάτες δικύκλων.
Η χρήση του κράνους για τα παιδιά που είναι συνεπιβάτες σε δίκυκλο, όπως και η μεταφορά βρεφών με μοτοποδήλατα και γενικότερα η έκθεση παιδιών σε κίνδυνο, πρέπει να επαφίενται στην συνείδηση του κάθε ενηλίκου.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν διαθέτουν άλλο μέσο μεταφοράς, κάποιοι άλλοι “το ζητάνε τα παιδιά γιατί τους αρέσει”!

Δυστυχώς το πρόβλημα ξεκινά από την διαπαιδαγώγιση από την οικογένεια και το σχολείο.
Εχουμε έναν κώδικα με χιλιάδες παραβάσεις, όπου κάθε μία έχει το δικό της πρόστιμο. Δεν είναι κατανοητό ποια παράβαση είναι επικίνδυνη και ποια κοστίζει περισσότερο στην κοινωνική συμπεριφορά. Για το λόγο αυτό θα αφιερωθούν διδακτικές ώρες σε όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου για θέματα οδικής συμπεριφοράς.

Aπροστάτευτα παιδιά σε δίκυκλα: ανευθυνότητα και ανοησία που στοιχίζει ζωές
To Top