ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστολοπούλου: Άμεσα να συνεδριάσει το ΔΣ του Δήμου Πύλου Νέστορος

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Σε όλη την διάρκεια των μέτρων δεν έγινε καμία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ούτε με φυσική παρουσία αλλά ούτε και με τηλεδιάσκεψη. Νομίζουμε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει γιατί πρέπει να  ακουστούν όλες οι απόψεις – προτάσεις  από όλες τις παρατάξεις.

Καλούμε  τη Δημοτική αρχή  να συγκαλέσει  Δημοτικό Συμβούλιο  με φυσική παρουσία, με όλα τα μέτρα  υγιεινής  και προστασίας  από το κορωνοϊό ,  με δύο  σοβαρά  θέματα:

1 ) την επαναλειτουργία  των σχολείων   

   Το άνοιγμα των  σχολείων  προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό   στους μαθητές  , στους γονείς  και στους εκπαιδευτικούς .  Αυτό γιατί χρόνια προβλήματα  που απασχολούν τα σχολεία  δε φαίνεται να έχουν λυθεί  όπως  τα εκπαιδευτικά κενά   και κυρίως  αυτά που σχετίζονται με τη καθαριότητα  , τα μέσα ατομικής προστασίας  και τα υλικά καθαρισμού. 

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η  καθαριότητα   των σχολείων και η συντήρηση των υποδομών των σχολείων είναι αρμοδιότητα των δήμων. 

Έχει εξασφαλίσει η Δημοτική αρχή   τις κατάλληλες συνθήκες  για την ασφαλή  επαναλειτουργία των σχολείων;  

Απολύμανση  όλων των σχολείων πριν από την έναρξη, έχει εξασφαλίσει ώστε καθημερινά, όπως προβλέπεται  ,  να υπάρχουν εργαζόμενοι στη καθαριότητα  σε κάθε σχολείο,  σε όλες τις ώρες  λειτουργίας;   Είναι  άμεση ανάγκη η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού  καθαριότητας. 

Έχει γίνει συντήρηση   των τουαλετών,  ειδικά στα δημοτικά , για την ασφαλή λειτουργία και υγιεινή  λειτουργία τους;

Υπάρχει επάρκεια  στα ταμεία των σχολικών επιτροπών  για να καλύψουν τις αυξημένες  ανάγκες , σε αντισηπτικά,  μάσκες, γάντια για όλους ; 

Έχουν   ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας   για την ασφαλή μετάβαση των μαθητών στα σχολεία ;  Οι μετακινήσεις των μαθητών με τα  λεωφορεία  να πληρούν τις προϋποθέσεις υγιεινής .  Το λεωφορείο να παρέχει όλα τα απαραίτητα μέσα  προστασίας  στους μαθητές , τα οποία θα καλύπτει το κράτος. 

2) Μέτρα προστασίας και ανακούφισης  των εργαζομένων

  Σε αυτή τη  κρίσιμη περίοδο  που ζούμε  η πανδημία του κοροναϊού  δρα ως καταλύτης  στην ύφεση της καπιταλιστικής οικονομίας .  Είναι απαραίτητο να δυναμώσει η πάλη , η οργάνωση του κινήματος  και η διεκδίκηση , για να μη πληρώσει  ξανά ο λαός για αυτή τη κρίση.  Για να μη μείνουν μόνιμα τα “έκτακτα”  αντιλαϊκά  μέτρα .

 Συγκεκριμένα  μέτρα που πρέπει  να εφαρμοστούν

1) Μείωση του ανταποδοτικού τέλους  καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού

2) Απαλλαγή ενοικίων για ακίνητα και καταστήματα  που έχει εκμισθώσει ο Δήμος , για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί  η λειτουργία τους , και να υπάρξει μείωση  στα ενοίκια κατά 40 %  τουλάχιστον για ένα  τρίμηνο ακόμα. 

3)  Απαλλαγή ενοικίων για κυλικεία  στα σχολεία  , δημοτικά  γήπεδα  κ.α.  για όσο διάστημα μένουν κλειστά.  Να σημειώσουμε εδώ ότι οι σχετικές ΚΥΑ  αναφέρουν μείωση κατά 40% , ενώ εμείς προτείνουμε πλήρη απαλλαγή   για το διάστημα αυτό. 

  4)        α)   απαλλαγή  των επιχειρήσεων   και των ξενοδοχείων που έχει απαγορευτεί η     λειτουργία τους ,  από το ανταποδοτικό τέλος  καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η αναστολή  λειτουργίας τους.

             β )  απαλλαγή από  τα τέλη παραχωρημένων κοινόχρηστων χώρων ( τέλος κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων ) , για τις επιχειρήσεις  που έχει ανασταλεί  η λειτουργία τους 

             γ ) απαλλαγή από το τέλος   0,5 %  επί  των ακαθαρίστων   εσόδων των καταστημάτων 

              δ ) απαλλαγή από το τέλος  διαμονής  παρεπιδημούντων  0,5% 

 5 ) Απαλλαγή από  τα Δημοτικά Τέλη  κατά 100% στους   άνεργους πάνω από 6 μήνες,  στους δικαιούχους ΚΕΑ  ,  συσσιτίου ,  δημοτικού παντοπωλείου , ΑΜΕΑ , και πολύτεκνους , τρίτεκνους   με εισοδηματικά κριτήρια. 

   6)  Άρση  κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη  προς το Δήμο. 

   Γι αυτό  διεκδικούμε:

-Γενναία κρατική χρηματοδότηση,  από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους Δήμους   για να ανταποκριθούν στις αυξημένες   ανάγκες.

  – Να επιστραφούν οι παρακρατηθέντες από το λαό φόροι που είναι θεσμοθετημένοι πόροι για τους Δήμους. 

  – Να νομοθετήσει η κυβέρνηση ώστε να είναι δυνατή η διαγραφή χρεών προς τους Δήμους όλων όσων αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία ,  με ευθύνη των Δημοτικών Συμβουλίων, όπως  άποροι, μακροχρόνια   άνεργοι,  δικαιούχοι ΚΕΑ , πολύτεκνες  και μονογονεϊκές οικογένειες  κ.α. 

 –  Μονιμοποίηση  όσων  εργάζονται με προγράμματα στις κοινωνικές  δομές του Δήμου

–  Να μειωθεί ο Φ.Π.Α.  στην  ηλεκτρική ενέργεια  του  Δήμου και στη ΔΕΥΑΠ  , όπως στις ηλεκτροβόρες επιχειρήσεις  . 

                                                     Σοφία Αποστολοπούλου  

                                    Δημοτική   Σύμβουλος με τη  Λαϊκή Συσπείρωση

                                                         Δήμου  Πύλου – Νέστορος

Αποστολοπούλου: Άμεσα να συνεδριάσει το ΔΣ του Δήμου Πύλου Νέστορος
To Top