ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απολογισμός αντιπυρικής περιόδου: Από τις καλύτερες χρονιές με 422 αγροτοδασικά συμβάντα και μόνο 600 στρέμματα καμένα

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ – ΦΕΤΟΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΜΕ ΜΟΝΟ 600 ΚΑΜΕΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΓΗΣBΡABEYTHKAN ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ

Τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2023, έκανε το βράδυ της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Καλαμάτα, ο Διοικητής των Υπηρεσιών Μεσσηνίας Πύραρχος Θανάσης Κατσαφάδος. Η αντιπυρική περίοδος ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για την Ευρώπη και ειδικά για την Ελλάδα, όμως φέτος στη Μεσσηνία τα πράγματα πήγαν περισσότερο από ικανοποιητικά.

PYROSDSC-0394

PYROSDSC-0395

PYROSDSC-0397

PYROSDSC-0398

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις όπως είναι οι μεγάλες πυρκαγιές. Όμως το Πυροσβεστικό Σώμα με την μεγάλη ετοιμότητα σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, είναι πάντα στις επάλξεις από το πρώτο δευτερόλεπτο ως εγγυητής της ασφάλειας των πολιτών και την προστασία τους.

PYROSDSC-0399

PYROSDSC-0400

PYROSDSC-0401

PYROSDSC-0413

PYROSDSC-0417

PYROSDSC-0426

PYROSDSC-0440

Εκ του αποτελέσματος και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, εξάγεται το συμπέρασμα πως η αντιπυρική περίοδος 2023 τελείωσε ομαλά και προκύπτει πως η συνολική έκταση των καμένων εκτάσεων είναι σημαντικά μικρότερη από άλλες χρονιές και αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ταχύτερη απόκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων.

PYROSDSC-0431

PYROSDSC-0432

PYROSDSC-0434

PYROSDSC-0437

PYROSDSC-0438

Τα επίσημα στοιχεία του 2023
Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία κι όπως τόνισε ο κ.Κατσαφάδος “είχαμε μια από τις καλύτερες χρονιές με σχεδόν τον ίδιο αριθμό συμβάντων αλλά με σαφώς λιγότερα καμένα στρέμματα. Καταγράφηκαν 422 αγροτοδασικές πυρκαγιές και 195 αστικές με τα καμένα στρέμματα να είναι μόλις 600, από χιλιάδες που ήταν άλλες χρονιές. Εντυπωσιακά είναι τα νούμερα στην ΠΥ Γαργαλιάνων (Κυπαρισσία και Πύλος), όπου σημειώθηκαν 69 αγροτοδασικά συμβάντα και 41 αστικά που είχαν ως αποτέλεσμα να καούν μόνο 78 στρέμματα”.

PYROSDSC-0441

PYROSDSC-0442

PYROSDSC-0443

PYROSDSC-0444

PYROSimage00003

PYROSimage00005

PYROSimage00006

Ο Πύραρχος στην ανάλυση των αριθμών επεσήμανε πως μπορεί να μην αυξήθηκε ο αριθμός των πυροσβεστικών υπαλλήλων και η προσπάθειά τους να είναι και φέτος ομαδική και με τον ίδιο ζήλο, όμως έκαναν στον σχεδιασμό και την στρατηγική κάποιες αλλαγές με ανακατανομή δυνάμεων και πιο στοχευμένες κινήσεις, όπως ο ίδιος τις ανέλυσε και τις δικαιολόγησε, αφού η Πυροσβεστική έχει την εμπειρία να αναλύσει τόσο τις τοπικές ανάγκες όσο και να καλύψει τα προβλήματα και τις ελλείψεις.

PYROSDSC-0420

PYROSDSC-0422

Πάντα η συνεργασία, τα μέσα και η ετοιμότητα αποδίδουν

Θα λέγαμε πως πράγματι ήταν θετικός ο φετινός απολογισμός όπως προκύπτει από τα στοιχεία και είναι γεγονός ότι αυτό οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως η λειτουργία της υπηρεσίας της Πολιτικής Προστασίας των Δήμων της Μεσσηνίας κατά την Αντιπυρική Περίοδο, η άριστη συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες που συνεχώς βελτιώνουν κι αυξάνουν και την εμπειρία τους και τα μέσα που διαθέτουν, πρωταρχικά την Πυροσβεστική με τις βάρδιες επιφυλακής, τις περιπολίες και την άμεση ανταπόκριση στα συμβάντα, την Αστυνομία, το Δασαρχείο, τη σωστή συμπεριφορά της πλειοψηφίας των πολιτών και των αγροτών του Νομού, οι οποίοι γνωρίζοντας τους κινδύνους απέφυγαν να κάνουν επικίνδυνες ενέργειες ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της ΓΓΠΠ και τις συμβουλές της Πυροσβεστικής αλλά έχοντας πάντα και τον φόβο της επιβολής μεγάλων προστίμων από το Ανακριτικό της ΠΥ που κάνει εξαιρετική δουλειά, εφαρμόζοντας πάντα τα προβλεπόμενα στην Πυροσβεστική Διάταξη 9Α/2005

PYROSDSC-0403

PYROSDSC-0404

PYROSDSC-0405

PYROSDSC-0406

PYROSDSC-0407

PYROSDSC-0410

Οι βραβεύσεις των Εθελοντών
Στο τέλος της παρουσίασης βραβεύτηκαν οι τρεις Εθελοντικές ομάδες του Νομού μας οι οποίες όπου χρειάστηκε μετακινήθηκαν για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση συμβάντων και άλλων περιστατικών που εκδηλώθηκαν, και είναι η ΟΑΚ 4Χ4, η Γαία Εθελοντές Μάνης και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παράρτημα Μεσσηνίας. Την ΟΑΚ και τον Κώστα Βλαχονικολό βράβευσε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, την Γαία και τον Κώστα Ξυδέα ο Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς και την ΕΟΔ και τον Θανάση Θωμόπουλο ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος.

Να επισημάνουμε πως στην επιτυχία της Αντιπυρικής Περιόδου 2023, σύμφωνα με τον κ.Κατσαφάδο, υπήρξε άριστη συνεργασία και με την Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και με το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής με την παροχή νέων οχημάτων, εργαλείων, εξοπλισμού και μηχανημάτων.

To Top