Tech news

Απολογιασμός έργου στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής κι Ενημέρωσης

Το έργο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στα ΜΜΕ

Το έργο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης παρουσίασαν την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου.

Εκ μέρους του υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσου, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης – Επικοινωνίας Χρήστος Σίμος παρουσίασε τις βασικές δράσεις που ολοκληρώθηκαν και ήδη έχουν αποτελέσματα. Το “μαύρο” στην ΕΡΤ και το άναρχο τοπίο στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς είναι πια παρελθόν. Η θέσπιση μιας σειράς εργαλείων για την ενίσχυση του Τύπου, δίνει προοπτικές Η ολόπλευρη στήριξη των οπτικοακουστικών παραγωγών κάθε είδους συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομίας και φέρνει την πολιτιστική παραγωγή στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η εκδήλωση είχε τίτλο «Το Αύριο, Σήμερα για Όλους-Τι παραλάβαμε, τι καταφέραμε, πως συνεχίζουμε», κατά τη διάρκεια της οποίας, ομιλητές στην οποία ήταν ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, και οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, παρουσιάστηκε το έργο που έχει συντελεστεί ως σήμερα, καθώς και ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα.

Στην τοποθέτησή του, ο Υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων: «Στα τρία αυτά χρόνια δουλέψαμε ομαδικά, μεθοδικά, σκληρά για να επιτευχθεί ένα σπουδαίο έργο. Ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, αλλά και τις δυνατότητες που μας δίνουν, θα κρίνει αν θα λειτουργήσουν ως εργαλείο συνοχής και σύγκλισης ή ως μήτρα νέων τεράστιων ανισοτήτων, δηλαδή μήτρα νέων μεγάλων κρίσεων. Παραλάβαμε μια κατάσταση, στο τέλος του 2014, με τα κονδύλια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, για τα ψηφιακά έργα να είναι “παγωμένα” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, δεν υπήρχε καμία μέριμνα, καμία Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική. Όσον αφορά στις συνδεσιμότητες, η Ελλάδα ήταν κολλημένη στην εποχή του χαλκού. Και για κάποιους μείωση του κόστους στο Δημόσιο ήταν οι απολύσεις. Για εμάς, όμως, δεν ήταν αυτός ο δρόμος για να εξοικονομήσουμε χρήματα. Για εμάς ο ορθός δρόμος ήταν η μεγάλη μεταρρύθμιση της ψηφιακής διακίνησης εγγράφων για όλο το Δημόσιο, που θα μας προσφέρει εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Συνεχίζουμε με τον ίδιο στόχο: Να φέρουμε Το Αύριο, Σήμερα για Όλους».

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, ανέφερε: «Με προσήλωση στο στόχο της ψηφιακής ανάπτυξης, σχεδιάσαμε, υλοποιούμε και παραδίδουμε σε πολίτες και επιχειρήσεις, ψηφιακά έργα που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή στην πόλη και στο χωράφι, που αναβαθμίζουν την παροχή υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού, που επιταχύνουν την απονομή της δικαιοσύνης. Ψηφιακά έργα που εξασφαλίζουν για την επόμενη μέρα τη δημιουργία χιλιάδων, καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας, δίνοντας ώθηση στην οικονομία και στην κοινωνία».

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, τόνισε: «Βασικός στόχος μας τα τέσσερα αυτά χρόνια υπήρξε η δημιουργία ενός σύγχρονου περιβάλλοντος υποδομών σε δίκτυα νέας γενιάς, καθώς και η ανάπτυξη ανταγωνιστικών τομέων της οικονομίας».

Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Χρήστος Σίμος, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Υφυπουργό ΨΗΠΤΕ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Λευτέρη Κρέτσο, ο οποίος βρίσκεται σε κυβερνητική αποστολή στο εξωτερικό, τόνισε: «Με το “μαύρο” στην ΕΡΤ και το άναρχο τοπίο στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς να είναι πια παρελθόν, αλλά και με τη θέσπιση μιας σειράς εργαλείων για την ενίσχυση του Τύπου, η ενημέρωση στη χώρα βρίσκεται πλέον σε στέρεα θεμέλια. Επιπλέον, η ολόπλευρη στήριξη των οπτικοακουστικών παραγωγών κάθε είδους συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομίας και φέρνει την πολιτιστική παραγωγή στην καθημερινότητα των πολιτών».

Εν συνεχεία, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Γιώργος Φλωρεντής, σημείωσε: «Ως Γενική Γραμματεία συμμετέχουμε στη γενικότερη μεταρρύθμιση του Κράτους, στοχεύουμε στην ψηφιακή αναβάθμιση του Υπουργείου, ενισχύουμε και στηρίζουμε το ανθρώπινο δυναμικό του, προχωρήσαμε σε τεχνικές και κτηριακές αναβαθμίσεις για την καλύτερη λειτουργία του, ενώ συμμετέχουμε στο γενικότερο σχεδιασμό εθνικών συνεργασιών με άλλα κράτη. Συμβάλλαμε από κοινού στο σχεδιασμό και την παραγωγή ενός έργου αποφασιστικής σημασίας για την υλοποίηση ενός κρίσιμου πολιτικού σχεδιασμού».

H Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, Φωτεινή Παντιώρα, αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Γραμματείας, τους 21 μήνες της λειτουργίας της, επισημαίνοντας, ότι ο τομέας της επικοινωνιακής διαχείρισης έκτακτων συμβάντων ουδέποτε στο παρελθόν μελετήθηκε συνολικά και με οργανωμένο τρόπο από την ελληνική Πολιτεία. Η Φ. Παντιώρα υπογράμμισε ότι «έχουμε ήδη εκπονήσει εγχειρίδιο οδηγιών επικοινωνίας προς τους φορείς της κεντρικής διοίκησης για περιπτώσεις εκδήλωσης φυσικών καταστροφών και συντάσσουμε Εθνικό Επικοινωνιακό Σχέδιο για περιπτώσεις κρίσεων, σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή κοινότητα». Όσον αφορά στο προσφυγικό ζήτημα, σημείωσε ότι η Γραμματεία, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση της ελληνικής και διεθνούς κοινής γνώμης, για όλες τις πτυχές του ζητήματος, υλοποιεί περιοδικές έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις, ενημερώνει διαρκώς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και παράλληλα στηρίζει δράσεις που συμβάλλουν στην κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών καθώς και στην καταπολέμηση συμπεριφορών ρατσισμού και ξενοφοβίας. Η Φ. Παντιώρα συμπλήρωσε, επίσης, πως από σήμερα λειτουργεί ο νέος ιστότοπος της Ειδικής Γραμματείας (www.inforcrisis.gov.gr), που αποτελεί κόμβο πληροφόρησης τόσο για το προσφυγικό όσο και για έκτακτα συμβάντα.


Επαναλειτουργία της ΕΡΤ:

Από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης, την άνοιξη του 2015. Η ΕΡΤ στηρίζει τις τέχνες και τον πολιτισμό με τα Μουσικά της Σύνολα, με τις χορηγίες της σε εκατοντάδες πολιτιστικούς φορείς, στηρίζει εμπράκτως τον ελληνικό κινηματογράφο και την ελληνική οπτικοακουστική δημιουργία, αναδεικνύει την τοπικότητα και την πολιτιστική πολυμορφία. Αποδεσμεύτηκε από τη Digea των καναλαρχών και την «ενοικίαση» του δικτύου της, εξοικονομώντας 1,6 εκατ. ευρώ ετησίως.

* ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, ΕΡΤ HD, ΕΡΤ World και 19 περιφερειακοί σταθμοί επανήλθαν. Μαζί και οι εργαζόμενοι.

* Ενημέρωση, πλούσιο πρόγραμμα μυθοπλασίας, βραβευμένες ξένες σειρές και αθλητικό πρόγραμμα, ενώ στηρίζει τις τέχνες και τον πολιτισμό.

* Ανάπτυξη πλατφόρμας υβριδικών υπηρεσιών (ERT Hybrid).

* Από τον Φεβρουάριο του 2019, έχει το δικό της ολοκληρωμένο ψηφιακό δίκτυο πομπών.

Χορήγηση τηλεοπτικών αδειών:

Υπάρχει πλέον ένα καθαρό τηλεοπτικό τοπίο μετά από 30 χρόνια ανομίας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους σταθμούς να επενδύσουν σε νέο –παραγόμενο στην Ελλάδα- πρόγραμμα. Οι σταθμοί καταβάλλουν υψηλό τίμημα.

* Είσπραξη 210 εκατ. ευρώ από τις άδειες.

* Έχουν εισπραχθεί ήδη: 140 εκατ. από τον φόρο διαφήμισης, 40 εκατ. από τα τέλη χρήσης συχνοτήτων. Αναμένεται να εισπραχθούν 125 εκατ. από τον φόρο διαφήμισης (στη δεκαετία).

* Προβλέψεις νόμου 4339/2015:

– 400 θέσεις εργασίας ανά σταθμό

– Παραγωγή πρωτότυπου και υψηλής ποιότητας προγράμματος

– Λειτουργία άρτιων και τεχνολογικά σύγχρονων εγκαταστάσεων

Ενίσχυση του Τύπου:

Οι εφημερίδες αποτελούν πυλώνα της δημοκρατίας, της πολυφωνίας και της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου. Έχουν πληγεί από την κρίση όσο λίγοι κλάδοι. Η στήριξη και η ανάπτυξή τους είναι απαραίτητη και τα μέτρα ποικίλα.

* Μέτρα ενίσχυσης του τοπικού και περιφερειακού Τύπου (16 εκατ. για 4 έτη).

* Μέτρα ενίσχυσης των πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδων (6 εκατ. ευρώ).

* Αυστηρή εφαρμογή της πρόβλεψης του νόμου για την ορθή διανομή της δημόσιας διαφήμισης (70% στα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ και 30% στα περιφερειακά).

* Σύσταση Μητρώου On-line Media για τη διαφάνεια στη διανομή της κρατικής διαφήμισης, την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και τη ρύθμιση της ψηφιακής ενημέρωσης. Ώς σήμερα αριθμεί 707 ταυτοποιημένα μέλη.

* Δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμα e-efimeris, στην οποία ώς σήμερα έχουν ανταποκριθεί 224 εφημερίδες.

Ίδρυση ΕΚΟΜΕ – Κίνητρα στήριξης οπτικοακουστικής παραγωγής/προσέλκυσης επενδύσεων:

Η Ελλάδα προωθεί τον αναξιοποίητο πλούτο της και του δίνει τη θέση που του αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί πλέον και στην οπτικοακουστική παραγωγή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, προβάλλοντας διεθνώς τη χώρα και ενισχύοντάς την τουριστικά.

* Τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχονται είναι: Το cash rebate (35%) και tax rebate (30%). Ήδη έχουν δεσμευτεί 75 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των παραγωγών και στόχος είναι να διατεθούν ώς 420 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022.

* Ώς σήμερα, 43 ελληνικές και ξένες παραγωγές έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα.

* Ώς σήμερα έχουν επενδυθεί από τους παραγωγούς 39 εκατ. ευρώ και έχουν δημιουργηθεί 12.000 θέσεις εργασίας.

Δίκτυα νέας γενιάς

Επενδύσεις 4 δισ. ευρώ ως το 2022. Μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, το 75% του πληθυσμού θα συνδέεται στο διαδίκτυο με ταχύτητες έως 1Gbps, ενώ το 25% θα διαθέτει συνδέσεις με ταχύτητες άνω των 100Mbps.
Rural Broadband, προϋπολογισμού 167 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές.
Super Fast Broadband (SFBB): Επιδότηση σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω οπτικής ίνας, με στόχο την ενίσχυση υπηρεσιών πρόσβασης σε υπερυψηλές διαδικτυακές ταχύτητες από 100 Mbps έως 1 Gbps. Προϋπολογισμός δράσης: 50 εκατ. ευρώ ανά έτος.
Ultra Fast Broadband: Έργο, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί με τη σύμπραξη φορέων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ, που έχει εγκριθεί ποτέ στη χώρα και το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή έργο ΣΔΙΤ στην ΕΕ. Αφορά περισσότερους από 2,4 εκατ. πολίτες, που θα αποκτήσουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο με ταχύτητες 1 Gbps.
Πιλοτικά δίκτυα 5G: Έχουν ήδη υπογραφεί προγραμματικές συμφωνίες με τους Δήμους Ζωγράφου, Τρικάλων και Καλαμάτας.

Καθολική Τηλεοπτική Κάλυψη

Το 2015 παραλάβαμε πολλές λευκές περιοχές της Ελλάδας, που δεν είχαν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα.
Η δράση αφορά 3.500 «λευκές περιοχές», οι κάτοικοι των οποίων (164.000 νοικοκυριά ή 500.000 πολίτες) προμηθεύονται δωρεάν -από πάροχο της επιλογής τους- τον κατάλληλο εξοπλισμό που τους εξασφαλίζει την πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.
Στη δράση, προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ, έχουν ενταχθεί ως σήμερα 22.000 νοικοκυριά.
Ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας

315 εγκεκριμένα έργα ΤΠΕ, προϋπολογισμού άνω των 870 εκατ. ευρώ.
Γεωργία ακριβείας: Βελτίωση προϊόντων, εξοικονόμηση πόρων. Μείωση κόστους παραγωγής ως 45% για τον αγρότη. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται από 6.500 επίγειους σταθμούς θα δίνουν πληροφορίες σε σχέση με την ποιότητα του εδάφους, του νερού, την ευρωστία και τις ανάγκες του φυτού και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του μικροκλίματος.
Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων: Διασύνδεση 21.000 φορέων του Δημοσίου και παροχή 150.000 ψηφιακών υπογραφών. Εξοικονόμηση πόρων (400 εκατ. ευρώ κατ’ έτος). Το έργο θα «δέσει» με την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων από το Δημόσιο.
Ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ: 270.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές προς τις επιχειρήσεις.
Διαστημική Πολιτική

Εκτόξευση δύο δορυφόρων: Hellas Sat 3 – Hellas Sat 4.
Εξασφάλιση τροχιακής θέσης 39 μοίρες Ανατολικά.
Εξαπλασιάσαμε τα ανταλλάγματα υπέρ του Δημοσίου.
Υπογραφή συμφωνίας 140 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος για τη δημιουργία συστοιχίας μικροδορυφόρων.
Αναβάθμιση δορυφορικών δυνατοτήτων μας για εθνική άμυνα και ασφάλεια.
Συνεργασία με NASA για την αποστολή ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη (Hellas to the Moon).

Απολογιασμός έργου στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής κι Ενημέρωσης
To Top