Το δικό μου Σχολείο

Οι Απόκριες και η παράδοση στα εκπ. Μπουγά

Τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά γιόρτασαν την περίοδο της αποκριάς με πολλά παιχνίδια και χαμόγελα.

Μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την ελληνική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας. Έπαιξαν σε ένα πολυδιάστατο αποκριάτικο στέκι, χόρεψαν και διασκέδασαν με την καρδιά τους ενώ δεν έλειψαν οι αποκριάτικες κατασκευές που μεταμφίεζαν τα παιδιά κάνοντάς τα …αγνώριστα!
Από τις αποκριάτικες δράσεις, βέβαια, δεν έλειψε ο εορτασμός της Τσικνοπέμπτης, όπου τα παιδιά τσικνίστηκαν στις μεγάλες ψησταριές του σχολείου, έφαγαν και χόρεψαν σε παραδοσιακούς αλλά και latin ρυθμούς και παρουσίασαν στις υπόλοιπες βαθμίδες τα χορευτικά που είχαν ετοιμάσει.

Γνώρισαν έθιμα από άλλες περιοχές της χώρας μας, όπως οι Μπούλες και οι Γενίτσαροι από τη Νάουσα και οι Κουδουνάτοι από τη Σκύρο, τα οποία και δραματοποίησαν ξεσηκώνοντας τους πάντες με τα κουδούνια και τα τραγούδια τους.

Τις ηλιόλουστες μέρες τα παιδιά βγήκαν στον προαύλιο χώρο για να χορέψουν με την καθοδήγηση μαθητριών του Γυμνασίου των εκπαιδευτηρίων αλλά και για να γιορτάσουν τα κούλουμα γευόμενα το σαρακοστιανό τραπέζι. H ποικιλία των γεύσεων ήταν μεγάλη και τα παιδιά δοκίμασαν και φαγητά που είχαν παρασκευάσει στην τάξη τους, όπως ταραμοσαλάτα.

Χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, έπλεξαν το γαϊτανάκι και πέταξαν τους χαρταετούς τους αφού όλα μαζί… φύσηξαν με δύναμη! Μίλησαν για την κυρά Σαρακοστή και την ιστορία της και κατασκεύασαν τη δική τους, μετρώντας, έτσι, τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.
Την τελευταία μέρα, όπως συνηθίζεται, τα παιδιά θα έλθουν μασκαρεμένα στο σχολείο και το πάρτι θα ξεκινήσει από πολύ νωρίς ενώ αν ο καιρός το επιτρέψει θα κλείσει με τη μεγάλη παρέλαση σε όλο το σχολείο, δίνοντας τα παιδιά τη δική τους αποκριάτικη νότα.
Η επαφή με την παράδοσή μας, βοηθάει τα παιδιά να συνδέσουν το χθες με το σήμερα και να συνειδητοποιήσουν πως όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν σαν λαό πολλά χρόνια τώρα.

Την Κυριακή 11/2 πραγματοποιήθηκε στο Elite ο μεγάλος αποκριάτικος χορός και το κέφι, ο χορός και η διασκέδαση ήταν στα ύψη!

Οι Απόκριες και η παράδοση στα εκπ. Μπουγά
To Top