Μουσική

Αποκριάτικη συναυλία την Πέμπτη από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας: Μεταμφιεσμένοι η ορχήστρα και οι θεατές!

Αποκριάτικη συναυλία των τάξεων του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας με πρωτοβουλία της τάξης Φλάουτου με ράμφος του Γιώργου Παυλάκου, να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 20.00 το βράδυ στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Θα παρουσιαστούν έργα Αναγεννησιακής και Μπαρόκ μουσικής από μεταμφιεσμένους σπουδαστές και καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου, ενώ γίνεται κάλεσμα στο κοινό να είναι επίσης μασκαρεμένοι! Η είσοδος ελεύθερη.

Το κάλεσμα από τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθη Γυφτάκη

"Κυρίες και κύριοι έχετε για ακόμη μια φορά την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την συναυλία του τμήματος φλάουτου με ράμφος, κοινώς φλογέρας.
Την Πέμπτη 14 Μαρτίου , στις 20:00 ακριβώς, στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας θα γνωρίσετε από κοντά το θαυματουργό όργανο που άλλαξε την ροή της ιστορίας!

Τη φλογέρα τη συναντάμε στην αρχαία Ελλάδα, σε μύθους και σε ιστορικές καταγραφές!
Είναι γραμμένο από τον 'Ομηρο πως ο Ήφαιστος γοήτευσε την Αφροδίτη με το παίξιμο της φλογέρας, όπως ακριβώς και ο Πάρης την ωραία Ελένη. Η εκστρατεία του Ιάσονα για να βρει την χρυσόμαλλη φλογέρα και ο άθλος του Ηρακλή με τις φλογέρες των εσπερίδων είναι τυχαία παραδείγματα που καταδεικνύουν την δημοτικότητα του οργάνου.

Ακόμα και σήμερα ανακαλύπτουμε σημαντικά ευρήματα του αρχαίου κόσμου που σχετίζονται με το όργανο αυτό, όπως η φλογέρα των Αντικυθήρων και η φλογέρα της Φαιστού.
Η Αγία γραφή επίσης κάνει συχνή αναφορά στην φλογέρα. Ο Δαβίδ νίκησε τον Γολιάθ πετώντας του μια φλογέρα στο κεφάλι που του έβγαλε το μάτι, τα τείχη της Ιεριχούς έπεσαν όταν δεκάδες φλογερίστες προσπάθησαν να παίξουν την ίδια νότα ταυτόχρονα και ας μην ξεχνάμε πως από όλους τους μαθητές του Ιησού, ο μόνος που δεν έπαιζε φλογέρα... ήταν ο Ιούδας.

Βέβαια η μεγάλη συνεισφορά της φλογέρας είναι στην τέχνη. Στην ζωγραφική, η Μόνα Λίζα κρατάει μια φλογέρα. Στην αρχιτεκτονική, ο πύργος του Άιφελ σε σχήμα φλογέρας, προφανέστατα.. Στην γλυπτική το άγαλμα του Κολοκοτρώνη που με μια φλογέρα στο χέρι δείχνει το δρόμο προς την επανάσταση. Αλλά το πιο σημαντικό, στη μουσική.

Είναι γνωστό πως ο Λιστ έγραφε μουσική για φλογέρα, που μετά απλοποιούσε για να μπορεί να παιχτεί στο πιάνο όπως και ο Ραχμάνινοφ φυσικά. Διάσημα έργα όπως η φλογέρα των Νιμπελούγκεν του Βάγκνερ και ο φλογερίστας της Σεβίλης του Ροσίνι ερμηνεύονται συχνά ακόμη και σήμερα.
Και αν όλα αυτά δεν σας έπεισαν να έρθετε στην συναυλία μας, να ξέρετε πως θα έχουμε και βιολιά και τσέλα και κιθάρες, κλαρινέτα, φλάουτα, πιάνο, φωνές.
Σας προτείνουμε να έρθετε μασκαρεμένοι, θα περάσετε καλύτερα.."

Αποκριάτικη συναυλία την Πέμπτη από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας: Μεταμφιεσμένοι η ορχήστρα και οι θεατές!

Δημοφιλέστερα

To Top