ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Απόφαση ΣτΕ: “Μόνο οι Μεσσήνιοι παραγωγοί ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα»

“Σημαντική εξέλιξη-δικαίωση” χαρακτήρισε την απόφαση ο Δήμαρχος Καλαμάτας

Μόνον εάν είναι από τη Μεσσηνία αποτελούν προϊόν ΠΟΠ- Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την ΚΥΑ

Τι αναφέρει σε ανάρτησή του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος:

“Μια σημαντική εξέλιξη – δικαίωση για όλους όσοι στήριξαν την προσφυγή στο ΣτΕ για την προστασία της ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα.
Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1149/2022 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του «Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» που στήριξε και ο Δήμος Καλαμάτας και που ζητούσε να ακυρωθεί η από 7.2.2018 απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Ανάπτυξης (τροποποίησε παλαιότερη του 2016) ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»).
Το Συμβούλιο της Επικρατείας επί της ουσίας ξεκαθάρισε ότι αποκλειστικά μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί κ.λπ., της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»), ενώ οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών (εκτός της Μεσσηνίας) θα αναγράφουν ποικιλία «Ελιές Καλαμών» και την περιοχή προέλευσης.
Πλέον αναμένονται οι ανάλογες κινήσεις από το Υπουργείο και ακολούθως να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος στήριξη και ανάδειξη του προϊόντος”, καταλήγει η δήλωση του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΣΥΜΕΠΟΠ  είχε υποστηρίξει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είχε εκδοθεί κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, γιατί επέτρεπε τη χρησιμοποίηση του όρου ελιά Καλαμάτας ως συνώνυμο της ποικιλίας της ελιάς Καλαμών, παρά το γεγονός ότι η ονομασία «Καλαμάτα» αποτελεί προστατευόμενο δικαίωμα προέλευσης.

Τελικά, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ακύρωσε την προσβαλλόμενη ΚΥΑ λόγω μη νόμιμης αιτιολογίας, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί προχώρησαν στην καταχώρηση του ονόματος «Kalamata», χωρίς να λάβουν υπόψη τις προϋποθέσεις του επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

Διαβάστε και αυτό:

Βασιλόπουλος για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: “Η απάντηση του Επιτρόπου δεν μας καλύπτει θα συναντηθούμε με τον Υπουργό”

To Top