ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόφαση-κόλαφος για το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ 2 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΠΑΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

“ΑΝΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ” ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Απόφαση-κόλαφος για το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας εξέδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αναφορικά με το θέμα της παύσης διοικητικής υποστήριξης του Δήμου Καλαμάτας προς τον Δήμο Μεσσήνης ως προς τα πολεοδομικά θέματα.
Συγκεκριμένα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, με απόφασή της που εκδόθηκε στις 29 Μαϊου , έκανε δεκτή την προσφυγή που είχε ασκήσει στις 29 Μαρτίου για το επίμαχο θέμα ο Δήμος Μεσσήνης, και απεφάνθη πως και οι δύο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας είναι άκυρες, γιατί το Δ.Σ. δεν νομιμοποιείται να εκδώσει τέτοιες αποφάσεις, δεν έχει την αρμοδιότητα.

Κατά δεύτερον, σύμφωνα με το άρθρο 77 του Ν.4445/2016, για λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης, και κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας (άρθρο 95 ν.3852/2010) δίδεται παράταση διοικητικής υποστήριξης των δήμων έως 1-1-2018.

Σε απλά ελληνικά, με τον νόμο 4445/2016, το κράτος δίνει χρόνο στους δήμους να οργανωθούν και να συγκροτήσουν τις υπηρεσίες τους, με νέα προθεσμία,  έως 1-1-2018.

Ταυτόχρονα, με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παρατείνεται ρητά η προθεσμία διοικητικής υποστήριξης του Δήμου Μεσσήνης από τον Δήμο Καλαμάτας έως το τέλος του χρόνου 31-12-2017.

Βεβαίως, όπως ρητά αναφέρεται, μπορεί ο Δήμος Καλαμάτας- ως έχων έννομο συμφέρον- να προσβάλλει τη συγκεκριμένη απόφαση μέσα σε ένα μήνα από την έκδοση της παρούσας.

εδώ θα δείτε αναλυτικά το σκεπτικό της Απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
AKYROSH APOFASHS DHMOTIKOY SYMBOYLIOY KALAMATAS APO APOKENTROMENH DIOIKHSH

Προσωρινά λοιπόν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δίνει λύση στο κενό που είχε δημιουργηθεί απο την απόφαση του Δήμου Καλαμάτας να παύσει να εξυπηρετεί και να υποστηρίζει διοικητικά το γραφείο πολεοδομικών θεμάτων του Δήμου Μεσσήνης, με τις γνωστές παρενέργειες που αυτό είχε στους πολίτες και στους μηχανικούς, που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν.
Το πρόβλημα είχε έρθει στη δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες, όταν ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας κατήγγειλε άρνηση των υπαλλήλων και των δύο Δήμων να τους εξυπηρετήσουν,”πετώντας ο ένας το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλον”, όπως χαρακτηριστικά κατήγγειλαν.

Μέχρι λοιπόν το τέλος του έτους υποχρεωτικά ο Δήμος Καλαμάτας θα υποστηρίζει στα πολεοδομικά θέματα τον Δήμο Μεσσήνης.

Ωστόσο, φαίνεται πως βαίνει και προς οριστική επίλυση το ζήτημα αυτό, αφού σε κεντρικό επίπεδο έχει ήδη κατατεθεί νομοσχέδιο, με το οποίο ιδρύονται Περιφερειακές Διευθύνσεις Ελέγχου Δόμησης και Τοπικά Παραρτήματα, ένα σε κάθε νομό.
Έτσι κατά κάποιο τρόπο επιστρέφουμε στις Πολεοδομίες των Νομαρχιών.

Απόφαση-κόλαφος για το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας
To Top