ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποχή των Δικηγόρων Καλαμάτας την Τρίτη-Ζητούν από την Κυβέρνηση να αποσύρει συγκεκριμένη διάταξη για τις αναβολές

H ANAKOINΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας αποφάσισε ότι την ερχόμενη Τρίτη 21-6-2022, ημέρα της εισαγωγής προς ψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας για το άρθρο 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας θα πραγματοποιηθεί αποχή των δικηγόρων – μελών του ΔΣΚαλ από τις ποινικές δίκες (εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης).

“Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας καταγγέλλει την απαράδεκτη κυβερνητική πρακτική της αιφνίδιας νομοθέτησης, που τείνει να γίνει κυβερνητική συνήθεια και την προσπάθεια στέρησης του δικαιώματος εκπροσώπησης των διαδίκων από δικηγόρους της επιλογής τους, ακόμη και σε περιπτώσεις δικαιολογημένου κωλύματός τους”

Η όποια προσπάθεια στοχοποίησης των δικηγόρων, ως υπεύθυνων για την αναβολή της συζήτησης υποθέσεων και για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, είναι απαράδεκτη και αποπροσανατολιστική. Παράλληλα, αμφισβητείται η δικαιοδοτική κρίση του δικαστή, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος, κατ’ άρθρο 87 του Συντάγματος, να αποφασίζει.

Οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης έχουν συγκεκριμένες αιτίες, τις οποίες το δικηγορικό σώμα έχει αναδείξει και στηλιτεύσει, κατ’ επανάληψη και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που, ως φαίνεται, έχει ενοχλήσει πολλούς.
Η προωθούμενη διάταξη παραβιάζει βασικές αρχές της ποινικής δίκης, αφού στερεί από τους διαδίκους και ιδίως από τον κατηγορούμενο το δικαίωμα εκπροσώπησής τους από τον δικηγόρο της επιλογής τους και μάλιστα χωρίς να υφίσταται ιδιαίτερος λόγος, όπως σε περίπτωση κινδύνου παραγραφής του αδικήματος.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει πάραυτα την συγκεκριμένη διάταξη και να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην απονομή της Δικαιοσύνης”.

Ανοιχτή επιστολή Μαργέλη στους βουλευτές Μεσσηνίας: Τους καλεί να καταψηφίσουν την επίμαχη διάταξη

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

***********************************

ΘΕΜΑ: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 349 ΚΠΔ

“Αξιότιμοι κ. Βουλευτές,
Για πολλοστή φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου κυβερνητικής πρακτικής, που ουδόλως προσιδιάζει σε κράτος δικαίου. Η «κατά παραγγελία» αιφνιδιαστική και εν μια νυκτί, τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με το άμεσα ενδιαφερόμενο δικηγορικό σώμα, στοχοποιώντας αυτό ως δήθεν υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Ελληνικής Δικαιοσύνης και κωφεύοντας ενώπιον των πραγματικών αιτιών, που διαχρονικά και επανειλημμένως έχουν τεθεί υπόψη του αρμόδιου Υπουργείου από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, παραπέμπουν σε άλλες εποχές.
Με την εν λόγω, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, νέα τροποποίηση, περιορίζεται το δικαίωμα αναβολής της συζήτησης για λόγους, που αφορούν στο πρόσωπο του συνηγόρου παραβιάζοντας βασικές αρχές της ποινικής δίκης, καθώς κατατείνει στη στέρηση του δικαιώματος των διαδίκων και ιδίως του κατηγορουμένου, να εκπροσωπούνται από συνήγορο της επιλογής τους και μάλιστα χωρίς να υφίσταται ιδιαίτερος λόγος, όπως κίνδυνος παραγραφής της υπόθεσης, ενώ ταυτόχρονα σε περίπτωση κωλύματος του συνηγόρου για λόγους υγείας, απαιτείται η προσκομιδή εγγράφου από ιατρό δημοσίου νοσοκομείου.
Με την ως άνω διάταξη αμφισβητείται κατάφωρα όχι μόνο ο επιστημονικός κλάδος των δικηγόρων, που βάλλεται συνεχώς και αδιάλειπτα τα τελευταία έτη από τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές σε όλα τα επίπεδα, αλλά πλέον και ο επιστημονικός ιατρικός κλάδος με την αναγνώριση του κύρους των βεβαιώσεων μόνο των ιατρών των δημόσιων νοσοκομείων. Επιπλέον, όμως, θίγεται και καταλύεται η δικαιοδοτική κρίση του ανεξάρτητου δικαστή, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος, κατ’ άρθρο 87 του Συντάγματος, να αποφασίζει για κάθε περίπτωση μεμονωμένα.
Σε ένα ευνομούμενο κράτος οι νομοθετούντες για ζητήματα δικαιοσύνης οφείλουν και υποχρεούνται, πριν από κάθε νομοθέτημα, να γνωρίζουν την καθημερινή δικαστηριακή πραγματικότητα και να λαμβάνουν υπόψη όλους τους συλλειτουργούς της.
Ως εκ τούτου, οι Δικηγόροι της Καλαμάτας, σας καλούμε, όπως, ως εκπρόσωποί μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο υπερασπιζόμενοι το Σύνταγμα, καταψηφίσετε την εν λόγω με αρ. 41 διάταξη περί τροποποίησης του άρθρου 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας του νομοσχεδίου που αφορά «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της απόφασης- πλαίσιο 2001/413/ΔΕΥ του Συμβουλίου» που εισάγεται προς ψήφιση την Τρίτη 21-6-2022 χωρίς οιαδήποτε προηγούμενη ενημέρωση του δικηγορικού σώματος”.

Αποχή των Δικηγόρων Καλαμάτας την Τρίτη-Ζητούν από την Κυβέρνηση να αποσύρει συγκεκριμένη διάταξη για τις αναβολές
To Top